online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Handen wassen

foto-handun-wasen-okt-2013-224x300Deze maand weer een gastblog. Rachel woont met haar gezin op Texel en werkt in haar gezin al jaren met consent. Van haar hand verschenen al diverse blogs, o.a. over "Plofkip". Dit keer kun je lezen over "Handen wassen".

Het is een gewone doordeweekse dag. De twee oudsten zijn nog op school en Anne Wynke (6) is al bij ons thuis. Carst heeft die middag nog de nodige afspraken, dus we gaan even snel lunchen. De oplettende lezer zal in gedachten nu onmiddellijk een signaalbelletje horen afgaan. "Even snel". Uhum... wie kent dat niet?

Met doelmatige voortvarendheid dekken we de tafel en zonder er verder bij na te denken zegt Carst (ik had het net zo goed kunnen zijn) heel vanzelfsprekend tegen Anne Wynke: "Ga even je handen wassen.".

"Nee!" roept Anne Wynke. Nog steeds in de "even snel"-flow met zijn hoofd bij de afspraken van die middag roept Carst nog iets in de trand van "hup, je moet nu eenmaal handen wassen" en zo ontstaat er een korte discussie. Anne Wynke vindt handen wassen "stom" en "onzin" en Carst is van mening dat het "gewoon moet". Al snel is het punt bereikt waarop Anne Wynke met haar armen over elkaar, de kaken op elkaar geklemd en een volhardende blik de kamer in staat te kijken. Ik voel ook het irritatiepeil van Carst met de seconde stijgen. Beide kampen graven zich stevig in tegenover elkaar.

Ik ga op mijn hurken naast Anne Wynke zitten. "Als je echt vindt dat handen wassen onzin is, dan kun je dat op het bord zetten, hè. Dan bespreken we het vanavond in de huiskring." Het lijkt wel alsof er een knopje omspringt. Het licht in haar ogen springt weer aan. "Dat kan ik schrijven!" roept ze blij. Ze schuift er een krukje bij, pakt een krijtje en gaat heel geconcentreerd aan de slag: "Hu-aa-n-du-n wu-aa-s-en".

"Zo!" klinkt er intens tevreden. Ze hupst van haar krukje en gaat haar handen wassen.
De wetenschap dat ze vanavond gehoord zal worden maakt voor haar duidelijk alle verschil.
En eerlijk is eerlijk: voor wie ook niet?

Bij ons is het zo dat we tijdens het avondeten op het krijtbord naast de koelkast kijken. Heeft iemand daar in de loop van die dag een punt opgeschreven dan houden we een huiskring (zo noemen wij onze gezinskring). Soms komen we niet aan alle punten toe, dan blijft het staan tot de volgende dag.

Vanavond staat er dus een punt op en krijgt Anne Wynke het woord. Plechtig schraapt ze haar keel: "Ik stel voor dat we niet meer handen hoeven te wassen."

We besluiten hierover eerst een rondje meningsvorming te doen. Melle (bijna 12) wil wel beginnen. "Handen wassen is heel belangrijk, hoor! Als iemand ziek is en hij wast zijn handen niet dan zijn we daarna allemaal ziek!" legt hij heel beslist uit.

"Als je je handen niet wast dan krijg je wormpjes!" weet Douwe (9) op zijn beurt te melden, gevolgd door een nogal plastisch verhaal over hoe vervelend wormpjes 's avonds kriebelen aan je billen.

Dan gaat Anne Wynke's vinger omhoog. Ze wil graag haar voorstel intrekken. Een korte ronde langs alle gezinsleden wijst uit dat niemand hier een bezwaar tegen heeft en dus staat ze op en wist zeer beslist het 'handun wasen' weer van het krijtbord, wast haar handen en komt weer ontspannen aan tafel zitten. Het is goed zo.

1200 Resterende tekens


Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

Kleurrijk & inventief

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!