online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Toetje

taartjes Small Toen wij net begonnen met gezinsoverleg in ons gezin hadden we bijna elke avondmaaltijd wel een huiskring. Vanaf het begin hanteren we het principe dat alle gezinsleden naar eigen inzicht voorstellen mogen inbrengen. Alles wordt per definitie serieus genomen. Alles. Je kunt immers niet voor een ander bepalen wat belangrijk is en wat niet. De voorstellen/moties liepen zeker in die beginperiode sterk uiteen. Dat lijkt misschien overdreven, maar het was enorm waardevol. Zo werden we in rap tempo steeds handiger met gezinsoverleg.

Een prachtig voorbeeld was het voorstel 'toetje' uit één van de eerste weken. Onze jongste (toen 5) vond het vergaderen op zich al prachtig en kwam op een dag met het volgende: "Ik stel voor dat we vanavond een toetje eten."

In de beeldvormende ronde bleek ze 10 bekertjes yoghurt in de koelkast gezien te hebben. Daar had ze wel zin in en ze was duidelijk benieuwd of de weg via een voorstel voor haar gunstiger zou uitpakken dan de weg via de vraag "mag ik een toetje?".

Haar broer (toen 8), onze grote grensverkenner, bleek in de besluitvormingsronde een overwegend bezwaar te hebben. Huh? Hoe kun je nou een bezwaar hebben tegen een toetje? Wij keken allemaal verbaasd op. Met de karakteristieke twinkeling in de ogen beargumenteerde hij vervolgens: "Ik heb een bezwaar tegen 1 toetje, want ik wil 2 toetjes! Dus ik stel voor dat we 2 toetjes doen."

Daar hadden mijn man en ik een bezwaar tegen, dat werd ons echt te gek. Toch hield de middelste voet bij stuk. Tot grote frustratie van ons en ook zijn zusje, die duidelijk enorm teleurgesteld was. Alhoewel zij dit niet kon verwoorden, sprak haar gezicht boekdelen. Ze wilde een toetje en had geen zin in politieke spelletjes. Zo dreigde er een patstelling te ontstaan.

Ietwat ontredderd keken mijn man en ik elkaar aan. Zo hadden we ons gelijkwaardigheid, harmonie en 'afspraken die werken' niet voorgesteld. Wat nu? Hoe kwamen we hier uit? Het leek wel ping-pong te worden... :-(

Op dat moment meldde de oudste (toen 10) zich. Hij zag zijn toetje in rook opgaan en kwam met een fris voorstel: "Wat nou als we één bekertje yoghurt met wat hagelslag én een stuk fruit doen?"

Ja, hier kon iedereen consent mee gaan. Opluchting alom.

Die avond hebben we veel geleerd over gelijkwaardige besluitvorming met consent. Over hoe we vanuit onze intentie tot samenhang en gelijkwaardigheid tot prima besluiten kunnen komen en dat je nooit vooraf weet of een onderwerp simpel is.

Overigens hebben we tegenwoordig veel minder vaak een gezinskring. Nog steeds geldt het principe dat alle gezinsleden naar eigen inzicht voorstellen mogen inbrengen en dat alles per definitie serieus genomen wordt. Maar blijkbaar hebben we tegenwoordig veel minder behoefte aan het oefenen van het principe. Toch komen er nog steeds wel schijnbaar eenvoudige onderwerpen voorbij. Keer op keer blijkt daar dan een heel interessante laag onder te zitten.

 

Hoe gaat dat bij jullie thuis? Welke onderwerpen komen aan bod? Al eens leuke verrassingen tegengekomen?
Deel je ervarig in een reactie hieronder! Dank je wel!

Reacties (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Vorige week begonnen met gezinsoverleg. In de week naar aanloop van het eerste overleg kwamen er maar liefst 6 moties binnen en 1 klacht. De mooiste motie was dat de kinderen dus liever vegaburgers eten ipv biefstuk. Consent!

Het bleek dat de...

Vorige week begonnen met gezinsoverleg. In de week naar aanloop van het eerste overleg kwamen er maar liefst 6 moties binnen en 1 klacht. De mooiste motie was dat de kinderen dus liever vegaburgers eten ipv biefstuk. Consent!

Het bleek dat de kinderen heel goed konden verwoorden wat hun bezwaren en motivaties waren. Boven verwachting. Ook konden ze heel goed zelf hun voorstel aanpassen als er bezwaren waren. Alle moties zijn besproken aangepast en consent verklaard of komen terug op de agenda. De klacht is ook behandeld en daar kwam een week proeftijd uit voor de betrokken. Deze week wordt de situatie geëvalueerd! En het mooiste was dat het in alle rust besproken werd. Geen hoog oplopende emoties omdat iedereen aan de beurt komt en de beurt krijgt om daarna weer op een ander te reageren

Kan niet wachten tot het zondag ochtend is. Er ligggen al weer 3 moties en 1 klacht klaar. ..

Lees meer
Judith baetens
This comment was minimized by the moderator on the site

Wat een geweldig verhaal @Judith! Voor mij illustreert het ook dat je gewoon moet beginnen met Gezinsoverleg. Gewoon beginnen en zien wat er gebeurt. Dank je wel voor het delen en ik ben benieuwd naar je volgende ervaringen.

Baudy Wiechers
This comment was minimized by the moderator on the site

Ja zo wordt iedereen creatief als men echt naar een oplossing wil toewerken! Blijven stimuleren. Leuk voorbeeld.

Jacqueline
Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

Kleurrijk & inventief

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!