fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Boekenweek – waar vindt Gezinsoverleg haar inspiratie?

Door Baudy Wiechers

Het is de eerste Boekenweek sinds mijn boek 'Breng Balans in je Gezin' uit kwam. Een praktisch boek, vol praktijkverhalen, ervaringen en een concrete hulp over hoe jij kunt beginnen met overleg in jouw gezin op basis van gelijkwaardigheid en met consent.

Waar vond ik inspiratie voor dit boek? Dat lijkt een mooi thema voor deze maand, waarin de Boekenweek valt.

De  meeste inspiratie vond ik in mijn eigen kinderen en in kinderen met wie ik werkte. Elke keer weer verrasten ze me, verrijkten ze me en lieten me versteld staan. Oplossingen en uitkomsten die ik niet zelf had kunnen verzinnen... hoe dankbaar ben ik daarvoor.

GO blog mrt 2016 GordonDaarnaast vond ik inspiratie in het volgen van cursussen en trainingen. Maar in het kader van de Boekenweek leg ik in deze blog de nadruk op boeken die een rol gespeeld hebben.
Boeken waar ik dingen in las die ik ben gaan uitproberen. Vaak dingen die ik in het grotere geheel kon integreren, waardoor we nog beter leerden communiceren, naar elkaar luisteren en besluiten nemen.

Graag deel ik een (onvolledig) overzicht met je van boeken die mij geïnspireerd hebben en zou het leuk vinden als jij zou willen aanvullen.

  • Oei, ik groei  door Hetty van de Rijt – waaruit ik leerde hoe kinderen met sprongen groeien en opeens heel anders tegen dingen aan kunnen kijken. Het maakte me flexibel.
  • Luisteren naar kinderen door Thomas Gordon – waaruit ik leerde wat inlevend luisteren was.
  • De zeven eigenschappen van effectief leiderschap door Stephen Covey – waaruit ik leerde hoe belangrijk het is om als gezin een eenheid te zijn waarin iedereen bijdraagt aan de individuele en gezamenlijke ontwikkeling.
  • Geweldloze communicatie door  Marshall Rosenberg – waaruit ik leerde verbindend communiceren.
  • De levensopdracht van nieuwetijdskinderen door Hans Stolp – waaruit ik leerde hoe wijs kinderen zijn en hoe belangrijk het is hun boodschap echt te horen.

Voor mij de grote 'missing link' was gelijkwaardigheid. Deze vond ik in de sociocratie.

Een mooie mix dus van ingrediënten, waarbij er een uniek nieuw product is ontstaan.

Nu ben ik zo benieuwd:
Welke boeken hebben jou geïnspireerd om op een bepaalde manier met je kind om te gaan, het op te voeden zoals jij doet of het te begeleiden in het groter worden?
Ik zou het fijn vinden als je dit laat weten in het commentaarveld hieronder, ter inspiratie van de andere lezers. Dank!

1200 Resterende tekens


Baudy Wiechers
Mooi verhaal Roy, en fijn te kunnen vertrouwen op de wijsheid van de kinderen. Zelfs als het niet altijd goed gaat, leer je als kind en als ouder van de gemaakte keuzes en consequenties. En deze levenservaring helpt weer bij volgende beslissingen. Mooi proces.
Roy Sijgers
Mijn grootste inspiratiebron op dit punt is mij zoon zelf. Inmiddels klaar voor de middelbare school, maar op 4 jarige leeftijd zelf zijn school gekozen uit het in de buurt beschikbare aanbod. We namen hem mee naar de scholen en enigszins tot mijn verrassing was hij zeer stellig in de school waar hij naartoe wilde. Dat heeft vanaf dag 1 goed uitgepakt en voor mij een keerpunt in de beslissingsvrij heid die ik hem geef. Nu ruim7 jaar later eigelijk nog nooit teleurgesteld. Hij wel, (bijvoorbeeld niet goed gekozen voor een vrijetijdsclub) , maar daardoor kan hij nu nog beter beslissingen nemen over de koers van zijn leven.
Baudy Wiechers
Marielle, ik ben het erg met je eens. Juist door te laten zien dat ik het ook niet altijd weet of altijd 'foutloos' doe, leert kinderen dat fouten maken heel leerzaam kan zijn en helemaal niet erg hoeft te zijn. De erkenning dat we allemaal mens zijn, gelijkwaardig en nooit uitgeleerd. Dank voor je reactie en tip!
Baudy Wiechers
Mooi hoe je dit beschrijft Stefanie. Vind je het ook zo leuk hoe creatief (jonge) kinderen zijn in het verzinnen van oplossingen of alternatieven?
Stefanie
Early childhood (Love and Logic) Jim and Charles Fay
De Love and Logic methode (inclusief cursus) heeft ons anders doen kijken naar de manier van reageren naar onze kinderen toe. En het is heel fijn om op een niet agressieve manier toch gedaan te krijgen wat je wilt doen maar daarnaast ook open te staan voor oplossingen vanuit onze dochter van drie. En tegelijkertijd de kinderen hiermee handvatten te geven naar zelfverantwoord ing.

Marielle
Het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown heeft mij geleerd om de moed te hebben niet perfect te zijn. Niet in mijn werk, niet als partner, maar ook niet als moeder van mijn kinderen. Ik heb geleerd dat ik in het opvoeden best fouten mag maken en mij daarin open en kwetsbaar mag opstellen. Juist ook naar mijn kinderen. Ik heb daarmee al veel dankbare momenten met hen gekend.

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!