fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

De N van Neutral en samen Kerst vieren

Vier jij samen Kerst omdat je het graag wilt of omdat het zo hoort? En mag je überhaupt deze vraag wel stellen?
Kerst is een moment van viering, samen komen, maar ook een periode van traditie. Vaak is de traditie dat je bij elkaar moet zijn. Dat je 'gezellig' bij elkaar moet zijn... Maar vindt iedereen dat eigenlijk wel zo gezellig?
Wil iedereen er eigenlijk wel zijn of zijn we er zo aan gewend dat we niet eens meer vragen wat iedereen wil?
Misschien een mooi moment om daar dit jaar eens voor te gaan zitten. Tijdens het heerlijke Kerstdiner, waar of iedereen een steentje aan heeft bijgedragen, of waarvoor één persoon dagenlang in de stress heeft gezeten omdat het wel allemaal goed, lekker en mooi moet zijn...

blog consent kerst2016Organiseer eens een kring tijdens je Kerstdiner en laat iedereen daarin uitspreken hoe zijn/haar ideale Kerst eruit zou zien. En luister daarbij naar elkaar, met ​neutrale aandacht. 'Neutral', dus zonder een oordeel te hebben, zonder te reageren (ook niet met lichaamstaal of kreten tussendoor).

Luister eens naar wat de volwassenen erover zeggen luister eens naar wat de kinderen zeggen. Luister zonder iets te vinden en ga bij jezelf na hoe jouw ideale Kerst eruit zou zien. Je zou weleens voor verrassingen kunnen komen te staan en je volgende Kerst heel anders vieren ;)

Ik kreeg onlangs een mooi verhaal te horen van iemand die altijd honderden kilometers reed om Kerst met de familie te kunnen vieren omdat ze dacht dat iedereen dat graag wilde. Tot ze het aan de orde stelde, toen bleek dat het iets anders lag. Wel fijn elkaar te zien, maar zo rondom Kerst leverde dat zoveel stress op. Waarom niet op een ander, rustiger moment samen iets afspreken?

Mijn man Arnoud Kas is muzikant en met Kerst al jaren niet meer thuis geweest. Even heb ik moeten wennen, maar het is nu een prima idee. Eigenlijk houdt hij niet van Kerst vieren, hij is dus blij dat hij 'niet meer hoeft'. Onze kinderen vinden het heerlijk hun neven te ontmoeten tijdens Kerst en ik vind het wel gezellig om samen te zijn, als ik maar geen uitgebreid kerstdiner hoef te maken. Want dat geeft stress, ik ben er niet echt goed in en vind het niet leuk. Gelukkig zijn er anderen in mijn familie die het wel leuk vinden, dus dan is er weer balans.
Voor mij kloppen de Kerstdagen wel weer dit jaar.

Hoe is het bij jou?

Ik zou het zo leuk vinden van je te horen of je zoiets in jouw familie op de agenda kunt zetten of dat het onbespreekbaar is. En of je Kerst op dezelfde manier zou vieren nadat je er eens, opnieuw en met ​neutrale aandacht naar gekeken hebt en met elkaar over gesproken.

Laat je van je horen?

Fijne Kerstdagen.

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!