Skip to main content

Zorg- en contactregeling met CONSENT

Door Rachel Kruk en Anneke van Teijlingen

Kun je kinderen gelijkwaardig betrekken bij het opstellen van een zorg- en contactregeling (of concrete punten daaruit)?
CONSENT Trainer Rachel Kruk en mediator Anneke van Teijlingen van Mediation voor Jou voerden een gezinsgesprek volgens de CONSENT-methode.

De Trainer

"Als Trainer in de CONSENT-methode, was ik gespreksleider bij het gesprek. En dat was een cadeautje! Vanaf het eerste moment is overduidelijk dat beide ouders het beste willen voor hun kinderen. Tegelijk geven ze daar ook beide op hun eigen manier kleur aan. In dit CONSENT-gesprek gaan we dan ook ruimte geven aan de gezichtspunten van alle betrokkenen. “Niet onderhandelen over zakgeld” grapt een van de ouders aan het begin van het gesprek nog, maar al snel blijkt dat de kinderen uitstekend doorhebben wat de bedoeling is en dat zij een zeer waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Zowel de mediator als ik zijn er alert op dat de kinderen niet in een loyaliteitsconflict komen waarbij ze moeten kiezen tussen hun ouders. We benoemen duidelijk dat het doel van de bijeenkomst het horen van álle betrokkenen is. De structuur van de CONSENT-methode® biedt een heel helder geraamte en veel houvast. Als vanzelf ontstaat een sfeer van rust en verbondenheid. Het is fijn dat alle gezichtspunten er gewoon ‘mogen zijn’.

In een mum van tijd kunnen de ouders het ‘Wat is het beste, jouw A of mijn B?’ loslaten en komen ook de opties C en D op tafel. Als vanzelf zitten ze niet meer tegenover elkaar, maar samen met de kinderen. Al snel voelt zelfs het jongste kind zich veilig genoeg om te verwoorden wat voor hem belangrijk is. De kinderen komen met verassende en bruikbare oplossingen. En sommige punten van de ouders blijken voor hen juist van ondergeschikt belang te zijn en omgekeerd."

De mediator

"Als mediator ben ik recent opgeleid in het hanteren van de CONSENT-methode. Het was voor mij de eerste keer op deze manier en cliënten vonden het gelukkig goed dat Rachel als gespreksleider aanwezig was. De kinderen van 14 en 12 waren duidelijk gewend om met hun ouders te kunnen overleggen, maar deze methode was voor iedereen nieuw. Ik vond het best heel spannend: we hadden wel bedacht dat dit zou werken, maar hoe zou het in het echt gaan?

GO mei 2016 mediation annekeEn het ging heel goed. De ruimte die de kinderen voelden, maar ook de rust die de ouders kregen om te luisteren, boden precies dat wat we hoopten. Het mooiste moment voor mij was toen beide kinderen ieder voor zich aangaven wat zij graag zouden willen in het contact met hun vader. Dat was verschillend van elkaar en verschillend van het voorstel van beide ouders. Het moment dat de vader consent ging met de wensen van zijn kinderen, is een moment dat ik nooit zal vergeten.
De eerste keer is altijd spannend, maar wat ben ik blij dat we de sprong hebben gewaagd."

 

Heb jij ook in een situatie gezeten waarin mediation nodig was? Zou je dit met je ervaring en wijsheid van nu net zo gedaan hebben of wat zou je nu anders doen?

Dit artikel is geschreven door

Anneke van Teijlingen

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?