fbpx
agree-1238964_1280 Consent* op geen consent - CONSENT-methode

Consent* op geen consent

Het ene onderwerp is het andere niet. Soms vallen besluiten met het grootste gemak en een andere keer komt de kring maar niet tot een consent.

Het hangt van veel factoren af of je gemakkelijk tot een consent komt.
Is het een onderwerp waar al veel over gezegd is?
Is de voorbereiding goed geweest en is het een kwestie van 'aftikken'?
Is het een onderwerp dat weinig lading heeft? Zo ja, dan is de kans groot dat er snel een consent komt.

Soms is het anders. Dan denk jij dat alles goed is voorbereid en het een kwestie is van 'aftikken' maar dan loopt het heel anders!
Ineens wordt het onderwerp waarvan je dacht dat alles er al over gezegd was, een onderwerp dat in de kring nog van heel andere kanten benaderd wordt, waarmee een compleet ander beeld ontstaat. En dat werpt zo'n nieuw licht op de zaak dat iedereen daar echt iets van vindt en dat de meningen compleet uiteen lopen. Dan wordt het niet zomaar meer 'afgetikt'. En kom je er niet eens uit in deze bijeenkomst!
Dan kan, met consent, het besluit genomen worden dat er geen consent is over dit onderwerp.

Heel belangrijk is dat er altijd een besluit genomen wordt. Ook als dat besluit is, dat er geen consent is. Dan besluit je dus met consent dat er geen consent is.

Er is dan toch een besluit genomen waarmee je verder kunt. Je weet dat het dan opnieuw op de agenda kan komen of misschien voorlopig niet.
Geen consent bereiken kan namelijk ook betekenen dat het voor het onderwerp nog niet de juiste tijd is. Dat het te vroeg is om dit onderwerp te bespreken. Omdat het meer tijd nodig heeft, er meer informatie bekend moet worden of het gedragen moet worden door meer leden van de kring.

Door consent te gaan met dat er geen consent is, sluit de kring het voor dit moment af. Maakt het rond, er blijft niets hangen waar ooit nog iets mee moet maar wat was het ook alweer...

Onlangs zei iemand in een training dat ze een onderwerp op de agenda had gezet om te peilen of de tijd al rijp was voor dit onderwerp. Kon het al ingezet worden of was het nog een stap te ver? Door hier helderheid over te krijgen en mogelijk dus een consent op geen consent, wist dit kringlid waar ze aan toe was. Het was nog te vroeg voor dit onderwerp in deze kring. Voor haar was het consent op geen consent in dit geval heel helpend.

Consent op geen consent.
Ben je dan een kring die geen besluiten kan nemen? Of respecteer je daarmee de kring en druk je geen besluiten door die toch niet gedragen worden in de uitvoering?

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS