online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Agnes Bouwmeester

Gekwalificeerd gespreksleider verbonden aan de CONSENT-methode

Sinds het jaar 2000 werk ik in het basisonderwijs. Op de eerste school waar ik werkzaam was, werden veel zaken bepaald door de directie. Er werd weinig overlegd met het team, laat staan met de kinderen. Het voelde niet prettig, maar omdat ik niet wist hoe het anders moest, heb ik me gevoegd en mijn ongemakkelijke gevoel geaccepteerd als iets waar ik mee moest leren leven.

Op mijn huidige school kwam ik in aanraking met sociocratische kringen, een overleg en besluitvormingsstructuur waarin iedereen gehoord wordt; zowel teamleden, als ouders, als kinderen, afhankelijk van het onderwerp.
We misten echter de houvast van een vaste structuur. We maakten via het Ger Consentspel kennis met de CONSENT-methode. Ik had na het spelen van het spel gewoon pijn in mijn kaken van het glimlachen; het was echt genieten hoe deze vorm van overleg zorgt voor een ontzettend rijk en gedragen besluit.

Agnes Bouwmeester
Agnes sfeerfoto

Zorgzaam & secuur

Omdat ik zo enthousiast was, mocht ik de gespreksleiderstraining volgen en sindsdien vergaderen we volgens de CONSENT-methode, waarbij ik gespreksleider ben. Als team zijn we iedere keer weer blij met de volledigheid van een besluit en het commitment dat ieder voelt bij wat er afgesproken is. De besluiten zijn echt van ons samen.

We passen de CONSENT-methode ook toe in kringen met kinderen over allerlei onderwerpen, zoals schoolreisje, voetballen, sinterklaas, namen van vissen, opruimen en omgang met elkaar. Ook zo'n kring vind ik genieten. Kinderen zien groeien in ruimte geven en nemen, zich uit durven spreken, van mening durven veranderen en ze uiteindelijk plezier zien beleven aan een besluit waaraan ze echt een bijdrage hebben geleverd... fantastisch!

Ik gun iedereen deze vorm van overleg, omdat ik denk dat het bij kan dragen aan collectief geluk.

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu