Skip to main content

CONSENT Gespreksleiders Opleiding

Voor ondernemers, initiatiefnemers, project- en teamleiders, scrummasters, teamcoaches, .... 

De gespreksleider speelt een cruciale rol in het op koers houden van een bijeenkomst en kring. Een ervaren gespreksleider heeft vertrouwen in de methode en straalt daarmee rust uit. Op het moment dat knelpunten boven water komen, gaat je team (de kring) deze aan en stuurt samen toe naar een groeimoment. Teamontwikkeling op haar best!

De opleiding start bij het vormgeven van een bijeenkomst en welke stappen je zet tot een consentbesluit. Vervolgens wordt de methode verder verankert en wordt een stevige basis gelegd, waarmee jij in jouw praktijk aan de slag kunt. Tijdens deze opleiding zijn de deelnemers om en om gespreksleider om praktijkervaring op te doen. Na afloop van deze training heb je zelfvertrouwen als gespreksleider en kun je een kring vaardig leiden zodat er effectief vergaderd wordt.

De CONSENT-methode biedt een heldere structuur die zorgt voor:

Gelijkwaardigheid - inclusief en verrijking door verschillen

Eigenaarschap verantwoordelijkheid nemen in initiatief en uitvoering

Verbinding - samen en ruimte voor het individu

Hoe ziet de training er uit?

Er wordt in een groep van minimaal 4 tot circa 6 personen gewerkt. Elke deelnemer gaat oefenen als gespreksleider en krijgt hierop feedback van de overige deelnemers en de trainer. Er vindt verdieping plaats op de uitgangspunten van de methode en er worden Kringwerkwijzers geschreven. Ook andere kringvormen en situaties zoals open verkiezingen en conflictoplossing volgens de CONSENT-methode komen uitgebreid aan de orde.

De training bestaat uit 4 trainingsdagen met een periode van ca. 2 weken ertussen. Elke deelnemer wordt gevraagd tussen de trainingsdagen door te oefenen en voor elke trainingsdag eigen bespreekpunten in te brengen.
Na afloop van de opleiding bieden we je verschillende mogelijkheden om live of online contact te leggen met andere CONSENT-gespreksleidersen te houden. Een mooi steuntje in de rug.

Veelgestelde vragen

Ik weet nog niet zeker of het écht iets voor me is. Op papier lijkt het leuk, maar werkt het ook in de praktijk?

Eens per maand kun je aansluiten bij een gratis online kennismaking. In 1,5 uur tijd doe je dan ontspannen en interactief een eerste ervaring met de methode op. Zodat je even kunt voelen of het bij je past.

We zijn bij ons al een tijd bezig met een 'soort van sociocratie', ik wil eigenlijk alleen wat puntjes op de i zetten. Is deze training dan niet veel te uitgebreid voor me?

Heb je eerder een gespreksleiderstraining bij ons gedaan dan ben je van harte welkom bij de Verbindings-break en Spelenderwijs CONSENT om met gelijkgestemden te sparren.

Heb je je kennis over jullie 'soort van sociocratie' bij elkaar gesprokkeld uit diverse boeken, blogs en video’s? Dan gaat deze training je zeker nog veel inzicht en nieuwe ervaringen opleveren.

Omdat we tijdens de training van A-Z de methode DOEN krijg je veel gezichtspunten van anderen en komen juist je blinde vlekken en verkeerde aannames in beeld. Als alles soepel liep dan was je immers niet aan het kijken naar trainingen, toch?

Oefenen? Wat als ik (nog) geen plek heb om te oefenen, maar de methode me toch heel gaaf lijkt en ik er graag meer over wil leren?

Kijk eerst eens goed of je inderdaad geen plek hebt om te oefenen. We hebben aan alle kanten te maken met andere mensen en overleg met hen. In je gezin, op je werk, bij een vrijwilligersorganisatie, met vrienden…

Het hoeft niet meteen groots en meeslepend, een gezellig familie-moment (al dan niet online) plannen samen met je broer/zus of je volwassen kinderen kan al een mooie kans zijn om de methode in de praktijk te brengen. Of heb je in je werk te maken met overlegmomenten, kun je daar aangeven een training te volgen en graag te willen oefenen? Willen je collega’s vast aan meewerken!

We geven de training zodat je hem kunt gaan gebruiken!

Ik wil de methode vooral gaan snappen en ben op zoek naar meer diepgaande theorie en onderbouwing van de methode. Kom ik wel voldoende aan mijn trekken?

Ai, dan wordt deze training een uitdaging voor je. Alle leerdoelen gaan namelijk over ervaren, ontdekken, handvatten krijgen… En passant komt daar de theorie en onderbouwing voorbij, maar de aandacht ligt bij het doen.

Wij zijn van mening dat je de CONSENT-methode niet alleen met je hoofd moet snappen, maar juist ervaring mee moet opbouwen. Je moet vertrouwen krijgen in het proces, vlieguren maken en zeker ook een kritische blik op jezelf durven werpen.

Durf je jezelf te laten zien en ben je niet vies van een uitdaging? Laat je dan zeker verrassen.

Ik heb het heel druk en tijd vinden is nogal ingewikkeld. Kan ik deels meedoen?

Nee. We gaan samen op pad en het is écht de bedoeling dat je op alle trainingsdagen aanwezig bent. De ervaringen/casussen/vragen zijn een zeer wezenlijk deel van de opleiding, daarom is het ook zo belangrijk om tussendoor de tijd te nemen om te oefenen. Tijd heb je niet, tijd moet je maken.

Als je weinig tijd hebt, kun je meedoen aan onze themadagen. Deze zijn te volgen met en zonder ervaring vooraf. Kijk eens in de lijst of er thema’s tussen zitten die je aanspreken…

Wat als ik onverwacht niet bij een trainingsdag kan aansluiten?

Het is de bedoeling dat je alle trainingsdagen meedoet. In alle redelijkheid natuurlijk, de begrafenis van je oma gaat uiteraard voor. We maken ook gebruik van online mogelijkheden. De CONSENT-methode gaat over afstemmen, dus het motto is te allen tijde:
overleg en dan zoeken we samen naar consent!

Wij willen dit met ons hele team/de hele groep doen? Kan dat ook?

Zeker weten! Hiervoor maken we programma’s op maat, aansluitend bij jullie behoeften.

Vul onderstaand formulier in dan nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom is de training deels online?

Bij de planning hieronder zie je dat per training 1 of 2 dagen online plaatsvinden. Dit doen we bewust zo, want:

 • dat scheelt iedereen veel reistijd & reiskosten
 • online is een blijvertje, een manier van overleg die veel toegepast wordt. Het is belangrijk om ook hier ervaring mee op te doen in combinatie met de CONSENT-methode
Wat kost de training? En welke data kan ik nog meedoen?

Dit traject vraagt tijd en commitment van je.

De training

 • 4 dagen: 3x fysiek, 1x online
 • standaard tijden: van 10.00 - 16.00 uur, met voldoende pauzes (zowel online als bij fysieke trainingen)
 • Tussen de trainingsdagen heb je tijd nodig om te oefenen en voor het huiswerk, zoals het lezen van het boek, het schrijven van moties en een kringwerkwijzer
 • Locatie fysieke bijeenkomsten: centraal, wisselt dus per trainingsgroep
 • De kosten:  € 1250 p.p., inclusief boek & ander trainingsmateriaal en exclusief btw.

Data - Voorjaarsgroep 2024:

 • Vrijdag 16 februari (fysiek)
 • Woensdag 6 maart (online)
 • Woensdag 20 maart (fysiek)
 • Woensdag 27 maart (fysiek)

Precieze tijden worden nog afgesproken, het zal tussen 10.00 en 17.00 uur zijn met voldoende pauzes ertussen. De training wordt gegeven op De Eemlandhoeve in Bunschoten.

In-Company

... of trainingen met eigen groep:
Kosten & tijden = maatwerk

Neem contact met me op over:
Gespreksleiders Opleiding