fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Beleid, Uitvoeren, Meten.

Beleid Uitvoeren Meten

Drie belangrijke onderdelen van de C.O.N.S.E.N.T.-methode® zijn Beleid, Uitvoeren en Meten.
Je maakt met elkaar in de kring beleid, uitvoering vindt vaak plaats buiten de kring tijdens de dagelijkse werkzaamheden en daarna vindt terugkoppeling plaats in de kring, meting.

Maar wat doe je als een persoon, laten we haar Willeke noemen, tijdens het meten steeds niet gedaan heeft wat afgesproken is? Willeke komt de afspraken niet na die met consent zijn afgesproken terwijl zij wel consent is gegaan.
Als verdediging geeft Willeke aan dat ze andere dingen gedaan heeft. Dingen die ook belangrijk waren. Dingen die ook goed waren. Dingen die ook moesten gebeuren...

Wat hier niet klopt is de volgorde. Afgesproken was dat Willeke het beleid zou uitvoeren dat in de kring gemaakt was. Over de taken die Willeke nu uitgevoerd heeft was geen gezamenlijk beleid gemaakt. Fijn dat ze uitgevoerd zijn, maar het is gegaan ten koste van de taken waarvan iedereen dacht dat ze uitgevoerd waren.

Hier komt naar voren hoe belangrijk het is om overzicht te hebben in taken die gedaan moeten worden en hoe de kring samen verantwoordelijk is. Willeke had haar onderwerpen op de agenda kunnen zetten als ze vond dat ze belangrijker waren dan wat nu op de agenda stond. Wanneer daar consent op gekomen was, zou iedereen blij zijn met wat Willeke gedaan had, omdat daarop beleid gemaakt was.

Wat er nu gebeurt is dat alle betrokkenen teleurgesteld zijn. Willeke die het werk gedaan heeft en daarvoor lof dacht te ontvangen, ervaart kritiek. Andere leden van de kring die dachten dat het beleid intussen uitgevoerd zou zijn, zijn teleurgesteld omdat dat werk alsnog gedaan moet worden en de afspraken niet nagekomen zijn.

Door goed met elkaar af te spreken wat belangrijk is en in die volgorde ook beleid te maken en daar vervolgens uitvoering aan te geven, dan zijn alle betrokkenen blij. Daarnaast wordt de efficiëntie erg vergroot en dat is natuurlijk ook erg prettig!

Hoe meet jij gemaakte afspraken in jouw organisatie?
Laat het graag weten in het commentaarveld hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren!

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!