fbpx

Overwegend bezwaar. En dan...

Iemand in de kring heeft een overwegend bezwaar op een voorstel. Waarom dan toch nog de hele kring rondgaan om te vragen wat zij ervan vinden? Er is een bezwaar, dus er komt toch al een ander voorstel?

Deze vraag krijg ik regelmatig en ik geef graag een toelichting.

Er wordt bij een onderwerp eerst beeldvorming gedaan, eventueel gevolgd door de meningsvormingsronde en verdiepingsrondes. Als alles over het onderwerp gezegd is dat gezegd moet worden, wordt overgegaan naar de besluitvormingsronde. Hierin formuleert iemand uit de kring een voorstel, waar vervolgens consent voor gevraagd wordt aan alle aanwezige kringleden. Consent gaan betekent dat je geen overwegend, beargumenteerd bezwaar hebt op het voorstel dat op tafel ligt.

Iedereen in de kring krijgt de vraag. "Ben je consent"?
Geef je je consent door "Consent" te zeggen dan gaat de gespreksleider door naar de volgende en weer de volgende en zo de hele kring rond. Is iedereen consent, dan is het besluit genomen.

Vind je het geen goed voorstel, kun je geen consent geven, dan zeg je dat als jij aan de beurt bent. Verder zeg je niets, alleen dat je "niet consent" bent.         consentDegene die een overwegend bezwaar heeft, kan zijn bezwaar toelichten en met een nieuw voorstel komen, waar dan ook weer consent voor gevraagd wordt in de kring.

Wanneer iemand een overwegend bezwaar heeft, ga ik toch de hele kring rond. Pas als iedereen zich heeft uitgesproken, ga ik naar de eerste persoon die geen consent kon geven op het voorstel, vraag wat het overwegend bezwaar is en vraag naar het nieuwe voorstel.

De vraag die ik regelmatig krijg is of het niet veel efficiënter is om meteen naar het overwegend bezwaar van die persoon te vragen in plaats van iedereen in de kring haar mening te laten geven. Immers, als één persoon een bezwaar heeft, komt er toch al een ander voorstel?

We hebben hier onderzoek naar gedaan. In verschillende kringen hebben we als agendapunt de volgende vraag ingebracht: "Wanneer iemand in de kring een overwegend bezwaar heeft op een voorstel, vraag je dan meteen naar het bezwaar of ga je eerst de hele kring nog rond?"

De uitkomst van het onderzoek is dat het toch heel belangrijk blijft om de hele kring rond te gaan bij een voorstel en iedereen haar mening te vragen voordat we naar een bezwaar luisteren omdat:

  • Wanneer je iedereen langs gaat, moet iedereen nadenken over het voorstel en ook al een standpunt innemen. Dit is anders wanneer je denkt dat je deze keer toch niet aan de beurt zult komen en er dus pas over gaat nadenken wanneer iemand dicht bij jou in de buurt een voorstel gaat doen;
  • Door iedereen te vragen, betrek je constant alle leden van de kring erbij en spreek je ze persoonlijk aan;
  • Wanneer door alle leden van de kring hardop gezegd wordt of je consent bent of een overwegend bezwaar hebt, krijg je een inschatting hoe het voorstel is ontvangen in deze kring.

We zijn dus gebleven bij hoe we het deden; de hele kring rond om consent of  niet consent voor een voorstel te vragen. We zijn weer wijzer geworden!

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS