fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Een 'Pindakaas met stukjes' – momentje

Als CONSENT-methode® Trainers zitten we meerdere keren per jaar bij elkaar om te verdiepen en zelf te blijven doorontwikkelen. Deze keer bogen we ons over de volgende casus:
'Wat te doen met mensen die in een ronde met input komen die geheel niet ter zake doet'?

Ik vond inspiratie uit een situatie bij ons thuis. Echt, kinderen… het zijn net mensen ;-).
Zo ontstond op een herfstachtige namiddag de in ons gezin inmiddels gevleugelde term 'een-pindakaas-met-stukjes-momentje hebben'.

Soms ben je ergens zo vol van dat je het echt even daar en dan kwijt moet, ook al heeft het niet per sé iets te maken met het onderwerp dat op dat moment aan de orde is. De kring hoeft daar verder niets mee, kan het ter kennisgeving aannemen, de spreker horen en de ronde kan gewoon vervolgd worden.

Iedereen horen en een veilige situatie creëren waarin iedereen zijn bijdrage kan leveren, betekent namelijk ook dat je geen oordeel hebt over de bijdrage van een ander. Als kring draag je er samen zorg voor dat je niet met elkaar in discussie verzandt.

pindakaasToen één van mijn kinderen in een ronde over gamen ineens met de mededeling kwam 'Pindakaas met stukjes toch écht de lekkerste te vinden', lieten we dat gewoon gebeuren. We luisterden aandachtig en de gespreksleider checkte toen er een stilte viel alleen even: 'Okey, wil je verder nog iets zeggen'?
Nee, dat was niet nodig en dus gingen we in dezelfde flow verder met de ronde over Minecraft.

Bij kinderen geeft dat een schattige anekdote, en toch betekent dit niet dat dit bij volwassenen heel anders gaat. Let er maar eens op, bij anderen én bij jezelf. Soms moet er gewoon iets uit dat misschien niet geheel ter zake doet. En het is fijn als dat er gewoon mag zijn.

En? Hebben jullie al eens een pindakaas-met-stukjes-moment meegemaakt? Zelf of bij iemand anders?

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!