fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Gezinsafspraken bij houden, hoe doe jij dat?

Door Baudy Wiechers

Je hebt met consent een afspraak gemaakt in je gezin. In een volgende bijeenkomst nog één en daarna nog één.
Drie afspraken zijn nog wel te overzien. Maar als je langer met gezinsoverleg bezig bent, bijvoorbeeld jaren en jaren hoe hou je dan bij wat je samen met consent hebt afgesproken?

Dit was een onderwerp op een training die ik onlangs gaf.
ArchiefHet was leuk om het daar met elkaar over te hebben, want wat zijn er verschillende manieren. De een schrijft zakelijk afspraken op in haar computer. Eigenlijk alleen voor zichzelf zodat ze dan terug kan kijken als ze niet meer zeker of precies weet wat afgesproken is. De ander heeft een schriftje waarin ze samen afspraken opschrijven. Weer anderen schrijven niets op. Ze onthouden wat ze afspreken en tot nu toe werkt dat dat prima.

Een ander gezin hebben een gezinsmanifest gemaakt. Waarin hun visie als gezin staat. Ze hebben er allemaal een handtekening onder gezet, kijken er met regelmaat naar en passen het met consent aan als er voortschrijdende inzichten zijn gekomen. Dit laatste gezin schrijft afspraken op in een bepaalde kleur, wijzigingen in een andere kleur, gevolgen van afspraken in weer een andere kleur. Ook staan er tekeningen in het boek. Het is een prachtig naslagwerk van afspraken, maar ook met verslagen over gesprekken omtrent bepaalde onderwerpen waarin staat wat belangrijk gevonden wordt.

Tijdens de rondes kwam ook naar voren hoe leuk het is om opgeschreven afspraken na verloop van tijd nog eens terug te lezen. Om na een half jaar of een jaar opnieuw te zien hoe het een tijd geleden was en dat een kind dan uitroept: 'Vond ik dat echt? Deed ik daar toen zo moeilijk over?'

Ik denk dat er geen goede of foute manier is om je afspraken vast te leggen, of niet vast te leggen. Zoek uit waar jij je prettig bij voelt en wat voor jou in je gezin werkt. Zelf werk ik al zo lang met gezinsoverleg, dat ik echt niet meer alle afspraken onthouden heb. Als ik terugkijk in onze afspraken en zie hoe vaak er nieuwe afspraken omtrent computergebruik gemaakt zijn, zou ik het erg knap vinden als iemand dat allemaal had kunnen onthouden.

Nu ben ik heel nieuwsgierig, vooral omdat uit de kleine groep mensen waarmee we hierover spraken al zoveel diversiteit kwam.
Hoe doe jij dat in jouw gezin? Leg je afspraken vast? Heb je daar een speciaal boek voor, wie houdt dat bij of waarom leg je bewust niets vast?

Ik ben heel benieuwd naar jou antwoord, daarmee kun je anderen inspireren.
Misschien heb je zelfs een foto om het te illustreren?

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!