online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Zakgeld of betaalde klusjes thuis?

Zakgeld1-169x300Ik las een artikel over zakgeld en hoe het Nibud hierover denkt. Een klein citaat via nos.nl: “Volgens het Nibud zijn ouders die geen zakgeld geven onverstandig. Kinderen met zakgeld leren de waarde van geld en van producten kennen. Ook leren zij wat sparen is en hoe ze uitgaven moeten plannen”.

Onlangs las ik in Vered Neta haar boek “Financial Independence for Women” het volgende: “It took us a while to realize that the system of giving our daughter weekly pocket money didn't work. She spent all her money on “junk” (at least in our eyes). We realized that we had to change something. We decided to do something that went against our own conditioning and even some of our beliefs. We decide to employ our daughter”.

Waarschijnlijk vinden we het allemaal belangrijk dat kinderen leren met geld omgaan. Zakgeld kan daaraan een mooie bijdrage leveren. Anderzijds is zakgeld geld dat kinderen krijgen, zonder dat ze er iets voor hoeven doen. Dus wat is de waarde?

Nadat ik het boek van Vered Neta gelezen had, besloot ik dat ik in ons gezin aan de orde wilde stellen wat wij daarvan vinden. Zelf vond ik zakgeld altijd een goed idee, tot ik het boek las. Met de nieuwe inzichten vond ik zakgeld helemaal geen goed idee meer en wilde dit dus veranderen in ons gezin. Tijd voor gezinsoverleg, een gezinskring over dit onderwerp.

Het werd weer een mooi proces. De kinderen zagen al gauw het voordeel in van meer taken doen, dus meer verdienen dan ze nu als zakgeld zonder meer krijgen. Wij als volwassenen zagen het voordeel van minder taken doen en meer tijd hebben voor andere zaken.

Samen stelden we een lijst van taken op en koppelden aan elke taak een bedrag. Om een aantal taken te noemen: smoothies maken, koken, afwassen, afdrogen, wassen, stofzuigen, schoonmaken, boodschappen doen, .....

Vooraf hadden we uitgerekend wat we nu kwijt zijn per maand aan het geven van zakgeld om ongeveer op hetzelfde bedrag per maand uit te komen. Met consent hebben we de bedragen vastgesteld en de lijst is gemaakt.

Zelf heb ik meteen een bankrekening voor mezelf geopend. Hierop ga ik het geld storten dat ik 'verdien' met de taken in huis die ik doe. Ik weet ook al wat ik met mijn 'zakgeld' ga doen; mezelf regelmatig trakteren op een heerlijke massage, gewoon omdat het fijn is en om mezelf te waarderen en te verwennen!

Vanaf komende week gaan we ermee aan de slag. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat werken! Elke woensdag gaan we de week berekenen en het verdiende geld op ieders rekening storten. Leuk!

Hoe vind jij dit idee? Wat vind jij van kinderen betalen voor taken in huis in plaats van het geven van zakgeld? Ik zou het erg leuk vinden wanneer je in het reactieveld hieronder laat weten wat je ervan vindt.

1200 Resterende tekens


Baudy Wiechers
Zo leuk dit! Het blog schreef ik zo'n 5 jaar geleden en intussen is er zoveel veranderd. Het heeft ons indertijd heel goed geholpen om zichtbaar te maken wat er allemaal in een huishouding gedaan moet worden.
Later zijn wij overgegaan op een soort 'basisinkomen' voor onze kinderen, natuurlijk in overleg en met consent vastgesteld.
Ze kregen toen elke maand een bedrag voor kleding, cadeautjes, sport, uitgaan, vakantie, etc..Hoe ze dat geld wilden besteden, was helemaal aan hun zelf. Wilden ze op vakantie, dan moesten ze daar dus voor gaan sparen, want als je elke maand je geld opmaakt en het in opeens vakantie, tja... dan heb je een probleem.
Wij hebben ervaren dat onze kinderen heel goed met geld konden omgaan.
Onze jongste is afgelopen week uit huis gegaan, is zelfstandig gaan wonen vanwege zijn studie. Vooraf hebben we samen een overzicht gemaakt van verwachte uitgaven. Hij krijgt een deel van ons, hij leent een deel en hij gaat voor een deel werken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat, omdat hij, toen hij nog thuis woonde, al aardig met geld heeft leren 'spelen'.

Dus goed idee zoals Rachel ook voorstelt, om er eens samen met je ouders voor te gaan zitten en een plan te maken dat bij jullie gezin past. Succes!

Rachel Kruk
"Wat is de bedoeling van zakgeld?" Wat een geweldige vraag! Leuk om in een gezinskring met je zusje én ouders eens te bespreken. Hoe zien jullie dat? Elk gezin is weer anders. En wat nu werkt kan over een tijdje weer achterhaald zijn.
Voor mij is de bedoeling van zakgeld onderdeel van het leren omgaan met geld. Ervaren hoe het is om geld te hebben. Ik ben zelf erg geïnteresseer d in het gedachtegoed van een onvoorwaardelij k basisinkomen en zie het zakgeld van mijn kinderen ook zo. Gewoon een basis bedrag om niet vanuit een gevoel van schaarste te starten en hopelijk een ontspannen gevoel op te bouwen bij geld. Mijn oudste twee (15 en 17) hebben naast hun zakgeld een bijbaantje. Daar ben ik heel blij mee want dat levert ze naast geld ook veel ervaringen op en dat vind ik waardevol. Ik zie wel hoe het uitgeven en sparen van hun zelf verdiende geld heel anders werkt. De trots van fanatiek sparen een zelf voor een elektrische fiets of dure camera, daar dan ook weloverwogen een fors bedrag aan durven uitgeven en hoe zuinig ze daar vervolgens op zijn. Heel mooi om te zien. Wat mij betreft dan ook: doel behaald.
Huishoudelijke klusjes pakken wij hier op een gezamenlijk moment op onder de noemer "we wonen hier samen en zorgen dus ook samen voor ons nest". Dat staat voor mij los van zakgeld.

Zo zie je maar weer: Hoewel Baudy en ik even enthousiast zijn over de CONSENT-methode, passen klusjes voor zakgeld (nu) niet bij mijn gezin en hebben wij dus heel andere afspraken.

Ik
Hoi ik ben 14 en ik 'krijg' geen zakgeld ik moet klusjes afwassen, hond verzorgen, en soms wat extra dingen) doen samen met mijn zusje (13jaar) om het te krijgen zo niet geen zakgeld is dit de bedoeling van zakgeld?
Judith Baetens
Dat hebben we niet specifiek besproken omdat wij zelf onze klussen uitstekend uitvoeren! Maar de afspraak geld voor het hele gezin is besloten. Dus ik ga mijn gedane klussen ook invullen tegen loon. Beetje concurrentie motiveert!
Baudy Wiechers
@Judith, wat gaaf te lezen. Mooie actie en wat leuk dat je verrast was door het meedenken van de kinderen. Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat werken!
Enne... krijgen jullie als volwassenen nu ook 'zakgeld' voor de klusjes die jullie doen?

Judith Baetens
Gezinsoverleg gehad over zakgeld. De motie van mij was; ik wil het zakgeld afschaffen. Eerlijk gezegd had ik meer weerstand verwacht maar na mijn verduideling dat ze weinig tot niks doen om het te verdienen en dat ik liever zag dat ze pas geld kregen na arbeid werd er in eens driftig mee gedacht. Ze zagen ook kansen daardoor om meer te verdienen dan nu.
Na veel bijschaafwerk is het uiteindelijke voorstel is consent; We maken samen een takenbord met te verdienen bedragen. Doe je niks krijg je niks. Eigen verantwoordelij kheid. Eerste levensbehoefte worden geregeld en alle extra's betaal je zelf van je klussengeld.
Daarnaast is gezamenlijk besloten om een maandelijkse budget in het leven te roepen voor gezinsuitjes.
We gaan aan de slag!

Judith Baetens
Grappig, want in afwachting van jou antwoord op de vraag hier over had ik gisteren al een opmerking in deze trant gemaakt. " De bedoeling van zakgeld was dat je het verdiend door je taken uit te voeren zoals afgesproken. Ik denk dat we het maar moeten afschaffen. Ik doe alle taakjes zelf of ik ben er heel druk mee om te zorgen dat jullie ze ook echt doen!" De reactie was "Dan moet je een motie indienen!" Ga ik doen. Dank je voor dit mooie stukje als inspiratie.
Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!