fbpx
Gers_in_Sneeuw Consent is niet hetzelfde als "er voor zijn" - CONSENT-methode

Consent is niet hetzelfde als "er voor zijn"

Besluitvorming kan opeens heel snel gaan. Consent is namelijk niet hetzelfde als er vóór zijn.

Onlangs was ik in gespreksleider in een kring. Eén van de kringleden had een motie ingediend voor aanschaf van een methode.

Na de beeldvorming, waarbij voor iedereen duidelijk werd waar het over ging, begonnen we aan de meningsvormingsronde. Hieruit bleek dat veel leden van de kring geen belangstelling hadden voor deze methode. Een paar waren geïnteresseerd, maar het merendeel zou de methode niet gaan gebruiken.

De meningsvormingsronde was respectvol en gaf nieuwe informatie. Niet alleen aan de inbrenger van de motie maar ook aan de overige leden van de kring.

Na de meningsvormingsronde en verdiepingsrondes, gingen we over naar de besluitvormingsronde. Ik vroeg wie een voorstel wilde doen.

Eén van de leden, die het een goed plan vond om de methode aan te schaffen, wilde wel een voorstel doen. Ze formuleerde een voorstel dat er op neerkwam dat de methode aangeschaft zou worden, dat iedereen er gebruik van kon maken en dat het zou gaan functioneren zoals al met meer boeken en methodes gedaan werd. In dit geval op basis van een intekenlijst.

De consentronde kwam en iedereen gaf consent.

De indiener van het voorstel keek stomverbaasd. “Hoe kan dit nou”? vroeg ze. “Er waren maar een paar mensen die er iets mee willen doen en toch gaat het door”?! Hoe leuk was het om uit te leggen dat consent iets anders is dan dat je het er helemaal mee eens bent. Consent betekent geen overwegend, beargumenteerd bezwaar. Dat houdt dus in dat je een voorstel kunt aannemen zonder dat je er zelf iets mee hoeft of gaat doen, maar dat je geen bezwaar voelt om het voorstel aan te nemen. Het voorstel voelt veilig genoeg, je kunt er verantwoordelijkheid voor nemen en ziet dat het genomen besluit goed is voor de groep.

De reactie van dit kringlid vond ik echt geweldig. Ze zei na afloop dat ze nu pas begint te snappen hoe consent werkt! Dat voelde voor mij dan weer als een cadeautje. Weer iemand die de waarde van sociocratie voelt door het te ervaren!

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS