fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Ons huishouden en de Donald Duck

En ja hoor, daar is ie weer. “DD” staat er op ons huiskring-krijtbord.
Alweer.
Blijkbaar moeten we het, alweer, hebben over de Donald Duck.

Donald Duck in laMet enige regelmaat komt dit onderwerp voorbij. Je zou denken dat het lezen van een strip niet zo ingewikkeld is, maar niets is minder waar.

  • Wie mag de nieuwe Donald Duck als eerste lezen?
  • Waar mag de Donald Duck gelezen worden?
  • Wanneer mag je de Donald Duck lezen?
  • Hoe ruimen de we Donald Ducks op?

Op een goed moment dacht ik alles zo langzamerhand wel eens een beetje uitgekauwd te hebben en menig maal ging ik met frisse tegenzin de kring van die avond in. Toch levert het onderwerp steeds weer interessante besluiten op.

Vanavond is dat niet anders. Dit keer heb ik zelf dit punt op het bord gezet. Als ik mijn punt mag toelichten steek ik, behoorlijk chagrijnig, van wal.
Ik ben het spuug en spuug zat dat er, als ik sta te koken, drie lummels op de bank hangen om voor de miljoenste keer dezelfde Donald Duckjes te lezen.
Eén en al verveling uitstralend in afwachting van de gedekte tafel met daarop een smakelijke maaltijd. Hotel Mama regelt het allemaal wel weer.
Ik houd een vlammend betoog dat ik wil dat Donald Duckjes alleen nog ná de afwas gelezen worden. Op hun eigen kamers. En dat er niet meer dan 3 Donald Duckjes tegelijk op de kamer mogen liggen. En dat je ze ook niet langer dan 2 dagen achtereen op je kamer mag houden. En, oh ja, als je ze beneden teruglegt dan moeten we wel ónderop de stapel, want dat is fijn voor de volgende…

Nadat ik uitgeraasd ben zitten de gezinsleden me stil aan te kijken. Nee, niemand heeft vragen voor de beeldvormende ronde.

In de meningsvormende ronde borduren de gezinsleden nog even door op alle regeltjes die ik op tafel gegooid heb. Als snel zijn we allemaal in de war. De lijst wordt hoe langer hoe onoverzichtelijker…
Totdat een van de kinderen opmerkt: “Maar misschien gaat het wel helemaal niet over de Donald Duck? Misschien gaat het er over dat mama niet alleen wil koken?”

Oh.
Verhip.

Uiteindelijk sluiten we deze kring af met een prachtig besluit over meehelpen in het huishouden. Voortaan doen we aan het einde van de middag met ons allen een “huishoudkwartiertje”. Samen, want gedeelde smart is halve smart. Hiervoor maken we een lijst met allerlei klussen die gedaan kunnen/moeten worden. Eén van die klussen is koken, maar ook andere dingen staan erop. Bovendien is er ruimte voor dingen die we gaandeweg tegen komen.

Inmiddels werken we al weer een hele tijd met dit huishoudkwartiertje. Natuurlijk gaan we niet elke keer fluitend aan de slag, maar in zijn algemeenheid bevalt het goed. Het is ook wel verhelderend om te zien dat wat de één een rotklus vind een ander juist een leuk karwei vindt.

Enne: Laten jullie hieronder weten hoe jullie de huishoudelijke taken thuis verdelen? Dank!

1200 Resterende tekens


Sonja Bollen
Heeeeel herkenbaar Rachel!! Zoonlief doet nu wel 3 vaste taakjes, op zijn vrije woensdag, maar daar moet ik 'm behoorlijk voor achter de broek zitten - eigenlijk is hij daar niet lekker op aanspreekbaar. Dat huishoudkwartie rtje vind ik een geniale vondst. Die houd ik achter de hand als mijn mannen en ik zelf niet op iets werkbaars komen ;-) En je lijst is prachtig uitgangspunt voor dat gesprek. Dank!
Rachel Kruk
Hahaha, stel je er ook niet te veel van voor, hoor Anne! Het is vooral zo'n uitgebreid lijstje omdat er dan ook iets uit te zoeken valt. Ik kreeg klachten toen er alleen de eerste 4 dingen op stonden.
Veel dingen staan bij "Elke week" omdat ze niet elke dag gedaan hoeven worden. Mijn dochter is gek op dweilen en zo gaat ze dan het hele huis rond ;).
En wat mij erg verraste: dingen die ik zelf rustig wekenlang uitstel (bedden verschonen bijvoorbeeld) vinden anderen dan weer een feestje...

Anne Hofstede
Mooi verhaal, Rachel. Slim van je kind om het werkelijke probleem te kunnen benoemen. En mooi opgelost. Je huishoudlijst confronteert mij er vooral mee dat de huishoudnormen in ons huis aanzienlijk lager liggen dan bij anderen :p.
Bart-Jan Faas
Na vele omwegen zijn we dit aan het proberen: we appen over wie kookt en ongeveer wat er te eten is. Iedereen doet zijn eigen afwas, ook de kok en die zorgt er natuurlujk voor dat zijn afwas zoveel mogelijk onder het koken gebeurd. Als er gekookt wordt dan doet namelijk iedereen die mee-eet het huishouden, wat maakt niet uit en ook bv je eigen kamer is oke. Voelt goed:-)
Baudy Wiechers
Wij werken ook al lang met een taakverdeling in huis en dat liep prima. Onlangs zijn we echter verhuisd en dat vroeg om nieuwe afspraken. Het 'huishoudkwartie rtje' zoals Rachel hierboven beschrijft, leek mij ook wel wat.
De kinderen gaven consent om het op deze manier te gaan proberen. We probeerden het, maar bij ons werkte het niet op deze manier. Ik denk dat onze kinderen die nog thuis wonen (17 en 15 jaar) al zo hun eigen ritme volgen, dat een gezamenlijk moment niet werkt. De taken moeten wel gedaan worden, en wij zijn teruggegaan naar hoe we het eerder deden. Takenverdeling en degene die verantwoordelij k is voor de taak voert die uit wanneer het hem/haar uitkomt.
Hier werken we intussen weer een aantal weken mee en het loopt weer prima. Het huis wordt schoongemaakt, evenals de badkamer en het toilet. Er wordt gekookt, de afwasmachine in- en uitgepakt, de keuken opgeruimd en de was gedaan. Wij hebben onze draai weer gevonden. Mooi om opnieuw te ervaren dat ook wij weer in ons eigen gezin ontdekten wat niet werkt en vooral wat wel werkt:)

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!