fbpx
coins-5790121_640 Zakgeld of betaalde klusjes thuis?  - CONSENT-methode

Zakgeld of betaalde klusjes thuis?

Ik las een artikel over zakgeld en hoe het Nibud hierover denkt. Een klein citaat via nos.nl: “Volgens het Nibud zijn ouders die geen zakgeld geven onverstandig. Kinderen met zakgeld leren de waarde van geld en van producten kennen. Ook leren zij wat sparen is en hoe ze uitgaven moeten plannen”.

Onlangs las ik in Vered Neta haar boek “Financial Independence for Women” het volgende: “It took us a while to realize that the system of giving our daughter weekly pocket money didn't work. She spent all her money on “junk” (at least in our eyes). We realized that we had to change something. We decided to do something that went against our own conditioning and even some of our beliefs. We decide to employ our daughter”.

Waarschijnlijk vinden we het allemaal belangrijk dat kinderen leren met geld omgaan. Zakgeld kan daaraan een mooie bijdrage leveren. Anderzijds is zakgeld geld dat kinderen krijgen, zonder dat ze er iets voor hoeven doen. Dus wat is de waarde?

Nadat ik het boek van Vered Neta gelezen had, besloot ik dat ik in ons gezin aan de orde wilde stellen wat wij daarvan vinden. Zelf vond ik zakgeld altijd een goed idee, tot ik het boek las. Met de nieuwe inzichten vond ik zakgeld helemaal geen goed idee meer en wilde dit dus veranderen in ons gezin. Tijd voor gezinsoverleg, een gezinskring over dit onderwerp.

Het werd weer een mooi proces. De kinderen zagen al gauw het voordeel in van meer taken doen, dus meer verdienen dan ze nu als zakgeld zonder meer krijgen. Wij als volwassenen zagen het voordeel van minder taken doen en meer tijd hebben voor andere zaken.

Samen stelden we een lijst van taken op en koppelden aan elke taak een bedrag. Om een aantal taken te noemen: smoothies maken, koken, afwassen, afdrogen, wassen, stofzuigen, schoonmaken, boodschappen doen, .....

Vooraf hadden we uitgerekend wat we nu kwijt zijn per maand aan het geven van zakgeld om ongeveer op hetzelfde bedrag per maand uit te komen. Met consent hebben we de bedragen vastgesteld en de lijst is gemaakt.

Zelf heb ik meteen een bankrekening voor mezelf geopend. Hierop ga ik het geld storten dat ik 'verdien' met de taken in huis die ik doe. Ik weet ook al wat ik met mijn 'zakgeld' ga doen; mezelf regelmatig trakteren op een heerlijke massage, gewoon omdat het fijn is en om mezelf te waarderen en te verwennen!

Vanaf komende week gaan we ermee aan de slag. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat werken! Elke woensdag gaan we de week berekenen en het verdiende geld op ieders rekening storten. Leuk!

Besluit met CONSENT

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Invalid Input
© 2023 CONSENT-methode - techniek WEBJONGENS