online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Wie boekt bij jou de vakantie?

Net-voor-de-golf-uit-221x300Eigenlijk was elk jaar al duidelijk wat wij gingen doen met vakantie, waar we ongeveer heen zouden gaan en hoe. Dit jaar was er iets, iets ongrijpbaars. Feit was dat we niet tot een plan kwamen voor onze vakantie. 3 weken geblokt in de agenda. Daar werd al wat van afgesnoept omdat er een optreden van Arnoud tussen kwam dat hij wel graag wilde aannemen. Er bleven 2 weken over, maar de vakantie werd niet gepland...

Vorige week had ik het daar met iemand over en die zei tegen mij: Dus besluiten met consent werkt niet altijd?

Ik realiseerde dat ik nog duidelijker moet zijn over hoe consent besluitvorming werkt, want dit had daar dus echt niets mee te maken. Kort legde ik uit dat consent kan helpen bij besluiten nemen, maar dat je nog wel altijd zelf in actie moet komen als je een besluit wilt nemen; een besluit neemt niet zichzelf;-). En soms is het zo dat als je niets besluit dat uiteindelijk ook een besluit wordt, maar dat is weer wat anders...

We kwamen er dus gewoon niet uit en het bleef een beetje hangen. Eigenlijk ging ik er gemakshalve maar vanuit dat het op het laatste moment tot het besluit zouden komen dat we weer lekker met onze tent naar Frankrijk zouden gaan om te kamperen. Onze dochter Talinka had het er al een paar keer over gehad. Ze wilde wel een keer iets anders. Onze zoon Yonian wilde wel eens naar een land met een taal die hij grappig vond; Spaans of Portugees ofzo. Maar we kwamen er toch niet uit...

Gezinskring belegd. Volgende stap; Internet maar eens even bekijken. Werden we ook niet echt vrolijk van. Wat berekeningen gemaakt, nog steeds klopte het niet helemaal en namen we geen besluit.

Afgelopen week kreeg ik een mail in mijn mailbox waar ik even op doorklikte. Dat is toevallig, leuke last minute reizen. Kreta, het eiland waar Arnoud en ik in 1990 voor het eerst heen gingen, op huwelijksreis. Ik stuurde de link naar Talinka met de vraag of ze er naar wilde kijken. Twee dagen later word ik geroepen door Talinka. Arnoud staat achter haar. “Mam, ik denk dat ik een goede reis voor ons gevonden heb, n.a.v. de link die je me stuurde. Papa heeft even meegekeken en Yonian vind het ook een goed idee. Zullen we maar klikken, dan hebben we geboekt. Leuke reis voor 13 dagen voor 4 personen”.

Goed plan schat. Ik schijn de laatste te zijn die consent gaat. Ze klikt op de knop. Zo, vakantie geboekt. Ik ga me laten verrassen.

Wat me dit leert? Ik ben een enorme planner, heb graag overzicht. Soms is het beter om onderwerpen even te laten sudderen en te zien of iemand iets echt wil en daar ook de verantwoordelijkheid voor wil nemen en in actie komt. Er blijkt voor mij uit dit voorbeeld dat loslaten en vertrouwen ruimte schept voor iemand anders om in actie te komen en het voortouw te nemen.

 

Hoe is dat bij jullie? Wordt de verantwoordelijkheid samen gedragen of is het altijd dezelfde persoon die in actie komt? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties en ervaringen. Laat je het me weten via het reactieblok hieronder? Dank je wel en fijne vakantie. Wij gaan volop genieten!

Reacties (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Dit verhaal 'uit de oude doos' had ik uiteraard al gelezen, Baudy! Maar ik heb er opnieuw van genoten.... Wij wensen jullie zon op jullie nieuw ingeslagen pad!

Karin Kas-Ohlenbusch
Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

Gezinsoverleg

Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!