
Ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen samenbrengen
Zoveel partijen, zoveel wensen, zoveel meningen, belangen, ideeën en behoeftes. Met een helder gezamenlijk doel voor ogen werk je samen toe naar een besluit dat iedereen kan (uit)dragen en verantwoordelijkheid voor kan nemen.

Burgerschaps participatie
Plannen maken mét, in plaats van plannen maken vóór om zo samen tot gedragen besluiten te komen. Burgers, organisaties en gemeente samen in actie voor duurzame oplossingen!

Na democratie komt sociocratie
Niet meeste stemmen gelden, maar alle stemmen gelden! Er worden gedragen besluiten genomen, waarbij iedereen echt meedoet en zich zich gezien, gehoord en begrepen voelt.
Doelgericht aan de slag met interne communicatie en burgerparticipatie voor betrokken besluitvorming

Doelgericht vergaderen
Elke bijeenkomst heeft een gezamenlijk doel en elke aanwezige heeft een persoonlijk doel. Het gezamenlijke doel overstijgt het individuele doel. Met dit voor ogen kunnen doelgerichte besluiten genomen worden.

De gespreksleider faciliteert de bijeenkomst
... zorgt voor een soepel verloop, houdt in de gaten dat iedereen aan de beurt komt, zich aan de Gespreksetiquette houdt en dat besluiten met consent genomen worden.

Veelomvattende en complexe onderwerpen
Stap voor stap begrip kweken voor elkaars posities, mogelijkheden open onderzoeken en samen naar oplossingen zoeken levert onverwachte resultaten op. Het gezamenlijk opgestelde doel helpt hierbij.

Kennismaken via een serious game
Ervaar wat gelijkwaardig overleg en besluitvorming met consent kan betekenen bij jou in de gemeente. Organiseer met jouw afdeling, team of collega's een Kennismakingsworkshop. Hierin ga je oefenen hoe je overleg vormgeeft op basis van gelijkwaardigheid en tot gedragen besluiten komt waarbij alle stemmen gelden. We starten met een serious game en maken daarna de overstap naar enkele praktijksituaties die door de deelnemers zelf aangedragen worden.
Een compacte kennismaking (A6-formaat):
In ons boekje 'Kleintje Besluit met CONSENT voor gemeenten' vind je de stappen en handvatten om met consent aan de slag te gaan.
Je leest hoe de methodiek kan bijdragen aan het organiseren en uitvoeren van de veelomvattende, complexe en steeds toenemende verantwoordelijkheden van gemeenten.
Er staan ervaringsverhalen in van heel verschillende gemeenten en een aantal veelvoorkomende vragen worden beantwoord.
