fbpx
question-2709670_1280 Waarom vragen stellen zo belangrijk is - CONSENT-methode

Waarom vragen stellen zo belangrijk is

Bij een bedrijf gaf ik een meerdaagse training. En we stoven door de stof heen! Zo anders dan ik gewend was. Meestal is het een uitdaging om alle punten van de agenda voldoende aan bod te laten komen en hier speelde dat dus helemaal niet. Wat was er aan de hand?

Ineens viel het kwartje. Er werden geen vragen gesteld!

De deelnemers pakten de informatie die ze kregen aan en gingen rechtstreeks over tot uitvoering. Dit klinkt heel efficiënt, maar later bleek er eigenlijk veel onduidelijk te zijn. Veel dingen werden op ieders eigen manier ingevuld en moesten later weer teruggedraaid worden. Of er was tussendoor aanvullend overleg nodig. 

Toen moest ik denken aan vroeger toen ik een jong meisje was. Ik ben opgevoed met: “Kinderen die vragen, worden overgeslagen”. En op school, moest je wachten tot je de beurt kreeg, als je die al kreeg ook al had je je vinger omhoog.

Later, toen ik pas werkte, vond mijn baas mij lastig. Ik wilde altijd weten waarom ik iets moest uitvoeren. Ik wilde snappen wat ik deed en niet zomaar klakkeloos doen wat een ander me zei. Dit werd, zacht uitgedrukt, niet altijd bijzonder gewaardeerd...

Intussen weet ik hoe belangrijk het is om vragen te stellen. Om door te vragen zodat echt helder is waar het over gaat en waarover een besluit genomen gaat worden. Dit kan in je werk, bij een bedrijf, op school met kinderen en in je gezinsoverleg. In elke situatie waar afspraken gemaakt worden, is het belangrijk om vragen te stellen. En om door te vragen.

Binnen conflictsituaties is dit ook keer op keer gebleken. Stel een kind slaat een ander kind. Als op basis van alleen deze informatie een conclusie getrokken wordt zou dit weleens een heel andere conclusie kunnen zijn dan wanneer aan beide betrokken kinderen gevraagd wordt wat er is gebeurd, wat de aanleiding was en of er nog meer over de situatie valt te vertellen...

Even terug naar de training die ik onlangs gaf. Als feedback van de deelnemers op het 'we stellen geen vragen', kwam één van de kringleden tot het inzicht dat vragen stellen weleens zou kunnen leiden tot veel efficiënter uitvoering geven aan wat er afgesproken is.

Met doorvragen wordt helder wat precies de bedoeling is en waarom het zo afgesproken is. Ook kan hierdoor de uitvoerende antwoorden geven op de vragen die rondom de situatie ontstaan, zonder terug te hoeven naar de kring, een leidinggevende of andere persoon voor aanvullend overleg. Doorvragen is dus efficiënt en je wordt er wijs van!

Kun en mag jij doorvragen?
Of is je dat thuis, op school of op je werk afgeleerd? (Eens deed je het, dat weet ik zeker. Heb jij ooit een kind gekend dat niet eindeloos vragen stelde? Ik nog nooit ;-)).

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS