online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

De C van Creation - samen aan iets bouwen

Niet consent.
Niet je consent geven aan het een voorstel, dat durven ‘we’ vaak niet.
Het voelt als dwarsliggen. Alsof je de vooruitgang aan het tegenhouden bent…

Onlangs zat ik weer een aantal keer bij een ‘gewone’ vergadering. Zo’n vergadering waar niet per se een vaste structuur heerst. “Nee joh, we zijn allemaal volwassen, iedereen mag gewoon zeggen wat hij wil.”
En gezegd werd er een boel. Er werd stevig op los gediscussieerd. De een verdedigde zijn standpunt met wat meer volharding dan de ander. En dan, op enig moment, voor mij een ongrijpbaar moment, hakte de voorzitter de knoop door. Er was een besluit genomen, op naar het volgende agendapunt.

Wauw, dat was ik niet meer gewend. Even keek ik de groep rond. Is überhaupt wel duidelijk welk besluit er nu genomen is? Het voelde zo onaf. Als je me op dat moment om mijn consent gevraagd zou hebben dan had ik het niet geven. Toch durfde ik nu niets te zeggen. "Lekker vaart houden want er moet nog een boel gebeuren" was de sfeer. Ik wilde niet de zeurpiet zijn…

Later blikte ik terug met een collega. Nee, ook die had wat twijfels over het genomen besluit, maar ach, zo belangrijk was het nu ook weer niet. Dit keer gaf hij de anderen gewoon hun zin. Het is het hem niet waard om te gaan dwarsliggen.

Dwarsliggen?
Ik herken het wel en toch weet ik dat het niet klopt. Het besluit dat er nu genomen werd, is én niet duidelijk én niet het beste besluit. Zo jammer, zo inefficiënt. Er gaat hier zo veel waarde verloren. Ik ervaar dit als afraffelen en niet als samen iets creëren.

blog okt2016Ja, je leest goed. Voor mij betekent ‘niet consent’ dat het gezamenlijke besluit straks nóg mooier is. Dat het nog beter kan. Dat we nog niet klaar zijn met het samen iets creëren, iets bouwen, iets bij elkaar puzzelen.
“Oh, dus je komt samen tot een mooi compromis?” werd me laatst hierover gevraagd.
Nee, totaal niet! Het uiteindelijke besluit is beslist geen compromis, maar echt iets dat met zorg steeds een stapje beter geworden is. Waar iets van ons allemaal in zit.
Niet consent is geen dwarsliggen, het is gewoon een stap in het proces naar een mooier resultaat.

Maf, hé? Dat ik hier nu heel enthousiast kan vertellen over de waarde van ‘niet consent’ en tegelijk schets hoe ik onlangs tóch mijn mond hield. Zo zie je maar weer hoe krachtig een schijnbaar eenvoudige structuur kan zijn.

De volgende keer besloot ik dan ook trouw te zijn aan mezelf en stelde ik voor om gespreksleider te zijn en de vergadering eens met de CONSENT-methode te leiden. Gewoon, zodat ze eens kunnen zien of dit iets voor ze is.

Er stond een pittig punt op de agenda voor die keer. Het was even wennen om één voor één aan de beurt te zijn en je mening toe te lichten, maar al snel werd duidelijk wat de waarde hiervan is. De gezichtspunten werden doordacht gedeeld en het onderwerp werd grondig van alle kanten bekeken. Uit onverwachte hoek kwam er een verhelderend gezichtspunt en in de besluitvormingsronde gingen we niet zomaar consent. We deden er een aantal voorstellen over en met elk nieuwe voorstel werd ons besluit mooier.

Toen het besluit er eenmaal lag voelde het bijna als een feestje. We waren er samen trots op, ook al lagen de meningen toen we begonnen behoorlijk tegenover elkaar. Nu hadden we samen iets gecreëerd. Iets dat echt van ons samen is. Waar een stukje van elk van ons in zit. Iets wat we stuk voor stuk kunnen uitleggen aan een ander. Iets waar we allemaal achter staan.

Wil je ook eens proberen hoe je een besluit neemt met de CONSENT-methode®? Schrijf je dan nu in voor de Blog Post en ontvang een aantal handige PFD’s die je helpen structuur te geven aan je overleg!

Reacties (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Mooi uitgelegd. Ondertussen ervaren hoe mooi en effficient de consent methode werkt en bijdraagt aan een opbouwende vergadering waarbij ruimte is voor ieders perspectief en beslissingen "gedragen" worden door de deelnemers.

Mario Bunthof
This comment was minimized by the moderator on the site

Mooie blog! Heel herkenbaar hoe regulier vergaderen persoonlijke onrust en het 'wringende schoen gevoel' voedt.

Sonja Bollen
Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

thumb kleintje online 253x253

Geef rust & structuur aan je online overleg!

Een klein boekje om een allereerste indruk te krijgen en vandaag de eerste stap te zetten.

Speciaal gericht op online gebruik en dus dit is een download.

Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

Kleurrijk & inventief

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!