fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

De harmonie van Gezinsoverleg

Ik ben boos en ruk het keukenraam open om één van mijn kinderen in niet mis te verstane termen duidelijk te maken wat ik er van vind dat het tennisraket van een ander als een soort jungle-kapmes gebruikt wordt bij de bosjes rondom de speeltuin.

Terwijl ik nog na mopper over “je hersens aanzetten” en “teveel testosteron” sloft junior gedwee richting voordeur, werpt een blik op mij ziet het stoom nog uit mijn oren komen en besluit maar even om te lopen naar de openstaande achterdeur.

'Ja maar… jij doet toch aan dat magische Gezinsoverleg?'

Nou, niks magisch aan hoor, dat Gezinsoverleg. Ja, het is een fantastische methode die mij veel houvast geeft, maar we moeten het werk nog steeds zelf doen! Keer op keer moeten we zelf de discipline opbrengen om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, om te investeren in afstemming en het geduld opbrengen naar elkaar te luisteren.
Dat is niet altijd leuk of makkelijk, maar het is het ons elke keer weer waard, want het levert uiteindelijk steeds weer het gewenste resultaat: balans. Balans tussen “hun”* grenzen en mijn grenzen. Balans tussen “hun” behoeften en mijn behoeften.

FBQuote Aug2016BHarmonie inderdaad. Niet zoals in die Zonnatura reclame van jaren geleden (“alleen onze reclame bevat kunstmatige kleur-geur- & smaakstoffen”), maar harmonie zoals in een mooi muziekstuk. Een mooi nummer waarbij de verschillende instrumenten en zanger(s) samen iets neerzetten om van te genieten. Elk vanuit hun eigen kracht. En reken maar dat die muzikanten moeten oefenen en hard moeten werken om tot een dergelijk resultaat te komen.

'Ja maar… jij hebt makkelijke kinderen'.

Hoe vaak ik dat niet moet horen. Het feit dat ons gezamenlijke (!) harde werk zijn vruchten afwerpt wordt jammer genoeg soms opgevat als een verwijt aan anderen. Alsof anderen daarmee ineens minder hard werken. Ja, in sommige gevallen zal dat gerust zo zijn, maar de ouders die ik tegen kom doen stuk voor stuk hun gierende best. En ik weet ook wel: helaas levert dat niet altijd de gewenste onderlinge afstemming op.

Maar als je dan één van mijn kinderen, of ons gehele gezin tegenkomt en onze afstemming ziet, onze harmonie, weet dan dat ook wij daar hard voor moeten werken. Dat ook ik (of één van mijn spruiten) wel eens uit de bocht vliegt (bijvoorbeeld als tennisrackets als kapmessen gebruikt worden). We blijven mensen.

Wil je ook de houvast die Gezinsoverleg volgens de CONSENT-methode® ons brengt? Lees dan het boek of doe eens mee met een training Gezinsoverleg! Ik beloof je geen toverstokje, maar wel een hele fijne basis om jullie eigen harmonie te componeren.

Vertel hieronder eens: wat betekent harmonie in het gezin voor jou?

 

* hun= alle andere gezinsleden, incl. de vader van dienst ;-)

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!