consent

consent

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

De vrijheid van de CONSENT-methode®

Door Baudy Wiechers

Zolang ik me kan herinneren heb ik een hekel aan regels, aan mensen die me vertellen hoe ik het moet doen en vooral aan regels uitvoeren waarvan ik het nut niet inzie.
Hoe komt het dan dat ik als een blok voor de CONSENT-methode® gevallen ben?

De methode heeft het over het consentbeginsel. Hierin staan 4 basisregels waaruit de rest voortkomt.besluiten Basis regel 1 luidt: 'Het consentbeginsel regeert de besluitvorming'.
Als ik dan verder lees dan staat er: Dit wil zeggen dat een besluit genomen is wanneer de aanwezige kringleden hun consent geven aan dat besluit.
Consent betekent: geen overwegend, beargumenteerd bezwaar.
'Regeren van de besluitvorming' betekent dat ook andere wijzen van besluitvorming mogelijk zijn, mits daartoe met consent is besloten. Andere wijzen van besluitvorming zijn: 'meeste stemmen gelden', 'de leidinggevende beslist' of 'het toeval beslist'.

Afgelopen week gaf ik een training en onderdeel daarvan was dat we ons nader gingen buigen over deze eerste regel. Wat betekent deze regel eigenlijk, wat heeft dat voor consequenties?

Het werden mooie rondes met veel inzichten. Twee deelnemers zeiden: 'Dit maakt het helemaal oké, nu ik dit weet kan ik helemaal met de methode uit de voeten'.

Wat voor mij in deze regels staat is dat er houvast gegeven wordt door samen te besluiten om met consent te werken.
Maar als we, weer samen en met consent, besluiten het anders te doen, dan zijn allerlei andere vormen mogelijk.

Wat voor vrijheid geeft dat?
Zo ervaar ik regels niet meer als knellend, maar juist vrijheidsgevend. En daar voel ik me dan wel weer senang bij!

Ik ben benieuwd hoe jij dezer regel interpreteert en wat het jou zegt of juist niet.

Reacties (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Het principe is mooi. Om echte vrijheid te voelen zou ik het graag eenvoudiger verwoorden. Zodat ik het ook spontaan kan uitleggen. Bijvoorbeeld aan mijn dochter (12). Heb je daar suggesties voor?

This comment was minimized by the moderator on the site

Hoi Eline, ik denk dat je aan je dochter niet op deze manier hoeft uit te leggen. Ga er maar gewoon mee aan de slag. Ik stuur een link mee van een filmpje waarin jonge kinderen uitleggen hoe het bij hun thuis werkt. Ik hoop dat je dat handvatten...

Hoi Eline, ik denk dat je aan je dochter niet op deze manier hoeft uit te leggen. Ga er maar gewoon mee aan de slag. Ik stuur een link mee van een filmpje waarin jonge kinderen uitleggen hoe het bij hun thuis werkt. Ik hoop dat je dat handvatten geeft. Ik hoor het graag!

Lees meer
This comment was minimized by the moderator on the site

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Over de auteur:

Baudy Wiechers - Grondlegger van de CONSENT-methode®

Baudy heeft de CONSENT-methode® ontwikkeld. Nu geniet ze van het delen van haar kennis door het geven van trainingen, het houden van spelbijeenkomsten en het opleiden van CONSENT-methode® Masters zodat zij ook hun kennis kunnen delen.

e-mail  website facebook twitter linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu
CONSENT-methode gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren. Het stelt ons ook in staat om het bezoek te verwerken in statistieken voor eigen gebruik. Je gaat bij een bezoek aan onze website akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie over cookies in de privacyverklaring