fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

besluit met consent - onderwijs

Presentatie nieuw Kleintje Besluit met CONSENT!

boekVernieuwend onderwijs is de aanzet geweest voor het ontstaan van de CONSENT-methode®. In 2003 maakte ik op democratische school De Ruimte Soest kennis met gelijkwaardig overleg en besluitvorming tussen volwassenen en kinderen. Waarbij alle stemmen echt meededen! Wat een openbaring en verschil met wat we gewend waren. De ouders de baas, de baas de baas, de leidinggevende de baas.

Besluiten die genomen werden en waarbij de anderen maar te doen hadden wat er gezegd werd. Niet zo gek dat er behoorlijke weerstand kon ontstaan om uitvoering te geven aan de opgelegde besluiten. Je had er immers geen invloed op gehad, maar je moest er wel verantwoordelijkheid voor dragen...

Geweldig om te zien dat dit anders kon. Ik was gegrepen, ben me gaan verdiepen en ontwikkelen om meer te weten te komen over sociocratisch overleg en besluitvorming. Eerst thuis in ons gezin, daarna op de school die we aan het opzetten waren. Daarna op meer scholen, die ik mocht helpen starten.
En ik realiseerde me: een school is gewoon een organisatie. Dus als het daar werkt, waarom dan niet in de zorg, bij gemeenten en in het bedrijfsleven?

Steeds verder ontwikkelden we door en combineerden de opgedane praktijkervaring met bestaande theorie. Inmiddels werkte ik samen met een aantal betrokken mensen die graag mee dachten en mee ontwikkelden. Uiteindelijk is hier de CONSENT-methode® uit ontstaan. Een heldere methode die vorm geeft aan overleg en besluitvormingsprocessen op basis van gelijkwaardigheid.

Afgelopen jaar zijn we gestart met kleine boekjes voor specifieke doelgroepen. Vol trots presenteren we in dit blog onze nieuwste aanwinst. Ons Kleintje Besluit met CONSENT voor het onderwijs. Natuurlijk moest deze er komen, want uiteindelijk is het allemaal begonnen bij het onderwijs. In dit Kleintje Besluit met consent voor het onderwijs staan veel ervaringsverhalen die we in het vernieuwend en regulier onderwijs opgedaan hebben. Met concrete voorbeelden hoe jij dit in jouw klas, op jouw school kunt gaan gebruiken.

Misschien leuk als eindejaarscadeautje voor je collega(s) om gedurende de zo verdiende zomervakantie inspiratie op te doen voor het komende jaar!

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!