consent

consent

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Consent is niet hetzelfde als "er voor zijn"

wordleconsentBesluitvorming kan opeens heel snel gaan. Consent is namelijk niet hetzelfde als er vóór zijn.

Onlangs was ik in gespreksleider in een kring. Eén van de kringleden had een motie ingediend voor aanschaf van een methode.

Na de beeldvormingsronde, waarbij voor iedereen duidelijk werd waar het over ging, begonnen we aan de meningsvormende ronde. Hieruit bleek dat veel leden van de kring geen belangstelling hadden voor deze methode. Een paar waren geïnteresseerd, maar het merendeel zou de methode niet gaan gebruiken.

De meningsvormende ronde was respectvol en gaf nieuwe informatie. Niet alleen aan de inbrenger van de motie maar ook aan de overige leden van de kring.

Na de meningsvormende ronde, gingen we over naar de besluitvormende ronde. Ik vroeg wie een voorstel wilde doen.

Eén van de leden, die het een goed plan vond om de methode aan te schaffen, wilde wel een voorstel doen. Ze formuleerde een voorstel dat er op neerkwam dat de methode aangeschaft zou worden, dat iedereen er gebruik van kon maken en dat het zou gaan functioneren zoals al met meer boeken en methodes gedaan werd. In dit geval op basis van een intekenlijsten.

De consentronde kwam en iedereen gaf consent.

De indiener van het voorstel keek stomverbaasd. “Hoe kan dit nou”? vroeg ze. “Er waren maar een paar mensen die er iets mee willen doen en toch gaat het door”?! Hoe leuk was het om uit te leggen dat consent iets anders is dan dat je het er helemaal mee eens bent. Consent betekent geen bezwaar. Dat houdt dus in dat je een voorstel kunt aannemen zonder dat je er zelf iets mee hoeft of gaat doen, maar dat je geen bezwaar voelt om het voorstel aan te nemen.

De reactie van de lid van de kring vond ik echt geweldig. Ze zei na afloop dat ze nu pas begint te snappen hoe sociocratie werkt! Dat voelde voor mij dan weer als een cadeautje. Weer iemand die de waarde van sociocratie voelt door het te ervaren!

Heb jij ook wel eens een heel verrassende uitkomst gekregen, omdat je met sociocratie werkte? Wil je dat voorbeeld delen, ik ben zo benieuwd! Delen kan in het commentaarveld hieronder.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!