fbpx

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Gezinskring over Plofkip

Deze maand in mijn blog een bijdrage van een actieve beoefenaar van gezinsoverleg. Rachel van Texel gebruikt deze manier van overleg en besluitvorming intussen al een tijdje je in haar gezin en wilde dit prachtige voorbeeld met ons delen. Geweldig, dank je wel!

Plofkip

Het woord staat op het krijtbord naast de koelkast waar wij de bespreekpunten voor onze "huiskring" (onze sociocratische gezinsvergadering) verzamelen. Er is plofkip in onze koelkast verschenen. 5 kipfilets voor € 5,- om precies te zijn.

Degene die normaal gesproken de boodschappen doet koopt zeer bewust geen plofkip. Maar beleid is er niet. We hebben nog nooit afspraken hierover gemaakt. Dat gaan we nu dus doen.

We beginnen met een rondje beeldvorming: Douwe (9) is duidelijk geëmotioneerd. Hij kan alleen uitbrengen "Stom!". Toch is het voor iedereen helder. Het is nog maar een week of 2 geleden dat hij en zijn vriendjes Corné en Merijn samen de club RED (Red Een Dier) oprichtten. Er werd o.a. bord geschilderd: "Geen ei van een legbatterij".foto bord RED Papa geeft aan weer wat geleerd te hebben. Hij heeft zonder al te veel nadenken de kip gekocht en zich nu pas gerealiseerd dat het plofkip is. Ook hij staat eigenlijk niet achter het kopen van vlees uit de bio-industrie. Maar er komen ook andere gezichtspunten op tafel.

Want ook eten weggooien vinden Melle (11+), papa en mama niet oké. Dus ja, dat is best een dilemma als de plofkip al in de koelkast ligt. Dan is daar de optie 'teruggaan naar de Jumbo en in protest de kip terug brengen'. Papa vind het niet de schuld van de Jumbo. Als consumenten geen plofkip zouden kopen, dan zou Jumbo het ook niet aanbieden.

Anne Wynke (6) heeft veel zin in lekkere kipspiesjes én vind dat je aardig moet zijn voor beestjes. In een verdiepende ronde vormt zich dan langzaam een voorstel.

Voor papa en Melle blijkt het "niet weggooien van eten, zeker geen vlees" heel zwaar te wegen.

Douwe vind het nog steeds "Stom!", en geeft nu ook heel duidelijk aan dat hij zeker geen plofkip gaat eten.

Mama heeft met zowel weggooien als het eten van plofkip veel moeite. Niemand ziet heil in het teruggaan naar Jumbo.

Als inbrenger van dit punt formuleer ik een voorstel dat we nog wat bijschaven tot iedereen consent gaat met: "We kopen principieel geen plofkip meer, omdat we het niet oké vinden dat beesten/dieren zo gehouden worden. Papa zal de kip die nu gekocht is klaarmaken en iedereen mag zelf beslissen of en hoeveel hij/zij er van gaat eten."

Weer een gezamenlijk besluit genomen. Weer veel geleerd. Morgen staan er dus plofkip-spiesjes op tafel. Voor het laatst.

Heb je ook zo'n prachtig proces meegemaakt, dat je zou willen delen? Heel graag, laat het weten via het commentaarveld hieronder.  

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!