fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Eenzijdig beslissen? Hoe het anders kan.

Onlangs keek ik vanaf de zijlijn mee naar een interessante situatie. Het was een heel diverse groep mensen, wat pubers en een paar volwassenen die gedurende een paar weken nauw met elkaar te maken hadden. Het was een complexe situatie, want soms kwamen er wat mensen bij, soms vielen er wat mensen uit de groep, er moest samenwerkt worden en er moesten besluiten genomen worden.

bepakt en en bezakt

Nu was het zo dat er op een gegeven moment een reis gemaakt moest worden. Er waren een paar auto's, er waren een paar chauffeurs, er waren auto's die sneller reden en een andere die langzamer reed, omdat daar een kar achter zat. Niet alle auto's hoefden dus op het op het zelfde moment te vertrekken.

Er werden afspraken gemaakt over wie wanneer zou vertrekken, wie bij wie in de auto zou gaan en hoe hiervoor een indeling gemaakt zou worden waar iedereen consent mee was.

Eén persoon was zijdelings betrokken bij het geheel, het was één van de chauffeurs. Omdat er over de reis geen duidelijke afspraken gemaakt waren, kwam hij met een voorstel dat hem goed uitkwam. Helaas voor hem hadden de andere leden van de groep een heel ander idee. Zij wilden op een ander moment vertrekken en vonden dat deze éne persoon hier niet zomaar over kon beslissen. Maar het was wel een chauffeur van een auto....

Hoe kon dit opgelost worden met consent? Op een manier waarbij iedereen er mee kon leven? Deze éne persoon vond dat hij recht van spreken had. Hij kwam met allerlei argumenten waarom de rest zich zou moeten aanpassen aan hem.De overige leden van de groep vonden het belangrijk om dit samen goed te bespreken. Het moest voor iedereen kloppen en dat voelde nu echt niet zo.

Gelukkig kon hierover in de kring gesproken worden en konden alle argumenten op tafel gelegd worden. Argumenten die redelijk leken en argumenten die voor sommige leden van de groep neigden naar het wel heel erg in je eigen voordeel denken.

De leden van de kring voelden zich gedragen door de overige leden van de groep en er was de bereidheid om samen tot een oplossing te komen. Het doel was helder en de vraag was alleen maar hoe dit het beste gerealiseerd kon worden.

Door hier op deze manier naar te kijken, door ieder te vragen wat hij nodig had, goed naar elkaar te luisteren en elkaars argumenten serieus te nemen, kwam het tot een voorstel waar iedereen consent aan kon geven. Er werd een oplossing gevonden waar iedereen zich in kon vinden. Eén volgepakte auto ging wat eerder weg, een andere ging later weg zodat er eerst tot diep in de nacht gefeest kon worden.

Ik keek er naar vanaf de zijlijn en was verheugd te zien hoe deze groep samen tot een consent kwam. Ze wilden er samen uitkomen en dat lukte! Iedereen was gezien en gehoord!

Heb jij weleens ervaren dat je in een situatie terecht kwam die je naar je hand wilde zetten, maar waarbij anderen je fijntjes lieten weten dat het zo niet werkte omdat zij ook iets vonden?
En hoe is dat toen opgelost?
Als je jouw ervaring wilt delen in het commentaarveld hieronder, heel graag!

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!