fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Het dilemma van extern Gespreksleiderschap

De afgelopen tijd ben ik regelmatig gevraagd om als extern gespreksleider een gesprek te begeleiden. Nu vind ik dit erg leuk om te doen en beleef daar veel plezier aan. Ook heb ik echt het gevoel dat ik een bijdrage kan leveren aan de bijeenkomst. Ik ben niet emotioneel betrokken, kan alles meer vanaf een afstandje observeren, werken met consent zit in mijn DNA verankerd en zo kan ik nog even door gaan.

Maar… De trainingen die wij geven zijn bedoeld om mensen zo vaardig te maken met de methodiek dat ze het zelf kunnen.
Om in een kring vanuit gelijkwaardigheid met elkaar samen te werken, alle stemmen te horen en iedereen uit die kring mee te laten beslissen. De gespreksleider doet dat als onderdeel van de kring ook allemaal, maar heeft daarnaast een extra rol in het in goede banen begeleiden van het gesprek.

Een extern gespreksleider speelt een andere rol.
Ze doet vaak wel mee in de diverse rondes, maar het inhoudelijk beslisdomein ligt buiten de rol van de extern gespreksleider. Doet dat iets met de gelijkwaardigheid in de groep? En mag een extern gespreksleider wel meedoen in het besluit als blijkt dat het proces niet klopt? Is het verschil tussen een inhoudelijk of procesmatig besluit voor alle kringleden duidelijk?

Ik heb de meerwaarde van mijzelf als extern gespreksleider ervaren. Juist door de vaak grote betrokkenheid is de kans groot dat de kringleden zich laten meeslepen door de emotie en niet meer zuiver kunnen kijken waar het over gaat. De kring beweegt samen in de eigen gedachten, eigen gewoontes en doen de dingen zoals ze ze altijd doen.
De extern gespreksleider kan dit signaleren en de kring ondersteunen. Door de stappen van de methodiek steeds te blijven volgen, te zorgen dat de focus blijft op het onderwerp, door gezichtspunten te geven vanuit een heel andere hoek of door simpelweg de rust te bewaren.

Dit is dus mijn dilemma. Enerzijds opleiden om het zelf te kunnen doen en anderszijds de meerwaarde van een extern gesprekleider. Wat vind jij?
Is een extern gespreksleider wel/niet/soms een goed idee? Waarom en wanneer wel of niet?
Zou je je gezichtspunt willen delen? Een kijken of we een mooie online meningsvorming kunnen krijgen over dit onderwerp waar ik nog steeds dubbel in sta. Help jij me verder?

1200 Resterende tekens


Baudy Wiechers
Ja, dat is een mooie aanvulling Ellen. Hulp mogen en kunnen vragen. Ik ontdek steeds weer voor hoeveel mensen dat echt moeilijk is. Terwijl mensen ook graag hulp willen geven!
Wat ik graag mag uitleggen is dat vragen vrij staat, maar dat het antwoord niet vooraf vaststaat. En dat als ik een keer 'nee' zeg, dit niet betekent dat je het de volgende keer niet meer mag vragen, graag wel zelfs! Zo wordt vragen stellen en ze beantwoorden gemakkelijker voor alle betrokkenen.

Baudy Wiechers
Hoi Karel, dank voor je reactie. Wat ik nog niet zo goed begrijp is wat je bedoeld met 'als je zelf geen formele autoriteit bezit'. Zou je dat nog kunnen toelichten?
Karel Haverkorn
Vooral de dubbelrol die je hebt als je binnen je eigen team ook gespreksleider bent is lastig. Vooral als je zelf geen formele autoriteit bezit. Toch ben ik het eens met de stelling dat we voldoende bagage hebben om te groeien in de rol van gespreksleider. We laten ons tenslotte veel te vaak tegenhouden door de rampbeelden in ons eigen hoofd. Ik wel, althans.
Ellen Leijdekkers
Goeiemorgen, leuk dilemma. Ik denk dat er geen absoluut antwoord is. Als een groep je vraagt als extern gespreksleider kan onbekwaamheid met de begeleidersrol spelen, de belangrijkheid van onderwerp, een onderliggend conflict, emotionele betrokkenheid zoals je al noemde. Niet iedereen kan/ wil dit leren in trainingen en er dan ook consequent mee oefenen. Ik vind het ook te prijzen als mensen hulp kunnen vragen. Daarnaast kan je ze na jouw mooie/ goede voorbeeld over hoe het kan Wellicht meer motiveren dit zelf onder De knie te krijgen.
Hg Ellen

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!