fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

De S van Same Value - Gelijkwaardigheid

In het voorjaar ben ik aangetreden als voorzitter van de OR van een middelkleine gemeente. De OR bestaat uit 9 leden en een ambtelijk ondersteuner. Aan het besluit om voorzitter te worden heb ik verbonden dat we een aantal keren met de CONSENT-methode® zouden werken om daarna te evalueren.

Het blijkt nog best ingewikkeld te zijn om in een groep waar een discussie-cultuur hangt te gaan werken volgens de CONSENT-methode®. De ene vergadering lukt het dan ook beter dan de andere en bij sommige onderwerpen is er de meerwaarde duidelijker dan bij andere.

De afgelopen tijd hebben we evaluatiegesprekken gevoerd, waarbij we drie vragen hebben beantwoord. We voerden deze gesprekken in groepjes van vier personen: De voorzitter, de secretaris van de OR en twee leden. 

Deze drie vragen stonden centraal:

  • Wat gaat er goed bij deze persoon?
  • Wat zie je aan ontwikkelingen bij deze persoon/waarin kan deze persoon zich verder ontwikkelen?
  • Heb je nog tips voor de OR in het algemeen.

Elk groepslid beantwoorde de eerste twee vragen voor de andere aanwezigen bij het gesprek. Dit leverden prachtige gesprekken vanuit een positief perspectief op. Complimenten en ontwikkelpunten voor iedereen!

donkercyaan

Eén van de gemaakte opmerkingen heeft me geraakt, namelijk dat de inbreng breder is geworden. Voor mij betekent dit dat er meer waarde wordt gehecht aan ieders inbreng en niet alleen aan de inbreng van bepaalde personen. Het principe van 'Same Value' begint vruchten af te werpen. Het betekent dus niet dat iedereen gelijk is, maar wel gelijkwaardig. Hierdoor wordt een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken benaderd, waardoor de inbreng dus breder is geworden.

Langzaam maar zeker begint men de voordelen te zien van de methode. Er is dan ook geen sprake meer van dat we ermee stoppen. We gaan het steeds beter invoeren. Het ontwikkelt zich organisch. Ik hou aan de methode vast waar dit kan en beweeg soms mee als dat moet. Met het uiteindelijke doel om volledig volgens de CONSENT-methode® te werken.

Vooral in de gesprekken met de bestuurder (in ons geval de gemeentesecretaris) is het makkelijk voor iedereen om te zien dat op deze manier niet alleen de bestuurder aan het woord is, maar dat ieders inbreng van belang is. Ook de bestuurder is enthousiast.

In mijn eigen evaluatiegesprek heb ik ook vele aanmoedigingen (en tips om over na te denken) gekregen om door te gaan en vast te houden. Iemand zei zelfs: als het ons als OR lukt om deze methode goed in te voeren zijn we een geweldig voorbeeld voor de hele organisatie.

Doe je ons een  plezier door dit blog in jou netwerk te delen?  

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Huta Broers

Huta woont in Utrecht. In haar werk binnen een gemeentelijke organisatie is een begin gemaakt met het werken met de CONSENT-methode®. Huta heeft de ambitie om dit verder door te ontwikkelen en de methode ook in te zetten in de communicatie met bewoners.

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!