fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Ons eerste consent

Door Anneke van Teijlingen

Deze keer deelt gastblogger Anneke haar recente ervaring met hun allereerste keer besluiten nemen met consent in haar gezin.
Lees haar persoonlijke verhaal:

'We hebben een mooi schrift gekocht, zo eentje met een magneet sluiting. Ik heb mijn vulpen er speciaal voor bijgevuld en op pagina 3 zet ik de eerste afspraken uit ons familie overleg.
We hadden altijd al een plek waar de kinderen en wijzelf onze bespreekpunten opschreven en we hadden al een geregeld familie overleg.
Wij dachten dan ook dat de overstap naar werken met consent niet groot zou zijn.

Maar daar heb ik me toch echt in vergist.
Dit werd een snelcursus loslaten en vertrouwen krijgen. Waar onze voorgaande overleggen er toch vaak in eindigden dat mijn man en ik het meest goede compromis oplegden aan het einde van een onderwerp, zagen wij nu vol verwondering hoe onze kinderen een visie vormden en deze durfden in te brengen.
Ik moest mijn voorgevormde ideeën loslaten en met hen samen kijken naar de onderwerpen.

En, tot onze ontroering dachten ze niet alleen aan zichzelf, maar wilden ze allemaal graag komen tot consent voor iedereen.
In plaats van een passief, oh oké, kwamen er nu ideeën en dragen we met elkaar verantwoordelijkheid voor de uitvoering van besluiten.

StrandhuisjesOnze oudste twee kinderen van 12 en 10 zijn gewoon de vakantie aan het regelen!
Ik ga straks met de twee middelsten de kleding regelen voor een bijzondere gelegenheid die we binnenkort hebben.
Er komt een tablet in huis, maar die schaffen we met elkaar aan en de taakverdeling en de wijze van taakverdelen is aangepast op ieders consent.

En dit was pas de eerste keer...'

Anneke is mediator sinds 2004. Zij staat voor laagdrempelige, bereikbare mediation. Haar focus ligt bij de kinderen in het familierecht. Via de volwassenen probeert zij de kinderen te helpen.
Anneke heeft een achtergrond in de zorg en vindt het een uitdaging om mensen te begeleiden in het vinden van de oplossing die het beste bij die mensen en die situatie past. Anneke is tevens actief als peer reviewer bij de Mediators Federatie Nederland en als supervisor in de traineeships.

1200 Resterende tekens


Anneke
Beste Marike
Wat een leuke vraag :-)
Wat mij vooral zo opviel, is de natuurlijke manier waarop de kinderen omgaan met het gelijkwaardig mogen meedenken.
Hadden we op de oude manier gewerkt, dan hadden ze mee mogen denken over de vakantie, maar dan was er nooit de ruimte geweest voor de totaal andere vakantie die het nu is geworden.
Ik merk ook dat we er allemaal aan moeten wennen, het in beurten en rondes praten, zijn we niet gewend en dat kost zowel de kinderen als de grote mensen nog wel wat leermomenten.
De kinderen leren wat CONSENT betekent en welke vrijheid dat geeft.
We zijn echt nog lerende hoor, maar ook dat doen we als gezin.
A

Marike Jonker
Dag Anneke,
Net je blog gelezen en genoten van je oprechte verwondering over de kwaliteit van het overleg en de inbreng van je kinderen. Ik kijk uit naar het vervolgverhaal: hoe het gesprek liep, wat je verraste en wat zeker anders was gegaan als je het op de gewone manier had 'besproken & besloten". Dank je wel.

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!