Lees ervaringsverhalen en tips!
Hieronder kun je naar hartenlust lezen in onze ruime collectie blogs. Er komt elke maand een nieuw verhaal bij. Wil je die in je mailbox ontvangen, schrijf je dan nu in:

Ongemak en verwachtingen
Ik had vandaag een prachtig gesprek met een vriendin over loslaten en daarbij ging het ook over verwachtingen loslaten. Verwachtingen over hoe een bijeenkomst zal verlopen, verwachtingen over de uitkomst van iets, maar ook en vooral de…

Een toverstokje of in beweging?
“Maar dat is toch gewoon een compromis?”“Maar nu is toch niet iedereen helemaal blij met dit besluit?”
Het is geen toverstokje, de CONSENT-methode.Begrijp me niet verkeerd: ik ben heel enthousiast over de hulpmiddelen en handvatten die…

Zoek de verschillen of...?
Kijk eens naar bovenstaand plaatje, ken je zoiets nog? Als kind vond ik dit echt een leuk spelletje, zeker om het met meerdere kinderen tegelijk te doen en te zien wie het eerst een verschil vond. Ik dacht daar onlangs over na, want nu is…

De kunst van het samenkomen
Recentelijk las ik een geweldig boek van Priya Parker, "The art of Gathering" ofwel "De kunst van het samenkomen". Priya Parker staat bekend als een enorm goede samenbrenger. Ze werkt op plekken, waar er veel tegenstrijdige belangen zijn,…

Polarisatie, wat draag je zelf bij aan dit…
Variatie in gezichtspunten is beter, samen zie je meer. De rijkdom der verschillen, creativiteit en innovatie is gebaat bij diversiteit. Een andere mening is welkom, maar wel met mate graag, want polarisatie is niet goed. Zij daar, extreem…

Lege stoel aan Tafel
Onlangs heeft mijn zus de gespreksleiders training afgerond, die ik jaren geleden al deed, dus je kunt wel zeggen dat de CONSENT-methode in onze levens een grote rol speelt. We zijn allebei verslingerd geraakt aan deze methode en passen…

Boekentips
Dit zou een blog kunnen worden over onze boeken die zo geweldig zijn als december cadeau, maar dat wordt het niet. Liever delen we onze inspiratie met jou. De CONSENT-methode leeft, het is een wezen van zichzelf. Het is geboren, het…

9 jaar CONSENT op ONS BUITEN
Alweer 9 jaar geleden vonden de eerste contacten tussen Campingpark ONS BUITEN en de CONSENT-methode plaats. Hoe staat het er bij na al die jaren? Hoe is consent geïntegreerd in de bedrijfsvoering, wat is er geleerd en welke waarde voegt…

Een oase van rust
Een van mijn laatste trainingsdagen voor de zomervakantie geef ik dit jaar aan een groep basisschooldirecteuren. Het zal niemand verrassen dat de trainingsdeelnemers in deze periode extra druk zijn. Op deze laatste dag van de…

De Consent-methode met een grote groep
Als je met de Consent-methode werkt, is een kring van tussen de zes en de tien deelnemers ideaal. Zo heb je verrijking door verschillen: er is diversiteit in meningen en invalshoeken. Tegelijkertijd hoeft een ronde niet al te lang te duren…

Spiegeltijd
Een vast onderdeel in vrijwel ieder ochtendritueel. Even in de spiegel kijken. Hoe zie ik er uit vandaag? Hoe sta ik erbij? Is er nog iets nodig? Ook als organisatie is het goed om zo nu en dan eens in de spiegel te kijken. Wat zien we? Is…

CONSENT in een samengesteld gezin
Een samengesteld gezin: zoiets waarvan ik nóóit had kunnen vermoeden dat ik daar in mijn leven iets mee te maken zou krijgen. Maar het leven loopt soms heel bijzonder en sinds afgelopen maart ben ik gaan samenwonen met mijn lief én zijn…

Wie heeft de macht in een vergadering?
Macht, we vinden het al snel verdacht. We draaien het liefst om dat woord heen. We vermijden het. Bij de CONSENT-methode hebben het over samenwerken, iedereen aan het woord laten komen, iedereen horen, gelijkwaardigheid…
Nu las ik onlangs…

Aanwijzen, vragen of een verkiezing houden?
Het was de jaarlijkse ledenvergadering. Zo'n vergadering die nou af en toe eenmaal moet en waar ook wat rollen en taken te verdelen zijn. Dit jaar mochten we een nieuwe penningmeester aanstellen. De voorzitter vertelde wat de bedoeling…

Een goede agenda is het halve werk
Een van de deelnemers van de gespreksleiders-opleiding heeft eens gekeken hoe vaak in haar team dezelfde agendapunten weer terugkwamen op de agenda en is zich rot geschrokken. De afgelopen periode kwamen vaak dezelfde agendapunten terug en…

Hoe kom ik aan die handige viltjes?
Onze ‘bierviltjes’: Spiekbriefjes gedrukt op bierviltjes. Van deze rondjes hebben we verschillende varianten, te beginnen bij de gespreksetiquette. Daarnaast zijn er - in dezelfde ronde vorm - de stappen van ‘motie tot consent’, ‘open…

Bewust verbinden, het nieuwe netwerken!
Ik merk in netwerkland een nieuwe beweging. Daar waar sociale media al jaren een vaste plek in de marketing heeft veroverd, merk ik ook een bepaalde vermoeidheid. Ik hoor om mij heen veel zzp-ers die uren en uren kwijt zijn met het…

De CONSENT-methode is er voor iedereen
Een standpunt innemen… Pffff, wie zit er nu te wachten op wéér iemand die - ongevraagd - een mening de wereld in tettert? Veel te vaak grijpen mensen een mening vast, gebruiken deze als reddingsboei in een onzekere situatie en vergeten ze…

Niet doen…
Die woorden - niet doen - die zijn zo interessant. Wat is dat niet doen management? We zijn zo gewend in onze maatschappij om “iets” te doen of “niets” te doen, maar “niet doen” is zo waardevol. In deze blog leg ik uit wat ik er waardevol…

De CONSENT-methode en persoonlijke ontwikkeling
Als trainer in de CONSENT-methode en leerkracht op DOE (Democratisch Onderwijs Eindhoven), waar we met de CONSENT-methode werken, zie ik steeds wat een spiegel de methode eigenlijk is.
Zowel op mijn werk als in mijn persoonlijke leven ben…

Hoe neem je een goed besluit? 4 tips
1 - Bepaal wat een goed besluit is
Een goed besluit, wat is dat? Een besluit waarbij je rekening houdt met anderen? Welke anderen? Het doel van je kring zegt veel over wat jij een goed besluit vindt. Stel dat je doel is “Zoveel mogelijk…

13 redenen om met consent te werken
Vandaag geef ik 13 redenen om met consent te werken. Bedenk gerust voor jezelf nog meer redenen;). Elk lid van de groep (kring) voelt zich gezien, gehoord en weet dat zij aan de beurt komt;
Door gelijkwaardig met elkaar samen te werken,…

Hoofd, hart en handen
Waarom doen we wat we doen en waarom doen we het zoals we het doen? Jaren geleden schreef ik een blog met als titel 'Overwegend bezwaar. En dan...'Deze week kreeg ik ineens een nieuwe reactie in mijn mailbox onder dit blog. Het zette me…

Podcast serie vernieuwend onderwijs
Hoe geef je op school gelijkwaardigheid vorm?
Onderwijs speelt een meer dan gemiddelde rol in mijn leven. Niet dat ik school zelf nou zo leuk vond. De kleuterschool en de lagere school, dat ging nog wel. De middelbare school was een ramp.…

Agile, Scrum… en CONSENT
“Goh, de CONSENT-methode past eigenlijk heel goed bij Agile werken.”(Of werken met Scrum). Die opmerking kwam in onze trainingen en tijdens workshops met enige regelmaat voorbij. Het ging opvallen, dus ik besloot op onderzoek uit te…

Trust the process
Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe blij mensen kunnen zijn als een besluit echt gedragen wordt door de hele groep. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren. Ik had iedereen van het team gesproken en ze hadden allemaal een…

Van droom naar podcast naar nieuwe energie
Elke avond voor het slapen gaan, in de auto, tijdens huishoudelijke klusjes, luister ik naar een interview, een verhaal of inspiratievolle podcasts. Ik ben een fervent podcast luisteraar en stiekem droomde ik ervan er zelf één te maken.…

Een timer gebruiken om voldoende spreektijd te…
Iedereen kent wel van die bijeenkomsten, waarin enkele mensen het hoogste woord voeren en waarin anderen niet de ruimte voelen of nemen om te zeggen wat ze willen zeggen. Na afloop bij de koffie of terug op de eigen werkplek uiten sommigen…

De kracht van inlevend luisteren
De kracht van inlevend luisteren heeft zich de afgelopen tijd wel weer bewezen.Ik liep te wandelen met een jongetje van 5 jaar dat verschrikkelijk boos was. Hij liep te stampvoeten, te mopperen, niets was goed en ik kon niet echt…

Hoe ga je om met bezwaren en dwarsliggers?
“Wij maken allerlei beleid over bermen later maaien, meer bomen planten en bijen borders aanleggen. Tegelijkertijd betegelen steeds meer mensen hun volledige tuin…” De ambtenaar in kwestie komt over als een positief en proactief persoon,…

Het is klaar als het tijd is of het is tijd als…
TijdNaast het verschijnsel van de lineaire, kwantitatieve en meetbare (klok)tijd, is tijd ook een ervaring van elk subject die op een unieke eigen kwalitatieve wijze beleefd wordt.Tijdsperceptie is een begrip uit de psychologie dat…

We willen snel en efficiënt vergaderen en…
De drie meest voorkomende reacties na een eerste kennismaking met de CONSENT-methode zijn: Wat fijn om nu een gedragen besluit te hebben!
Heerlijk die rust in de vergadering! Maar duurt het altijd zo lang?
Hoe doe je dat met grote groepen?…

Gastblog: Feest van herkenning
‘Wat had ik een fijn gesprek’, vertelde ik een collega na een eerste afspraak met Baudy Wiechers van de CONSENT-methode. Een gezamenlijk contact had ons aan elkaar voorgesteld omdat hij vindt dat we eenzelfde visie delen en er veel overlap…

Laten we stoppen met elkaar dom te noemen
Onlangs las ik een artikel over dat het zo gemakkelijk is om de ander dom te noemen.Ben je het niet eens met wat de ander zegt? Noem haar dom.Geeft hetgeen iemand zegt je een ongemakkelijk gevoel? Noem die ander dom.Weet je eigenlijk zelf…

Minder vergaderen, meer praten?
Het tweetal tegenover me in de drukke trein heeft een geanimeerd gesprek. Zo te horen zijn het oud-collega’s die elkaar een tijd niet gezien hebben. Eerst gaat het over vrijetijdsinvullingen (de ene grijze kop legt de andere uit hoe…

Voornemens, Gewoontes en Liefdesverdriet
Slechte gewoontes moet je verslaan, zo lijkt het wel.
Terwijl het loslaten ervan eigenlijk liefdesverdriet is.
Ik hoorde dit in een mooie radiocolumn van Ellen Deckwitz.
Slechte gewoontes, we kennen ze allemaal. Iets meer eten dan we…

Gezin als proeftuin voor CONSENT
Werk en privé gescheiden houden, dat is zó achterhaald! Wie vindt dat nou tegenwoordig nog?! Het maakt dingen nodeloos ingewikkeld, brengt afscheiding teweeg en laat veel kunde ongebruikt. Oké, misschien een beetje een stevige stelling,…

Vergaderen… gruwel, wat een bron van frustratie!
Laten we - voordat we in oplossingen gaan denken – eerst eens goed naar het probleem kijken. Wat zijn nou de grootste “irritatiefactortjes” tijdens een overleg met je collega’s, mede bestuurders, je verenigingsleden…?
6…

Collega's die steeds van mening veranderen, dat…
Acties hebben consequenties. Zo ben ik opgevoed en zo heb ik ook mijn kinderen geleerd. Maar onlangs kwam ik iets interessants tegen.Het spreekwoord wie A zegt moet ook B zeggen houdt in dat je, eenmaal ergens voor gekozen, daar aan vast…

Er werd meteen opvolging gegeven aan het besluit
Ongeveer een week na het afsluiten van een Basistraining kreeg ik van een van de deelnemers onderstaande mail. Geweldig om dit soort verhalen terug te horen. En helemaal leuk: ik mag het met jullie hier op de website delen:
"Na de training…

Passief iets aanhoren kan niet tippen aan ervaren
Ervaring is de beste manier om met iets kennis te maken en om te leren. Passief horen praten over dingen is mooi, maar als je gaat ervaren, actief gaat praten of actief gaat luisteren, gaat voelen wat het betekent om iets op een bepaalde…

Met consent besluiten tot een dictatuur… kan dat?
Ja, dat kan. Theoretisch sowieso.In de praktijk zou ik wel wat suggesties willen doen. Want je raakt hier wel een interessante paradox natuurlijk. Ik zou zelf nooit consent gaan met “En voortaan heeft 1 persoon over alles altijd het…

Zonder wrijving geen glans – Besluitvorming met…
Kritische mensen worden vaak als lastig gezien. Ze vertragen de vergadering, ze denken niet mee, er is weerstand. En helemaal als je met consent afspraken wilt maken, dan wil je het toch eigenlijk met elkaar eens zijn. Dan wil je er samen…

Vergaderen, een genot of een gruwel?
Onlangs had ik het twijfelachtige genoegen om een vergadering bij te wonen die ik nog wel ken van vroeger, maar al heel lang niet meer meegemaakt had. Een vergadering waarin schijnbaar iedereen aan het woord komt. Waar aan het eind van de…

Bedrijven en gezinnen, wat is de gedeelde factor?
Twee jaar geleden. Mijn dochter kijkt me heel verbaasd aan: “Een boek voor de Consent-methode? Maar er is toch al een boek?”
Als ik antwoord “Ja, maar dat was een boek voor gezinnen en dit boek is meer voor bedrijven” neemt haar…

Met consent afscheid nemen
Uit elkaar gaan, afscheid nemen... mag dat?
Of moeten we er altijd samen uitkomen, altijd samen verder werken, altijd bij elkaar blijven omdat het eens zo goed was wat we hadden of omdat we dat ooit afgesproken hebben?
Mijn ervaring is dat…

Een aankomstronde - tijdverspilling?
Heb je dat wel eens geprobeerd? In een auto van versnelling wisselen zónder de koppeling in te trappen?Er zullen nu lezers zijn die bij het lezen hiervan al een siddering langs hun ruggengraat voelen lopen. Het is namelijk niet zo’n goed…

Uit je comfortzone!
In mijn leven heb ik al heel wat stappen gezet die niet erg comfortabel waren. Bijvoorbeeld toen we verhuisden naar Frankrijk met een jong gezin, terwijl ik amper de taal sprak en wist dat mijn partner grote delen van de week afwezig zou…

Even snel…
“Doe dan nu maar even snel…” dacht ik. Drie kwartier later gooide ik de handdoek in de ring en vertrok ik naar huis, richting laptop. De computer op kantoor moest het verder maar zelf uitzoeken met die *piep* Windows update…
Thuis zocht ik…

Over leiderschap en de baas spelen
‘Ga staan!’ fluistert Paul me toe. Ik ben net in dienst en geef samen met een collega mijn eerste training. Ik doe de aftrap. Braaf ga ik staan. Later legt Paul uit dat hij wil dat ik meer autoriteit pak. Hij staat zelf ook altijd bij de…

Hoe houd ik mijn kinderen (en mezelf) aan…
Ik vind het moeilijk om vast te houden aan gemaakte afspraken over zaken die mijn kind en ik beiden niet leuk vinden. Dit soort afspraken werken een tijdje en worden dan (te) snel weer vergeten. Tot frustratie van beiden, met het mogelijke…

Bemiddeling op de stoep
We konden haar vanuit binnen al horen aankomen. Luidkeels huilend met lange uithalen komt onze dochter (7) me tegemoet hollen. Snot, tranen en bovenal verontwaardiging. Er is gestompt en geslagen. En het was niet eerlijk. Het was ‘Pietje’,…

5 tip’s om het vertrouwen in je groep te vergroten
Hoe kun je ooit, op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen in de beste uitkomst met elkaar samenwerken als er leden van de groep dat eigenlijk niet willen? Ik denk dat dat heel moeilijk is. Is er überhaupt een setting mogelijk om in een…

Zorg- en contactregeling met CONSENT
Door Rachel Kruk en Anneke van Teijlingen
Kun je kinderen gelijkwaardig betrekken bij het opstellen van een zorg- en contactregeling (of concrete punten daaruit)?CONSENT Trainer Rachel Kruk en mediator Anneke van Teijlingen van Mediation…

Wat frustreert jou het meest aan de…
Door Eva Mondeel
Onlangs deden we een kennismaking met consent en zag ik bij mensen de worsteling met de spelregel “niet in discussie gaan”. Een worsteling die ikzelf ook lange tijd gevoeld heb. Totdat bij mij een kwartje viel.
'De…

Van beoordelingsgesprek naar evaluatie met CONSENT
Aangezien we ons bedrijf al een aantal jaren volgens de CONSENT-methode® georganiseerd hebben werd het tijd dat we ook de functionerings- en beoordelingsgesprekken gingen vervangen door een gelijkwaardig evaluatiegesprek.
Afgelopen maand…

Wie niet horen wil, moet maar voelen
Zelf ben ik nog opgevoed met de term: 'Wie niet horen wil, moet maar voelen' en dat voelen hield vaak in een tik over de vingers, of je eten op de gang opeten.
Onlangs vertelde een vader de volgende situatie. De fiets van zijn dochter (15…

Waarom zou je met consent werken in je bedrijf?
Lastig hè, medewerkers die zich met allerlei zaken bemoeien, terwijl ze gewoon moeten doen wat jij zegt!Als dit een werkwijze is waar je blij van wordt – dat je medewerkers moeten doen wat jij zegt en verder niet moeten zeuren – dan is dit…

Ons huishouden en de Donald Duck
En ja hoor, daar is ie weer. “DD” staat er op ons huiskring-krijtbord.Alweer.Blijkbaar moeten we het, alweer, hebben over de Donald Duck.
Met enige regelmaat komt dit onderwerp voorbij. Je zou denken dat het lezen van een strip niet zo…

Ons eerste consent
Door Anneke van Teijlingen
Deze keer deelt gastblogger Anneke haar recente ervaring met hun allereerste keer besluiten nemen met consent in haar gezin.Lees haar persoonlijke verhaal:
'We hebben een mooi schrift gekocht, zo eentje met een…

Effectief vergaderen en heldere besluiten
Je wilt effectief vergaderen, goede besluiten nemen, de vaart erin houden, maar toch iedereen de ruimte geven wanneer hij aan de beurt is.Maar soms heb je iemand in je kring die lang aan het woord is. Iemand die naar jouw idee teveel tijd…

Overwegend bezwaar. En dan...
Iemand in de kring heeft een overwegend bezwaar op een voorstel. Waarom dan toch nog de hele kring rondgaan om te vragen wat zij ervan vinden? Er is een bezwaar, dus er komt toch al een ander voorstel?
Deze vraag krijg ik regelmatig en ik…

Toetje
Toen wij net begonnen met gezinsoverleg in ons gezin hadden we bijna elke avondmaaltijd wel een huiskring. Vanaf het begin hanteren we het principe dat alle gezinsleden naar eigen inzicht voorstellen mogen inbrengen. Alles wordt per…

Korte spanningsboog en de C.O.N.S.E.N.T.-methode®
Twee keer op één dag kreeg ik dezelfde vraag vanuit compleet verschillende hoek."Wat doe je met mensen in een kring die een heel korte spanningsboog hebben?"En helemaal als er anderen in dezelfde kring zitten die juist op een heel rustige…

Gelijkwaardigheid op sportkamp
Door Baudy Wiechers
"Wie heeft er meer moeite met gelijkwaardigheid. Zouden dat de kinderen of de volwassenen zijn"?
Onlangs hoorde ik het volgende verhaal:Een jonge, sportieve jongedame van 15 jaar ging op sportkamp. Laten we haar Anna…

Consent* op geen consent
Het ene onderwerp is het andere niet. Soms vallen besluiten met het grootste gemak en een andere keer komt de kring maar niet tot een consent.
Het hangt van veel factoren af of je gemakkelijk tot een consent komt.Is het een onderwerp waar…

Consent en het Ochtendritueel
Mijn man en ik vonden dat het 's ochtends vroeg in huis allemaal niet optimaal verliep: het opstaan uit je bed (niet dus), de logistiek van het gebruik van de badkamer, het gezamenlijke ontbijt (al is het maar even) en het op tijd op…

Innerlijk conflict samen oplossen
Ik kan het zelf, het is mijn verantwoordelijkheid, hiermee wil ik een ander niet lastigvallen...
Een innerlijk conflict. Allemaal hebben we ermee te maken. Je vindt dat je iets helemaal alleen moet oplossen omdat het jouw…

Schoenen aan met Consent
“Schoenen aan of uit?” ... dat je elkaar bij die vraag beter leerde kennen hadden de leden van een gemeente in Nederland, waar ik onlangs het Consentspel speelde, niet verwacht. Ze zouden een ervaring met sociocratie opdoen. Nou, die…

Consent is niet hetzelfde als "er voor zijn"
Besluitvorming kan opeens heel snel gaan. Consent is namelijk niet hetzelfde als er vóór zijn.
Onlangs was ik in gespreksleider in een kring. Eén van de kringleden had een motie ingediend voor aanschaf van een methode. Na de beeldvorming,…

Eerst verbinden, dan loslaten
Afstemming was nodig toen we met onze pubers in de VS aankwamen. Vrijheid, verbonden zijn en toch loslaten. Hoe konden we dat gaan doen in de ruim twee weken waarin we als gezin een training gingen volgen?
Hoe doe ik dat als moeder? We…

Waarom vragen stellen zo belangrijk is
Bij een bedrijf gaf ik een meerdaagse training. En we stoven door de stof heen! Zo anders dan ik gewend was. Meestal is het een uitdaging om alle punten van de agenda voldoende aan bod te laten komen en hier speelde dat dus helemaal niet.…

Zakgeld of betaalde klusjes thuis?
Ik las een artikel over zakgeld en hoe het Nibud hierover denkt. Een klein citaat via nos.nl: “Volgens het Nibud zijn ouders die geen zakgeld geven onverstandig. Kinderen met zakgeld leren de waarde van geld en van producten kennen. Ook…

In 5 stappen van een idee naar een fantastisch…
Stel, je hebt een idee waar je graag input op krijgt, zodat het een fantastisch plan wordt. Wat een rijkdom kan het dan zijn om aan meer mensen input te vragen en zo met veel meer suggesties tot een geweldig resultaat te komen. Hiervoor…

Democratisch Onderwijs
Op een democratische school bepalen leerlingen zelf wat, hoe, wanneer en met wie ze activiteiten ondernemen die leiden tot het realiseren van hun persoonlijke doelen, rekening houdend met anderen en hun omgeving.
Een democratische school…