online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Een Conflict een persoonlijk Groeimoment?

De consent benadering van conflicthantering

Wat zou er gebeuren wanneer we conflicten gaan zien als een persoonlijk groeimoment? Dat een conflict een ontwikkelmoment wordt voor alle betrokkenen?

Graag deel ik hier mijn ervaringen en neem als voorbeeld de BeMiddelingsKring van de Democratische School De Ruimte in Soest. Dit is een school waar leerlingen van 4 t/m 18 jaar vanuit gelijkwaardigheid zelf bepalen hoe, wat, met wie en wanneer ze leren. Regels en afspraken worden gezamenlijk gemaakt, ook op basis van gelijkwaardigheid. In een groep van 130 personen ontstaan er natuurlijk conflictsituaties. Situaties die lekker schuren, situaties waarin gepest wordt, situaties die iets aan het licht brengen dat voorheen nog onderhuids speelde, situaties die..... Soms lukt het niet om de ontstane situatie in het moment op te lossen. Daarom komt op school de BeMiddelingsKring (BMK) dagelijks bijeen. De BMK wordt vormgegeven door de leerlingen en er is één staflid aanwezig die als lid deel uitmaakt van de BMK.

Vervolgens worden de volgende stappen doorlopen:

  1. Alle betrokk en personen bij het conflict of de situatie worden uitgenodigd naar de BMK te komen. Betrokken personen zijn degene die deel uitmaken van de situatie, soms worden er ook getuigen bij gevraagd.
  2. De ontstane situatie wordt voorgelezen door de voorzitter en er wordt aan alle betrokkenen gevraagd of het klopt wat er staat. Als het klopt wordt er een kern van de situatie beschreven, klopt het niet dan wordt gehoord wat niet klopt en op basis daarvan een kern van de situatie opgeschreven. Hiermee gaan alle aanwezigen consent; er heeft dus niemand een bezwaar op de beschrijving van de situatie.
  3. Vervolgens wordt er een ronde gehouden over wat er gebeurd is en hoe het de volgende keer anders kan. Anders zodat er geen conflict hoeft te ontstaan, waarbij wel iedereen gezien en gehoord wordt en er iets geleerd is van deze ontstane situatie.
  4. Daarna komt er een voorstel hoe deze situatie op te lossen. Vaak is het bespreken van de situatie al voldoende geweest. Door alle kanten van een situatie te benoemen, wordt vaak al helder wat er echt gebeurd is en wat het gedaan heeft met alle personen die betrokken waren bij deze situatie. Soms heeft het meer nodig. Een taak die door iemand overgenomen wordt, een gesprek met ouders erbij, een opdracht die de betrokkenen samen moeten uitvoeren om een andere ervaring te krijgen..... Wat hierin heel bijzonder is dat het voorstel hoe deze situatie op te lossen, ook weer met consent van alle aanwezigen wordt aangenomen. Dus pester en gepeste, slachtoffer en dader, verongelijkte en gelijkhebbende, …. en …...
  5. Het consent op het voorstel geeft erkenning, opluchting en bevrijding bij alle betrokkenen. Je mag er zijn en alles is bespreekbaar. Vooraf is nooit bekend wat de uitkomst zal zijn.

Door met alle betrokkenen te spreken over wat er gebeurd is, door dat iedereen zijn/haar verhaal mag doen, zonder in de rede gevallen te worden, omdat iedereen op basis van gelijkwaardigheid meebeslist in hoe de situatie opgelost kan worden, ontstaan er zulke mooie situaties. Zulke mooie groei-momenten waar je je hele leven mee verder kunt.En wat zo frappant is? Heel vaak blijkt de slachtoffer eigenlijk de dader te zijn en de pester vroeger vaak gepest. Door eerlijk te kijken naar ieders aandeel, komt boven tafel waar het echt over gaat!

In onze gevorderden trainingen gaan we dieper in op conflictbemiddeling met consent. We spelen diverse situaties, zodat je ook kunt voelen wat deze manier van conflictoplossing met jou en de groep doet.

Wat is jouw ervaring met conflictsituaties en hoe is daarmee omgegaan? Voelde je je gelijkwaardig, gezien en gehoord? Kreeg je straf en hielp dat? Wat leverde een conflictsituatie je op?

Heel graag lees ik jullie ervaringen in het commentaar veld hieronder. Laat van je horen!  

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

thumb kleintje online 253x253

Geef rust & structuur aan je online overleg!

Een klein boekje om een allereerste indruk te krijgen en vandaag de eerste stap te zetten.

Speciaal gericht op online gebruik en dus dit is een download.

Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!