consent

consent

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Vaders en Gezinsoverleg

Met Vaderdag in zicht vroegen wij vaders naar hun ervaringen over Gezinsoverleg in hun gezinnen. Hoe ervaren vaders dat eigenlijk?

Hieronder vaders aan het woord die intussen jaren werken met Gezinsoverleg in hun gezin. Sommigen omarmden het principe, nadat hun partners het introduceerden. Anderen namen zelf het initiatief om te starten met Gezinsoverleg of deden samen de training Gezinsoverleg met de CONSENT-methode®.
Lees en luister en laat ons weten hoe het bij jullie in het gezin gaat.
Hoe kwam Gezinsoverleg in jullie gezin terecht en en wat levert het op?

Carst

vader carst politieagentGezinsoverleg is een ideale vorm van communiceren binnen je gezin, zeker wanneer je niet van plan bent de hele dag als een politieagent overal achteraan te lopen. Door gezamenlijk akkoord te geven voor een motie, mag en kan je er van uit gaan dat je een goed besluit genomen hebt met elkaar.

Daarnaast geeft het ook heel mooie en verrassende inzichten, het verruimt je gezichtsveld. Het mooie is ook dat het toepassen van de CONSENT-methode veel verder reikt dan alleen binnen het gezin. Dus het is ook goed bruikbaar op je werk of binnen een bestuur.

Arnoud 

Waarom Gezinsoverleg in mijn gezin werkt.
Ik merk dat ik voor mijn werk de zaken anders aanpak dan thuis.

Werk:
Zakelijk ben ik geordend, georganiseerd, attent, meelevend en ik stem af met klanten en collega's. Ik doe mijn best om voor alles wat er zakelijk niet lekker loopt of fout gaat, persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, zodat het een volgende keer (nog) beter kan gaat.

Thuis:

Vaderdag2016A

Thuis lijkt het of al deze eigenschappen in de kast komen te staan. Ik verwacht (zonder dit afgestemd te hebben), dat de zaken lopen zoals ik het graag wil, zonder dat ik daar wat voor hoef te doen. Eigenlijk zou het ideaal zijn wanneer iedereen thuis gewoon mijn zin zou doen, verder niet lastig is en dat de huishoudelijke taken gedaan worden zonder dat ik het in de gaten heb. Als hier hulp bij nodig is dan hoor ik het graag en zal ik zeker een handje helpen, als ik hier tijd voor heb.
Nu heb ik geëmancipeerde kinderen en een echtgenote die hier (gelukkig) niet in mee gaan.
Zonder Gezinsoverleg leidt dit al gauw tot wrijvingen, onbegrip en ruzie en boze gezinsleden inclusief mezelf.

Gezinsoverleg nodigt mij op een plezierige manier uit om uit deze identiteit te stappen. Door de (verdiepende) rondes, elkaar niet in de rede te vallen, te luisteren en ook de tijd krijgen om mijn eigen behoeftes en wensen op tafel te leggen, ontstaat er een ontspannen sfeer. De oplossingen die komen zijn altijd beter en krachtiger dan wanneer ik het zelf had bedacht. Door Gezinsoverleg is ons gezin van een vecht-, onderhandelingsmodel gegroeid naar een coöperatieve, elkaar versterkende club mensen. En om dit te hebben met mensen die je het meest dierbaar zijn, is van onschatbare waarde.

Jan

vader jan veiligheid kringWat ik mooi vind van ​G​ezinsoverleg is dat het zo gemakkelijk meer helderheid geeft over wat mijn dochters echt belangrijk vinden. Je ziet dat vooral als ze met eigen agendapunten komen en ook heel duidelijk in hun bijdrage aan een onderwerp. Blijkbaar geeft een kring een andere dynamiek, meer ruimte of veiligheid om je uit te spreken.

Wat ik heb geleerd door ​G​ezinsoverleg is meer luisteren en meer verantwoordelijkheid geven. Als ze niet doen wat ik zou willen lijkt het nu gemakkelijker om ze vragen wat zij dan zouden willen en om zelf uit te spreken wat ik wil en waarom. De logische keuze valt dan meestal vanzelf.

Robert

Luister hier naar de Podcast waarin Robert te gast is bij Jeroen de Jong (De Praktijkvader):

Podcast praktijkvader Robert

 

En… herken je deze voorbeelden? Wat zijn jouw ervaringen? Heb je nog tips voor andere vaders? Deel ze graag met ons, dank je wel!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

gezinsoverleg

Complete thuisstudie-set

Wees je eigen gezinscoach en ga samen aan de slag!

Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!