consent

consent

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Bemiddeling op de stoep

We konden haar vanuit binnen al horen aankomen. Luidkeels huilend met lange uithalen komt onze dochter (7) me tegemoet hollen. Snot, tranen en bovenal verontwaardiging. Er is gestompt en geslagen. En het was niet eerlijk. Het was ‘Pietje’, maar die is inmiddels verdwenen. Het buurjongentje komt erbij staan. Hij heeft het ook gezien. Er is gestompt en geduwd. Ook hij is verontwaardigd.

Na een dikke knuffel en een check (geen lichamelijk letsel) duikt ‘Pietje’ weer op. En het buurmeisje, op de step. Daar sta ik dan, met 4 kinderen van 6 tot 10 jaar op de stoep voor ons huis. We gaan ‘het erover hebben’, dat is duidelijk. Alle blikken zijn op mij gericht. En tja, wat doe ik dan? Ik grijp terug op wat ik in mijn rugzak heb zitten, de bemiddelingskring zal mijn houvast zijn. Drie van de vier kinderen kennen de CONSENT-methode® (nog) niet, maar ik wel.

GO blog okt2016BWe beginnen met de beeldvorming. Die term gebruik ik niet, de vraag “Wat is de situatie?” is voldoende. Ieder mag in alle rust zijn of haar verhaal vertellen. ‘Pietje’ is zichtbaar opgelucht dat hij hiervoor ruimte krijgt, in plaats van meteen de wind van voren. Het is opvallend hoe goed iedereen luistert zodra duidelijk is dat we één voor één aan het woord komen.

Mij worden de details overigens niet helemaal duidelijk. Er was een step. Nee, een spacescooter. Nee, een E-step. Nee, een… hoe dan ook: een ding dat op een step lijkt, maar dan leuker. Ofzo.

De kern van de zaak is in elk geval dat iedereen er wel op wilde, maar samen delen is nog best ingewikkeld en zo ontstond er onenigheid. Op enig moment lukt praten niet meer voor ‘Pietje’. “Ja, dat heb ik ook weleens.” knikt het buurjongentje begrijpend. En toen werd er dus gestompt en geduwd…

Samen bedenken we allerlei alternatieven voor duwen en stompen en daarna doe ik een voorstel: “Okay, zullen we het hier dan nu maar bij laten? Volgens mij kunnen jullie zo wel weer verder.” Ik kijk de kring rond. Iedereen knikt driftig. “Misschien wil er nog iemand sorry zeggen?” vraag ik. Weer veel geknik.
“Ja en ik ga ook sorry zeggen mama, want ik heb ook gestompt.”

En zo geschiedde.

Hoe is dat bij jullie? Gebruiken jullie de bemiddelingskring weleens in je gezin? Hoe gaat dat?

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Over de auteur:

Rachel Kruk - Master in de CONSENT-methode

Rachel

Kleurrijk. Om Rachel maar eens in één woord te vangen. Ze werkt nauw samen met Baudy. Naast het geven van trainingen bijvoorbeeld ook in de Uitgeverij CONSENT. Kleurrijke communicatie is niet compleet zonder beelden, dus voor het promotie- en trainingsmateriaal kruipt ze graag achter haar tekentafel.
Rachel woont en werkt met haar gezin op Texel.

e-mail  website facebook  linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu
CONSENT-methode gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren. Het stelt ons ook in staat om het bezoek te verwerken in statistieken voor eigen gebruik. Je gaat bij een bezoek aan onze website akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie over cookies in de privacyverklaring