online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Het Ger Consentspel

Mini Ger MobileAl een tijd wilden we een eigen spel  ontwikkelen. Vanuit onze ervaringen in de praktijk een spel maken om op een persoonlijke manier te laten ervaren hoe de C.O.N.S.E.N.T.-methode® werkt, wat het voor jou kan betekenen en dit alles in een leuke, ontspannende en verrassende vorm gieten.

Gelijkwaardigheid, iedereen komt aan de beurt..... Het heeft alles met rond te maken. Met rondes, met rondmaken, met geen hoekige vastgehouden standpunten, maar juist het zachte, flexibele om zo tot de mooiste resultaten te komen.

We bedachten allerlei vormen. Zullen we een woonboot als uitgangspunt nemen. Of een watertoren, bijvoorbeeld zo één zoals die in Groningen staat, multifunctioneel, prachtige architectuur....

Uiteindelijk kwamen we terecht op een Ger. Een Ger wordt ook wel een Yurt genoemd. Het is een Mongoolse Nomadentent. Een tent die je zo weer kunt verplaatsen. Heel flexibel dus.
Het is een ronde tent. Er is geen hoek te bekennen. Een ronde tent met een houtkachel in het midden, een tent waar een fijne sfeer heerst.
Een geweldig uitgangspunt voor ons nieuwe spel!

Afgelopen weekend speelden we het spel voor het eerst. Met een echte Bèta versie op het Permanent Bèta Festival. Toepasselijker kon niet, leek ons.
Met handmatig geknipte rondjes, met nog wat foutjes hier en daar.
Echt uitproberen dus.
Het was geweldig. De reacties op het spel waren zeer positief. Het klopte!

Eén van de deelnemers zei in de slotronde dat hij helemaal stijf van de weerstand aan het spel had zitten meedoen. Want dit spel, dat gaat over gelijkwaardigheid in besluitvorming, zou nogal wat consequenties kunnen hebben als hij hier echt mee aan de slag zou willen.
En eigenlijk wil hij dat helemaal niet. Want hij wil gewoon dat anderen doen wat hij zegt en helemaal niet naar anderen luisteren om zo samen tot het beste besluit te komen.
“Maar” gaf hij aan “ergens is er iets geraakt, anders zou ik niet zoveel weerstand voelen”.
Verder zei hij dat hij er op door ging broeden en het er thuis eens over ging hebben.

Dit soort reacties zijn cadeautjes. Want hier wordt iemand aan het denken gezet. Iemand heeft een ervaring die iets met hem doet. En dat willen we bereiken! Dat mensen vragen gaan stellen en gaan nadenken zodat ze op basis van opgedane kennis en vooral ervaring kunnen besluiten of ze al dan niet met gelijkwaardigheid willen gaan werken. En hoe dat dan werkt!

Ben jij bereid op basis van gelijkwaardigheid te werken / met elkaar om te gaan of juist niet?
Laat in het commentaarveld weten hoe je daar (al dan niet) vorm aan geeft. Dank je wel!

PS: Meer weten over een kennismaking met de CONSENT-methode via het Ger-Consentspel? Klik hier en neem contact op.

PPS: Zie hier een reactie van Aukje, één van de deelnemers aan het Bèta spel.

1200 Resterende tekens


Baudy Wiechers
Beste Faar,
Ik begrijp dat je onverwacht in deze situatie bent gekomen en snel iets nodig hebt om harmonie te 'brengen'.
Je hebt geluk!
Zaterdag a.s. hebben we een Inspiratiebijee nkomst, waar je zeker een aantal tools in handen zult krijgen om meteen in deze ontstane 'gezinssituatie' kunt toepassen. Meer hierover kun je lezen op http://consentmethode.nl/inspiratie
Misschien kan je 'stiefzus' en bijvoorbeeld je moeder ook meekomen, dan kunnen jullie er met z'n drieën meteen mee aan de slag. Hoe mooi zou dat zijn!
Ik hoop dat je hier iets mee kunt, anders hoor ik graag of ik nog iets anders voor je kan betekenen.

Faar
Momenteel woon ik met mijn 4-jarige zoon in bij mijn moeder en haar partner. Mijn 'stiefzus' is onverwachts pas ook met haar 2 kinderen van 2 en 3 jaar erbij gekomen. Het is een groot huis, dus we hebben allemaal een eigen kamer. Half december krijg ik de sleutel van mijn nieuwe huis. Er zou hier veel meer harmonie kunnen zijn en ik overweeg de consent methode in te brengen. Ik denk echter niet dat iedereen er open voor staat. En ben bang dat ik te weinig tools heb om het goed te doen. Ik ben benieuwd naar je advies..
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!
Door je aan te melden ontvang je ook elke maand onze nieuwsbrief.

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

Kleurrijk & inventief

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!