fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Vakantieperiode op het werk: Hoe zorg je ervoor dat in de organisatie alles op rolletjes blijft lopen?

Vakantietijd! Heerlijk en tegelijkertijd lastig.

Heerlijk voor degene die vrij is, even alles achter zich laat en totaal kan ontspannen. Even in een ander ritme, in een andere omgeving, de dingen anders doen dan je gewend bent om op die manier op te laden, ruimte te creëren voor nieuwe ideeën... 
Lastig voor degene die achterblijft en alles op moet vangen wat blijft liggen omdat er minder collega's aanwezig zijn.

Hoe zorg je dat je dit goed regelt? Goed voor je klant, goed voor je organisatie en goed voor jezelf? Want dat kunnen best wel eens tegenstrijdige belangen lijken te zijn.

Je klant wil gewoon op tijd en deskundig geholpen worden, vakantie of niet. Je organisatie kan het zich in de meeste gevallen niet veroorloven om te zeggen, 'nu maar even niet, het is vakantie. Kom over zes weken maar terug, dan ben je de eerste'. Jij hebt ook vakantie nodig, het is belangrijk om even afstand te nemen op een moment en manier die bij jou past. Om tijd door te brengen met je geliefden en om jezelf op te laden na een periode van intensief werk.

juli vakantietijd

Hoe rijm je dit met elkaar?

Volgens mij zou het prima werken om ruim voor de vakantieperiode begint, samen te gaan zitten met je team. Begin met alle wensen en noodzakelijkheden op tafel te leggen. Wat heeft onze klant nodig? Wat is mijn individuele behoefte? Hoe zorgen we dat achtergebleven collega's nog met plezier hun werk kunnen doen?

Door te starten met een inventarisatie wordt helder wat belangrijk is. Vervolgens leg je deze inventarisatie naast het doel van de organisatie/afdeling en zien of de afspraken die jullie hierover willen maken in lijn zijn met het realiseren van dit doel. Zo kom je samen tot het hoogst haalbare in deze vakantieperiode. Door heldere keuzes te maken, waarbij de klanten zo goed mogelijk geholpen kunnen worden, de organisatie door kan draaien, collega's het werk zien zitten. Als met deze afspraken iedereen consent kan gaan, gaat het ook in de vakantieperiode zo goed mogelijk door.

Hoe maken jullie een vakantieplanning? Mag je meepraten, wordt het opgelegd, is het simpel of ingewikkeld? Is dit onderwerp überhaupt bespreekbaar in jouw organisatie?
Zou je jouw ervaringen met ons willen delen? Ter inspiratie voor andere lezers? Dank!

Voor de werkers onder ons, succes met alle ballen hoog houden, hopelijk lukt dat in alle rust. Voor de vakantiegangers, geniet van de andere invulling van je dagen en hopelijk kun je straks vol nieuwe energie weer aan de slag.

 

1200 Resterende tekens


Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!