consent

consent

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Zakgeld of betaalde klusjes thuis?

Zakgeld1-169x300Ik las een artikel over zakgeld en hoe het Nibud hierover denkt. Een klein citaat via nos.nl: “Volgens het Nibud zijn ouders die geen zakgeld geven onverstandig. Kinderen met zakgeld leren de waarde van geld en van producten kennen. Ook leren zij wat sparen is en hoe ze uitgaven moeten plannen”.

Onlangs las ik in Vered Neta haar boek “Financial Independence for Women” het volgende: “It took us a while to realize that the system of giving our daughter weekly pocket money didn't work. She spent all her money on “junk” (at least in our eyes). We realized that we had to change something. We decided to do something that went against our own conditioning and even some of our beliefs. We decide to employ our daughter”.

Waarschijnlijk vinden we het allemaal belangrijk dat kinderen leren met geld omgaan. Zakgeld kan daaraan een mooie bijdrage leveren. Anderzijds is zakgeld geld dat kinderen krijgen, zonder dat ze er iets voor hoeven doen. Dus wat is de waarde?

Nadat ik het boek van Vered Neta gelezen had, besloot ik dat ik in ons gezin aan de orde wilde stellen wat wij daarvan vinden. Zelf vond ik zakgeld altijd een goed idee, tot ik het boek las. Met de nieuwe inzichten vond ik zakgeld helemaal geen goed idee meer en wilde dit dus veranderen in ons gezin. Tijd voor gezinsoverleg, een gezinskring over dit onderwerp.

Het werd weer een mooi proces. De kinderen zagen al gauw het voordeel in van meer taken doen, dus meer verdienen dan ze nu als zakgeld zonder meer krijgen. Wij als volwassenen zagen het voordeel van minder taken doen en meer tijd hebben voor andere zaken.

Samen stelden we een lijst van taken op en koppelden aan elke taak een bedrag. Om een aantal taken te noemen: smoothies maken, koken, afwassen, afdrogen, wassen, stofzuigen, schoonmaken, boodschappen doen, .....

Vooraf hadden we uitgerekend wat we nu kwijt zijn per maand aan het geven van zakgeld om ongeveer op hetzelfde bedrag per maand uit te komen. Met consent hebben we de bedragen vastgesteld en de lijst is gemaakt.

Zelf heb ik meteen een bankrekening voor mezelf geopend. Hierop ga ik het geld storten dat ik 'verdien' met de taken in huis die ik doe. Ik weet ook al wat ik met mijn 'zakgeld' ga doen; mezelf regelmatig trakteren op een heerlijke massage, gewoon omdat het fijn is en om mezelf te waarderen en te verwennen!

Vanaf komende week gaan we ermee aan de slag. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat werken! Elke woensdag gaan we de week berekenen en het verdiende geld op ieders rekening storten. Leuk!

Hoe vind jij dit idee? Wat vind jij van kinderen betalen voor taken in huis in plaats van het geven van zakgeld? Ik zou het erg leuk vinden wanneer je in het reactieveld hieronder laat weten wat je ervan vindt.

Reacties (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

dit is een test

This comment was minimized by the moderator on the site

Dat hebben we niet specifiek besproken omdat wij zelf onze klussen uitstekend uitvoeren! Maar de afspraak geld voor het hele gezin is besloten. Dus ik ga mijn gedane klussen ook invullen tegen loon. Beetje concurrentie motiveert!

This comment was minimized by the moderator on the site

Gezinsoverleg gehad over zakgeld. De motie van mij was; ik wil het zakgeld afschaffen. Eerlijk gezegd had ik meer weerstand verwacht maar na mijn verduideling dat ze weinig tot niks doen om het te verdienen en dat ik liever zag dat ze pas geld...

Gezinsoverleg gehad over zakgeld. De motie van mij was; ik wil het zakgeld afschaffen. Eerlijk gezegd had ik meer weerstand verwacht maar na mijn verduideling dat ze weinig tot niks doen om het te verdienen en dat ik liever zag dat ze pas geld kregen na arbeid werd er in eens driftig mee gedacht. Ze zagen ook kansen daardoor om meer te verdienen dan nu.
Na veel bijschaafwerk is het uiteindelijke voorstel is consent; We maken samen een takenbord met te verdienen bedragen. Doe je niks krijg je niks. Eigen verantwoordelijkheid. Eerste levensbehoefte worden geregeld en alle extra's betaal je zelf van je klussengeld.
Daarnaast is gezamenlijk besloten om een maandelijkse budget in het leven te roepen voor gezinsuitjes.
We gaan aan de slag!

Lees meer
This comment was minimized by the moderator on the site

@Judith, wat gaaf te lezen. Mooie actie en wat leuk dat je verrast was door het meedenken van de kinderen. Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat werken!
Enne... krijgen jullie als volwassenen nu ook 'zakgeld' voor de klusjes die jullie doen?

This comment was minimized by the moderator on the site

Grappig, want in afwachting van jou antwoord op de vraag hier over had ik gisteren al een opmerking in deze trant gemaakt. " De bedoeling van zakgeld was dat je het verdiend door je taken uit te voeren zoals afgesproken. Ik denk dat we het maar...

Grappig, want in afwachting van jou antwoord op de vraag hier over had ik gisteren al een opmerking in deze trant gemaakt. " De bedoeling van zakgeld was dat je het verdiend door je taken uit te voeren zoals afgesproken. Ik denk dat we het maar moeten afschaffen. Ik doe alle taakjes zelf of ik ben er heel druk mee om te zorgen dat jullie ze ook echt doen!" De reactie was "Dan moet je een motie indienen!" Ga ik doen. Dank je voor dit mooie stukje als inspiratie.

Lees meer
Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu
CONSENT-methode gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren. Het stelt ons ook in staat om het bezoek te verwerken in statistieken voor eigen gebruik. Je gaat bij een bezoek aan onze website akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie over cookies in de privacyverklaring