fbpx

Uit je comfortzone!

In mijn leven heb ik al heel wat stappen gezet die niet erg comfortabel waren. Bijvoorbeeld toen we verhuisden naar Frankrijk met een jong gezin, terwijl ik amper de taal sprak en wist dat mijn partner grote delen van de week afwezig zou zijn. Of een baby krijgen in het buitenland, waarbij het moeite kostte een gynaecoloog te vinden die Engels sprak. Of, toen we terug waren in Nederland, zelf een school opzetten en onze kinderen uit het Nederlandse schoolsysteem haalden. Of toen mijn partner zijn goedbetaalde, succesvolle carrière opzij zette om muzikant te worden. Of toen we een comfortabel huis verruilden voor Mongoolse tenten...

juni consent kom uit je confortzone

Best spannende stappen, hoe was het mogelijk dat ik al deze dingen kon doen, het aankon en het vooral ook nog leuk vond?

Dit heeft volgens mij te maken met veiligheid, vertrouwen, open communicatie en lef. Wanneer ik mij veilig voel, sta ik open voor nieuwe mogelijkheden, ben ik bereid nieuwe dingen uit te proberen, heb ik het zelfs nodig! Ook als ik vertrouwen in mijzelf heb en dit bevestigd zie in mijn omgeving, ben ik eerder bereid uit oude patronen te stappen om eens iets anders te doen dan ik gewend ben. Als ik kan praten over wat ik spannend vind, of leuk, of bijzonder, dan wordt het nog gemakkelijker om op onderzoek uit te gaan.
 
En ja, het vraagt een portie lef om buiten je comfortzone aan de slag te gaan. Om met een open blik naar mogelijkheden te kijken, om open te staan voor suggesties die je maar vreemd overkomen, maar waar je wel bereid bent om naar te kijken of te luisteren. Want wie weet, brengt het wel iets heel moois!
Bij mij was dat wel zo. Ik leerde hulp vragen in het buitenland (met handen en voeten) om bijvoorbeeld uit te vinden hoe zwemlessen in Frankrijk werkten of  hoe je kind naar de peuterspeelzaal kon zodat zij de taal kon leren.
Ik leerde hoe de wet in elkaar zat met betrekking tot onderwijs en zelf scholen opzetten. Wat voor voorwaarden er aan een schoolgebouw zaten,  hoe belangrijk het was een goede relatie met de inspectie op te bouwen waarbij je wist waar je voor stond, maar ook kwetsbaarheid kon tonen.
 
Het was spannend om helemaal voor onze dromen te gaan, maar gelukkig hadden we elkaar om steun te zoeken en elkaar er steeds weer aan te herinneren waarom we het deden en hoe gaaf het was om te doen!
 
In werksituaties maken wij vaak mee dat als mensen kennis maken met de CONSENT-methode®, dat niet comfortabel voelt. Het is namelijk niet zoals je gewend bent. Bijvoorbeeld als je de Gespreksetiquette hanteert voelt dat ongemakkelijk. Als je niet op elkaar mag reageren, lijkt het alsof je niet meer spontaan kunt zijn.
Maar is dat eigenlijk echt zo? Of wordt je uit je comfortzone getrokken, omdat een bijeenkomst anders verloopt dan je gewend bent? Omdat er op een andere manier met elkaar omgegaan wordt dan 'normaal gesproken'. Dat zegt het eigenlijk al. Alles wat anders is dan 'normaal gesproken' kan voelen als buiten je comfortzone.
 
Wij schreven een boek over de CONSENT-methode®, een manier van effectief besluiten op basis van gelijkwaardigheid. Een boek is een veilige manier van kennis met iets nieuws maken. Het kan een mooie eerste stap zijn om uit je comfortzone te stappen. Door erover te lezen en na te denken, krijg je misschien al nieuwe inzichten, zie je nieuwe mogelijkheden.
 
En wil je graag een volgende stap zetten in het echt? Eens gaan ervaren hoe het is om uit je comfortzone te stappen tijdens een overleg? Sluit dan eens aan bij onze maandelijkse online kennismaking. Hoef je niet eens de deur voor uit, best comfortabel toch?

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS