online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Gezinsoverleg een lege methode? Wat is dat?

toolboxKleinOpvoeden? Dat doe ik op mijn eigen manier.

Klinkt dat bekend, dat "Op mijn eigen manier"?

Maar hoe dan? Want een eigen manier is leuk, maar hoe doe je dat dan?
Als je het op je eigen manier wilt doen, wil je dus niet dat iets of iemand je gaat voorschrijven hoe je het moet doen. Want dan is het weer niet je eigen manier.

Gezinsoverleg werkt met de C.O.N.S.E.N.T.-methode®. En ik, die wars ben van opgelegde regels en wetten, werk hier al jaren mee en met veel plezier. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt!

Hoe komt het dat ik binnen deze methode pas?
Omdat het een lege methode is.
Dit betekent dat niemand mij voorschrijft wat ik moet doen. Dat besluit ik lekker zelf. Nou ja, samen met mijn gezin dan en natuurlijk met consent, want daar heb ik voor gekozen.....

De C.O.N.S.E.N.T.-methode® geeft wat pilaren, wat handvatten hoe je met elkaar om kunt gaan en besluiten kunt nemen. Op basis van gelijkwaardigheid, met een open blik, zonder vooraf te weten wat de uitslag wordt.
Door naar elkaar te luisteren (en willen we dat niet allemaal in ons gezin, luisteren en vooral gehoord worden?), horen we wat ieders behoefte is, waar de ander blij van wordt en hoe we prettig kunnen samenleven in dit gezin. En nemen op basis daarvan samen besluiten.

Ik word zo blij van deze methode omdat het me heldere stappen geeft die ik kan volgen. De verschillende rondes, die tot doel hebben om duidelijk te krijgen waar het over gaat, wat iedereen ervan vindt om zo samen tot een gedragen besluit te komen.

De termen die we gebruiken helpen mij om te snappen waar het over gaat en waar we zijn in het proces.

Ik moet niks, ik volg alleen een eenvoudige, lege methode. Ik doe het lekker op mijn eigen manier. Op mijn eigen moment, op mijn eigen plek. En toch heb ik houvast waardoor ik me veilig voel. Ja, zo'n lege methode past me wel.

Wat vind jij van methodes? Helpen ze of belemmeren ze? En waarom?

Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder. We kijken ernaar uit!

1200 Resterende tekens


Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!
Door je aan te melden ontvang je ook elke maand onze nieuwsbrief.

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!