Skip to main content

Boekentips

Dit zou een blog kunnen worden over onze boeken die zo geweldig zijn als december cadeau, maar dat wordt het niet. Liever delen we onze inspiratie met jou.

De CONSENT-methode leeft, het is een wezen van zichzelf. Het is geboren, het ontwikkelde zich tot volwassenheid, nu schaven we en leren we bij. Dit doen we als mensen altijd. We leren bij, we schaven aan onszelf om een betere versie te worden. Dit noemen we groei. Sommige leraren zeggen dat we de beste versie van onszelf moeten worden, maar daar geloof ik niet zo in, omdat het impliceert dat het ooit klaar is. Liever zeg ik dat ik aandacht en tijd besteed aan mezelf.

Dat heeft ook te maken met inspiratie, want voor mij is aandacht hebben voor mezelf, mezelf ook voeden met fijne woorden en teksten. En dat gebeurt altijd! Maar in de wintermaanden nog een beetje extra door het lezen van fijne boeken. In de blogpost daarom een tip rijtje van ons. Door welke boeken hebben wij ons laten inspireren, als het gaat over gelijkwaardigheid of over de CONSENT-methode. Dus van elke trainer één boekentip, die kan dienen als inspiratie voor een fijn (e)-boek in de komende maanden.

Tip Baudy

boek baudy nov 2022De Fontein - vind je plek (Els van Steijn)

Het belang van je eigen plek innemen in een familie of organisatie wordt vaak onderschat.
Op de kaft staat: 'Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je inzicht in de werking van de fontein en zorgt voor meer grip op je leven'.

Door mijzelf bewuster te zijn van de plek die ik behoor in te nemen wordt ook zichtbaar waar ik dat niet doe. Tijdens het lezen van het boek ben ik daarmee begonnen en het levert bijzondere resultaten op. Vaak subtiele veranderingen, die zorgen voor een betere en meer ontspannen sfeer. Dit is van toepassing in je familiesysteem, maar volgens mij werkt dat precies zo in een organisatie of op elke andere plek waar mensen samenwerken en leven.

Tip Rachel

HowEmotionsMadeHow Emotions are Made: The Secret Life of the Brain (Lisa Feldman Barrett)

Emoties lijken automatisch en oncontroleerbaar van binnenuit te komen, ons gedrag te beïnvloeden en ons mee te slepen. Maar wat als dat beeld fout is? In dit boek maakt psycholoog en neurowetenschapper Lisa Feldman Barrett aannemelijk dat emoties niet universeel voorgeprogrammeerd zijn, maar eerder psychologische ervaringen die ieder van ons construeert op basis van onze unieke persoonlijke levenspad.
In trainingen en kringen met de CONSENT-methode gebruik ik de inzichten uit dit boek heel concreet door emoties net als meningen en gezichtspunten te behandelen. Als het jouw beurt is in de kring mag jij toevoegen wat jij relevant vindt, het maakt mij niet uit of dat een emotie of een mening is. Als je klaar bent dan bedank ik je en gaan we door naar de volgende. Dit maakt enerzijds veel ruimte voor emoties en zorgt er tegelijk ook voor dat het niet meteen de hele kring meesleept. Het boek heeft mij een nuchtere kijk op emoties gegeven: ze zijn heel normaal, niks om dramatisch over te doen ;-).

Tip Suzanne

boek suzanne nov 2022De vrijheid van de Sudbury Valley School (Daniel Greenberg)

Het Sudbury Valley boek was mijn eerste brug naar de CONSENT-methode, omdat Sudbury valley een democratische school in Amerika is. In het boek werd gesproken over vrijheid in leren daar ging ik heel erg van aan. Het boek gaat over gelijkwaardigheid, dus dat de leerlingen van de school ook een stem hadden. Er waren een aantal Iederwijs-scholen in Nederland die met consent gingen werken. Dat waren toen nog niet zo veel scholen, maar ik was toen heel erg nieuwsgierig. Ik ben me verder gaan verdiepen en op een democratische school in Nederland gaan kijken. Uiteindelijk ben ik mijn eigen democratische school gestart in Eindhoven en heb het daar toegepast. Dit Sudbury Valley boek was echt het eerste begin.

boek mariska nov 2022Tip Mariska

Het nieuwe ademen. De weg naar een betere sterkere ademhaling (James Nestor)

Dit boek was voor mij mindblowing. Het meest basale wat we altijd doen is ademhalen en hoeveel invloed het heeft op je gezondheid. Door beter te ademen wordt je een betere versie van jezelf en dit helpt ook weer om in overlegsituaties meer in je kracht te staan.

Tip Carien

boek carien nov 2022De kunst van het samenkomen. Nooit meer een saaie meeting (Priya Parker)

Toen ik dit boek las dacht ik ja DAT is wat we doen bij de CONSENT-methode. Ik vind de meetings nooit saai. Je hoeft namelijk lang niet altijd overal bij te zijn. Als we beter nadenken over wie bij welke bijeenkomst moet zijn, wat het onderwerp is, waar deze gehouden wordt en wat het doel is, dan zit je ergens omdat je er toe doet.

Jij bent nodig op deze plaats, op dit tijdstip met deze personen en dat voelt heel erg fijn. Dus door het lezen van dit boek vielen er allerlei kwartjes op zijn plek. De tips uit dit boek kun je toepassen op elke samenkomst of het nu een familiefeestje of een zakelijke bijeenkomst is.

 

Dit artikel is geschreven door

Carien Kirkels

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?