fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Waar heb je het nou eigenlijk over bij een Gezinsoverleg?

Mensen vragen zich geregeld af: “Maar wat bespreek je dan tijdens zo’n gezinsoverleg?”, daarom zal ik hier (met toestemming van de overige gezinsleden) een aantal van de besluiten uit ons ‘Grote Boek’ met jullie delen.

In het Grote Boek schrijven wij alle besluiten en afspraken op die we tijdens een gezinsoverleg nemen en die niet direct uitgevoerd kunnen worden. We zijn een beetje lui, als we het direct kunnen doen, dan notuleren we het niet. Aangezien wij in het najaar van 2012 begonnen met onze ‘Huiskring’’ levert dat inmiddels een geweldig naslagwerk op.

Gametijd 480

Er zijn natuurlijk een aantal terugkerende onderwerpen. Voor het terugkerende onderwerp “Huishoudkwartiertje” heb ik denk ik inmiddels twee pagina’s aan herzieningen. “Bedtijden” komt ook geregeld aan de orde.
Het terugkerende onderwerp “Computertijd” geef ik hierbij als voorbeeld, in chronologische volgorde:

 • De kinderen hebben onderling afgesproken elk 30 minuten te computeren. De jongste mag als eerste. Verder bepalen ze zelf wie wanneer achter de computer gaat. Afspraak is dat ze dit doen zonder anderen te storen (koptelefoon op, geen gezeur).
 • Elk kind maakt individuele afspraken met papa en mama over het gebruik van PC/Wii e.d.
 • Niet computeren één uur voor bedtijd, Wii in overleg. Spelletjes op internet: alleen uit favorietenlijst (gevuld in overleg met papa).
 • Elke zondag van 14:00 – 17:00 computer vrije tijd. Ook voor papa en mama.
 • In het weekend mogen we na 7:30 TV kijken (op de computer). Er hoeft niet op elkaar gewacht te worden zodat de anderen rustig kunnen uitslapen.
 • Van het geld van de verkoop van de Duplo kopen we voor iedereen wat nieuwe Wii-spelletjes (in alle redelijkheid).
 • Tijdens de maaltijd gaan alle mobieltjes op de stille stand en ondersteboven op een stapel totdat de maaltijd met consent wordt afgesloten. Pakt iemand eerder z’n mobiel dan moet hij/zij afruimen en de vaatwasser vullen. Anders doen we dit na afloop samen.
 • Gamen: Niet voordat iedereen ontbeten heeft; niet na 19:30 uur; niet op donderdag; niet langer dan 60 minuten aan een stuk (meekijken = gametijd), en dan minstens 60 minuten pauze.

Je ziet, er verandert nog wel eens wat en dat zal zo blijven. We blijven meebewegen met de behoeften en wensen van ons allen. Leuk detail: we leveren allemaal onze bijdrage aan deze besluiten en de formulering ervan ;-), de kinderen waren in deze periode tussen de 5 en de 13 jaar oud.

Als afsluiting de besluiten die goed zijn voor een smile:

 • De oudste heeft zijn lamp kapotgeschoten en zorgt zelf dat er op 13-1-13 een nieuwe lamp hangt. (check, gedaan).
 • We koken niet meer met diepvriesgroenten.
 • We doen ons best om alleen zacht te klakken op hakken. Lukt dat niet, kan je gevraagd worden de hakken uit te doen.
 • We mogen niet in elkaars kont knijpen op de trap.

Hagelslag 480  oorlogsvrije zone 480

Jullie snappen dat ik nu razend nieuwsgierig ben waarover jullie zoal besluiten genomen hebben tot nu toe, dus ik zou het geweldig vinden als jullie dat hieronder met ons wil delen!

1200 Resterende tekens


Marianne Martens-Niemeijer
Dag Rachel
Wat een superleuke blog! Heb hem met plezier gelezen. Zo'n "Groot Boek", dat gaan we zeker bijhouden.

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!