Waarom zou je met consent werken in je bedrijf?
Lastig hè, medewerkers die zich met allerlei zaken bemoeien, terwijl ze gewoon moeten doen wat jij zegt!
Als dit een werkwijze is waar je blij van wordt – dat je medewerkers moeten doen wat jij zegt en verder niet moeten zeuren – dan is dit blog niet voor jou geschikt en zal je ook niet blij worden van de CONSENT-methode®.
Als je gebruik wilt maken van de unieke kennis en vaardigheden die elk individu heeft, dan raad ik je aan verder te lezen.
Werken met de CONSENT-methode® levert je effectieve besluiten op die daadwerkelijk uitgevoerd worden. Besluiten die genomen worden op basis van gelijkwaardigheid en waarbij elke stem telt.
Door gebruik te maken van de kennis van alle leden van de groep, is er veel meer expertise aanwezig en kom je tot een veel rijker besluit dan wanneer één persoon er over nadenkt en een besluit neemt.
Meer mensen weten nu eenmaal samen meer. Door het er met elkaar over te hebben, door elkaar te inspireren, door gebruik te maken van elkaars expertise komt er altijd het beste besluit uit.
Wat ik bijzonder vind is dat mensen die zijdelings bij het onderwerp betrokken zijn, een heldere kijk hebben op het onderwerp. Ze hebben geen last van 'bedrijfsblindheid', denken niet vanuit een kokerblik omdat ze niet te diep in de materie zitten en 'zien' daardoor mogelijkheden die voor anderen niet meer zichtbaar zijn.
Het kan dus lijken dat het lastig is dat er iemand bij zit die er weinig van af weet, maar dat kan dus juist heel anders uitpakken.
Graag willen we jou laten ervaren wat er gebeurt als je een onderwerp verrijkt door goed naar elkaar te luisteren om zo tot een besluit te komen met consent.
Daarom komen we graag bij jou op je bedrijf langs om een groep van 5 tot 8 medewerkers een ervaring op te laten doen met het effectief besluiten nemen op basis van gelijkwaardigheid. Lees hier meer over de kennismakingsworkshop.
Nu horen we graag van jou: Hoe mogen medewerkers in jouw bedrijf meedenken en meebeslissen?
Mijn ervaring is dat veel mensen wel gelijkwaardighe id willen en mee willen doen, maar op het moment dat de daaraan gekoppelde verantwoordelij kheid om de hoek komt kijken, geven ze niet thuis.
Daarom zijn voor mij de termen gelijkwaardighe id en verantwoordelij kheid sterk verbonden. Als dit goed werkt, dan wordt vrijheid ervaren.
Hoe kijk jij hier tegen aan?
Naast de binnenwereld is de grote uitdaging overigens om de buitenwereld te betrekken, en ik heb een idee om daar iets aan te doen: https://docs.google.com/document/d/197tIiZyxjq_5YWGNvLDIwMVb1b0bBUmY3bUA2Tbwfk8/edit?usp=sharing
Echter, voorlopig is dat nog mijn droom :)
Rapporteer