fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Anders Vasthouden, mét consent!

Wouter Hart schreef vijf jaar geleden de bestseller ‘Verdraaide organisaties’. Hij doelde daarmee op organisaties die waren afgedwaald van ‘de bedoeling’ en waar vooral de systemen leidend waren geworden. ‘Als de systemen maar kloppen, dan zitten we goed’, leek daarbij vooral het uitgangspunt. Hiermee sloten organisaties niet meer goed aan op de leefwereld.

In zijn nieuwe boek ‘Anders Vasthouden’ maakt Wouter Hart een vertaalslag naar de praktijk. Hij geeft daarbij handvatten die helpen bij het leren sturen vanuit de bedoeling. Hoe vergroot je bijvoorbeeld het eigenaarschap bij medewerkers en hoe ga je om met ondersteunende systemen? Het werken vanuit de bedoeling vraagt daarbij om een cultuur van verantwoordelijkheid. Dat klinkt heel mooi: eigenaarschap, verantwoordelijkheid, terug naar de bedoeling en systemen die vooral ondersteunend in plaats van leidend zijn. Maar hoe doe je dat dan?

bedoeling Mona jan18

Wat als jouw organisatie al jarenlang via een hiërarchische structuur georganiseerd is? Een structuur waarbij mensen is geleerd vooral binnen de lijntjes te kleuren en waar mensen gewend zijn geraakt aan het afvinken van diverse lijstjes? Moeten we het dan allemaal maar loslaten?! Gaat iedereen dan maar ‘vanzelf’ eigenaarschap voelen en verantwoordelijkheid nemen? Dat kan niet goed gaan…

Of is er ook een andere manier? Volgens mij zijn veel organisaties zich onvoldoende bewust van het potentieel dat ze in huis hebben en benutten ze de wijsheid van de groep veel te weinig. Zonde! Wanneer we weer leren écht naar elkaar te luisteren, zonder oordeel én elke medewerker bij kan dragen aan het gezamenlijk belang is er zoveel meer mogelijk! Dan gaat de collectieve intelligentie van de organisatie op ‘aan’ en kunnen managers het probleemoplossend vermogen van medewerkers - en daarmee hun organisatie - enorm vergroten.

Dit is precies wat de CONSENT-methode® biedt: een manier van organiseren, overleggen en besluiten nemen die ervoor zorgt dat het aanwezig potentieel in de organisatie optimaal wordt benut. Er is wel een beetje lef voor nodig. En vertrouwen. Maar je kunt het: zet de eerste stap om mensen weer eigenaar te maken van hun werk en verantwoordelijkheid te laten nemen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door samen met je collega's het Ger-Consentspel te spelen. Een serious game waarbij je spelenderwijs kennis maakt met gelijkwaardige besluitvorming. Waarbij ieders bijdrage gewaardeerd wordt. Ook als die afwijkt van wat de rest vindt. Als jij de eerste stap zet, dan neem jij je verantwoordelijkheid om het anders te gaan doen. Precies zoals het volgens mij de bedoeling is!

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Over de auteur:

Mona van Zelst

Mona van Zelst is organisatieadviseur, projectleider en social innovator. Ze houdt zich graag bezig met nieuwe manieren van organiseren, waarbij gelijkwaardigheid en vertrouwen belangrijke pijlers voor haar zijn.

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!