fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Jas aan als het koud is

Wie beslist of een kind wel of geen jas aan moet als het buiten koud is?
En wanneer is het buiten koud?
Kan een jong kind de verantwoordelijkheid al dragen of ligt die ergens anders.
Zelfs een kind dat zonder jas nooit ziek is, moet die dan toch een jas aan, omdat het hoort?

Vragen die veel ouders zullen herkennen. Want wat te doen als je kind op school een jas aan moet, terwijl jou dat eigenlijk niets uitmaakt? Omdat jij vindt dat het kind zelf moet blijven voelen of het een jas nodig heeft of niet. En wordt een kind ziek door kou of door de overtuiging die is opgelegd dat je ziek wordt als geen jas aan hebt?

Jaren hadden wij hiermee te maken. Ons kind wilde geen jas aan,  had het altijd warm en was nooit ziek . Hij kon een trui niet verdragen en liep dus altijd in T-shirt. Zomer en winter. Op de school waar hij even zat, moest je een jas aan in de pauze. Maar als je die niet bij je had, kon je hem ook niet aantrekken. Hij zorgde er dus voor dat hij geen jas bij zich had.

Hij was nooit ziek op een enkele keer na en dan was het meteen goed raak. Longontsteking. Na een paar jaar kwamen wij erachter dat hij een constante vorm van ontsteking had. Daardoor had hij het altijd zo warm. Deze warmte had zijn lijf nodig om de ontsteking op te lossen. Afkoelen door weinig kleding te dragen werkte voor zijn lichaam dus in feite averechts en hield de ontsteking die de warmte veroorzaakte juist in stand.

Dit was voor ons reden om met hem in gesprek te gaan. Want dit veranderde de zaak. We konden hem uitleggen waarom hij eerst altijd zonder jas mocht en dat we nu toch echt graag wilden dat hij het anders ging doen. We vroegen aan hem hoe dat anders er volgens  hem uit zou kunnen zien. Want wij wisten dat als wij iets zouden opleggen, het sowieso niets zou gaan worden. Want eerlijk: hoeveel controle heb je echt? Als je kind buiten gaat spelen zonder jas, hoeveel toezicht heb jij dan of hij wel of geen jas aanhoudt?

Door er met hem over te praten en hem te vragen wat voor hem zou werken en voor ons ook acceptabel was kwamen we samen tot een consent. Het werd een hemd onder zijn T-shirt en een los vest erover. Nog steeds geen jas. Maar doordat we er állemaal consent mee gegaan waren hield hij zich aan deze afspraak. Hij snapte waarom het belangrijk was.

Hoe ga jij in je gezin om met een kind dat iets niet wil terwijl jij het belangrijk vindt? Hoe heb je dat opgelost?
Laat het graag weten in het commentaarveld hieronder.  Vast en zeker dat andere ouders op ideeën gebracht worden en dat weer kunnen toepassen in hun eigen gezin.
Dank je wel alvast!

1200 Resterende tekens


Eva
Benieuwd of t ook hielp :-)
Freija
https://m.youtube.com/watch?index=7&list=PLm5-5Aa930w15eEroU97J_m8Z9lm5N-9L&v=gGzhcksN3B8
Ik vind dit een mooi filmpje om te illustreren dat een kind geleerd moet worden (of liever nog: niet afgeleerd moet worden ;) om zelf na te denken. Als ouder kun je redenen aandragen, dingen om in overweging te nemen. Maar juist bij zo'n voorbeeld als een jas kan een kind zelf prima tot een conclusie komen (in het geval van ziekte, zullen er nieuwe redenen aangedragen worden).

Baudy Wiechers
Beste Doortje,

Ik zou niet uitgaan van de norm, maar zelf de norm maken. Als je samen met je zoon bewust kiest om het zo te doen en het levert geen 'gevaar' op voor hemzelf of zijn omgeving, waarom zou je hem dan niet laten? Praat erover, ook over de reacties die hij krijgt.
Zelf vind ik het leuk als kinderen bewuste keuzes maken. Als het uit weerstand is, dan wordt het wat anders, daar wil ik altijd graag achter komen. Maar als hij uit vrije wil kiest, hij kan het aan, hij is nooit ziek, waarom dan niet?

Ik ervaar zelf als moeder van zeer autonome kinderen dat het voor mij niet altijd gemakkelijk is om mee te gaan in hun keuzes. Het vraagt veel loslaten vanuit verbinding. Toch zou ik niet anders willen :)

doortje
beste,

wat hierboven staat is ook mijn zoom, vorig jaar gaf hij aan zijn slippers aan te houden tot de sneeuw zou vallen, en een korte broek, wat dat opriep op het schoolplein, heel zwart wit eigenlijk, ouders vonden het geweldig ofwel spraken mij aan op een vervelende toon, dat ik dat goed vond en of ik niet bang was een melding te krijgen, mijn god ik schrok mij rot. DE metser steunde mij en gaf aan, laat hem, laat hem zelf de keuze maken, hij was nooit ziek. de slippers vond hij toch niet handig maar de korte broek en t-shirt heeft hij weer aan, en ook hij krijgt in de pauze soms negatieve reacties van leerkrachten, wat is de norm hierin, ik vind het erg lastig, steun hem in zijn autonomie, stel hem grenzen op zaken die een uitlegbare reden hebben, maar die heb ik hier niet het lijkt nu te moeten worden omdat iedereen ee jas aan moet, hoezo, waarom, wie wil mij helpen?

Betteke
Hoi Baudy, toen ik zo' n jaar of 10 was, vroeg ik steeds of ik zonder jas naar school mocht. Mijn vader liet me toen op de buitenthermomet er kijken. Als het minstens14 graden was mocht ik voortaan zonder jas naar school. Apetrots was ik op deze zelfstandigheid . Ik hield me er trouw aan totdat ik ontdekte dat het met 14 graden toch best koud kan zijn. Vanaf dat moment ging ik eerst buiten voelen en daarna op de thermometer kijken!
Eline van der Heide-Verheij
Beste Baudy,'
Inmiddels grootouder en geen overleg meer tot concent alhoewel er wel vaak om advies gevraagd wordt.
Altijd zijn wij als ouders ervan uit gegaan dat kinderen heel gied weten wat kan en misschien niet zó handig of sociaal. In dit geval vind ik dat een kind echt wel een zonder jas mag/kan , uiteraard speelt afkoeling een rol en dan gaan er andere factoren een rol spelen nl afkoeling . En daar zou ik dan zeker in overleg over gaan. Maar verder denk ik dat ziek zijnet zo beïnvloed wordt door regels maar meer weerstand en virussen en bacteriën en dat een kind echt zelf wel een jas aantrekt als hij/zij het koud krijgt.
Maar dat moet kinderen wel besproken worden al hebben wij dat nooit zó bewust gedaan! Nu zou ik dat zeker doen en probeer het op kleine eigen gevoel wel als ik met de kleinkinderen ben.
Een warme groet Eline

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!