fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Domeinen in Coronatijd

Waarover mag je wel en waarover mag je niet meebeslissen? Ofwel, binnen welk domein mag en kun je je stem laten horen? Binnen welk domein ben je beslissingsbevoegd, binnen welk domein kun je zelf verantwoordelijkheid dragen en verantwoording afleggen? Of waar moet je dat overlaten aan anderen en vertrouwen dat ze het goede doen?

Zeer actueel in deze tijd.
Ineens krijgen we te maken met een overheid die ons veel regels oplegt. Klopt dat of klopt dat niet? Hebben ze de bevoegdheid of hebben ze die niet? Hebben wij, door onze democratische verkiezingen, mandaat gegeven aan deze mensen om deze besluiten te nemen? Konden we tijdens de verkiezingen voorzien dat we in deze situatie terecht zouden komen? Hebben we nog enige invloed op dat het aantal IC bedden leidend lijkt te zijn in alle besluiten die genomen worden? Hoe zit het met het effect op andere facetten in de maatschappij (denk daarbij aan ondernemers, mensen in een verzorgingshuis, kinderen en jeugd)? Waar is hun stem of zijn die echt ondergeschikt aan het aantal IC bedden en wie heeft dat besloten?

Zomaar een heleboel vragen die deze tijd bij mij oproept. Heb ik genoeg kennis om hier iets van te vinden? Zie ik alleen de koker van mijn eigen bewustzijn en kan ik beter mijn mond houden?
Zaaien we onrust wanneer we kritische vragen stellen over het beleid dat nu gevoerd wordt, of helpen we de beslissers door actief mee te kijken om een kokervisie te voorkomen?

Het domein zoals hierboven beschreven is een heel groot domein. Laten we eens inzoomen naar een kleiner domein.
Bijvoorbeeld: In jullie organisatie is een heldere taakverdeling wie de berichten plaatst op de diverse sociale media. Eén persoon (Jasmijn) is daarvoor verantwoordelijk en regelmatig reflecteren jullie op dit gemaakte beleid en uitvoering daarvan. Eén van de collega’s (Annette) vindt de berichten die geplaatst worden niet aansprekend genoeg en gaat, volledig op eigen houtje, ineens ook berichten plaatsen.
Het is vast duidelijk dat Annette buiten het afgesproken domein opereert. Het is niet haar taak, ze draagt hiervoor geen verantwoordelijkheid en ondermijnt zelfs het beleid van de organisatie.

Maar hoe is dat als Jasmijn ziek wordt, alles uit handen laat vallen en Annette dit, op eigen initiatief en zonder overleg overneemt?
Is Annette dan behulpzaam en voorkomt ze dat er niets meer geplaatst wordt vanwege de ziekte van Jasmijn óf gaat ze dan ook haar boekje te buiten?
Toont ze betrokkenheid, leiderschap en voelt ze zich verantwoordelijk voor de organisatie en legt ze achteraf verantwoording af? Of gaat ze hierin te ver? En wie bepaalt dat?

Wanneer toon jij, iemand in je organisatie, of leden van onze regering leiderschap en nemen ze hun verantwoordelijkheid en wanneer wordt het een autocratie in plaats van een democratie (of liever nog een sociocratische structuur)?
En is altijd vooraf helemaal helder wat de gevolgen zijn van de besluiten die genomen worden? Hoe neem je daar toch verantwoordelijkheid voor?

Telkens als ik met een groep over domeinen en mandaten in gesprek ga komt er veel los.
Er wordt veel helder, vaak ook dat het helemaal niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe star of flexibel je daarmee om kunt en wilt gaan. Het blijkt vaak iets dat steeds opnieuw aandacht en afstemming vraagt omdat de situatie ook steeds veranderd.

Mijn wens met dit blog is om met jullie van gedachten te wisselen over het onderwerp 'Wat is jouw domein met betrekking tot de corona-maatregelen?
Zou je hierover op een positief kritische manier mee willen ‘praten’ onder dit blog? Ik kijk ernaar uit!

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!