Skip to main content

Trust the process

Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe blij mensen kunnen zijn als een besluit echt gedragen wordt door de hele groep. Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren.

Ik had iedereen van het team gesproken en ze hadden allemaal een mening over het dagelijkse overleg. Niemand was echt tevreden en had wel wat aan te merken over hoe het nu ging. Ze bespraken dat onderling, maar niet met elkaar. Ik had onlangs de Gespreksleiders Opleiding van de CONSENT-methode gevolgd en we besloten via deze methodiek over de tijd en frequentie van het overleg te besluiten. De onvrede die ik had gehoord in de individuele gesprekken hoorde ik nu in de rondes terugkomen. De deelnemers gaven open hun mening. Het grote verschil was dat er nu ook echt naar elkaar werd geluisterd. Er kwam een voorstel waarop niet iedereen consent was. Na het eerste overwegende beargumenteerde bezwaar werd een nieuw voorstel gedaan, waarmee iedereen consent ging.

Het was bijzonder te ontdekken dat dit voorstel exact was zoals het overleg nu al gebeurde. In de evaluatie werd aangegeven hoe blij ze waren dat er nu een duidelijk besluit was. Door iedereen te horen in de rondes, begreep elk lid van de kring waarom dit de best mogelijke tijd en manier was om hun overleg te houden en zo hun werkzaamheden zo goed mogelijk af te stemmen. En zo doen ze het nu nog. Niemand heeft meer geklaagd.

Wat ik als teamcoach ook leer en zie dat deze methode zo compleet en zelfcorrigerend is. Dat werd me onlangs duidelijk tijdens de Verbindings-break. Als inhoudelijk punt had ik het thema van de open verkiezingen op de agenda gezet. Ik had onlangs open verkiezingen gehouden met een team die een besluit wilde nemen over wie hun als teamcontactpersoon zou gaan vertegenwoordigen. Het was goed voorbereid, met rolbeschrijving (mandaten), randvoorwaarden en profiel/competenties van de persoon die deze taak op zich zou gaan nemen. Het team vond het erg belangrijk dat degene die het zou doen ook echt het draagvlak van het team zou hebben. Het team was nog niet bekend met de CONSENT- methode. Daardoor had ik tijdens het proces het gevoel en de behoefte om zaken extra toe te lichten. In plaats van te vertrouwen op het proces en de verantwoordelijkheid van ieder teamlid ging ik uitleggen wat er allemaal mogelijk was. Dat had niet gehoeven, de methode voorziet in zichzelf. Sterker nog, door extra te interveniëren maakte ik het alleen maar ingewikkelder en creëerde ik als coach iets dat ik juist niet wil; ik zaaide verwarring en ontnam het team hun eigenaarschap. De rondes zorgen er voor dat alles gezegd kan worden en dat iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor wat zij zegt of niet zegt.

Door het uitspreken van consent of niet consent neemt ieder lid haar eigen verantwoordelijkheid en is de groep gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dat is gelijkwaardigheid. Daar hoeft een coach dus niets in te ‘fixen’. Een mooie les en bevestiging van de kracht van dit instrument. Een aanrader voor teams die vanuit gelijkwaardigheid gedragen besluiten willen nemen.

Dit artikel is geschreven door

Eva Keblusek

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?