fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Hoe houd ik mijn kinderen (en mezelf) aan gemaakte afspraken?

Ik vind het moeilijk om vast te houden aan gemaakte afspraken over zaken die mijn kind en ik beiden niet leuk vinden. Dit soort afspraken werken een tijdje en worden dan (te) snel weer vergeten. Tot frustratie van beiden, met het mogelijke signaal dat de gemaakte afspraak, of het onderwerp waarover, niet belangrijk (genoeg) was...

Dit is een van de frustraties die bloglezers met ons deelden.
Graag wil ik in dit blog reageren op deze ervaring. Belangrijk is dat je beseft dat het ook maar EEN gezichtspunt is dat ik geef. Daarom ook het vriendelijke verzoek aan jou om mee te denken in het geven van suggesties.

Allereerst: Hoe herkenbaar is dit!
Tegelijkertijd roept het vragen op…
Waarom maak je afspraken die je allebei niet leuk vindt? Is het nodig deze afspraken te maken of worden ze gemaakt omdat het zo hoort? Ook lees ik hierin dat ze een tijdje wel werken, maar nu niet meer? Voldoen ze nu nog aan een behoefte?

Mijn ervaring is dat afspraken werken tot ze niet meer werken. En zeker in gezinnen, dynamische omgevingen, veranderen afspraken heel regelmatig. Kinderen worden groter, kunnen andere verantwoordelijkheden aan, jij verandert zelf, je woon- of leefsituatie verandert etc. en daar horen ook nieuwe afspraken bij.

In de vraag staan geen concrete voorbeelden, maar ik kan me voorstellen dat het gaat over taken in huis zoals opruimen en afwassen. Of over computer- en bedtijden. Er staat ook dat het over taken gaat die beiden niet leuk vinden. Ja, daar hebben we nu eenmaal van tijd tot tijd mee te maken. Interessant is dat het ook frustratie oplevert. Hoe kun je dit wel leuk maken?

Mag je dit ook als groei zien? Er staat namelijk ook dat het een tijdje wel werkt en daarna niet meer. In ons gezin zijn in de loop der jaren echt wel tientallen afspraken gemaakt over computertijden, over wie de afwas moest doen, over opruimen, over tassen opruimen bij binnenkomst, over …

Telkens wordt er een afspraak gemaakt die een tijdje werkt. Soms heel lang en soms heel kort. Wat mij betreft hoort het bij de dynamiek van samenleven.

Als ik de frustratie los kan laten van weer over hetzelfde onderwerp een nieuwe afspraak maken, maar het kan zien als 'we zijn weer verder gegroeid samen', dan ga ik met een heel ander uitgangspunt het Gezinsoverleg aan. Dat ik daarin niet de enige ben blijkt uit het blog dat Rachel hier een tijdje geleden over schreef.

Blog nov 2016Waar ik nog benieuwd naar ben is of het mogelijk is dat onderwerpen 'niet belangrijk genoeg' kunnen zijn, terwijl je er dus wel afspraken over gemaakt hebt.

Wat zijn jouw ervaringen met het nakomen van afspraken? En zijn er belangrijke en onbelangrijke zaken?

Als je je ervaring met ons wilt delen in het commentaarveld hieronder, heel graag! Dank je wel.

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!