Skip to main content

De kracht van inlevend luisteren

De kracht van inlevend luisteren heeft zich de afgelopen tijd wel weer bewezen.

Ik liep te wandelen met een jongetje van 5 jaar dat verschrikkelijk boos was. Hij liep te stampvoeten, te mopperen, niets was goed en ik kon niet echt verbinding met hem krijgen. Tot ik bedacht dat ik vroeger naar mijn eigen kinderen het inlevend luisteren principe vaak gebruikte, met wonderlijke resultaten. Waarom niet ook hier proberen? Ik luisterde met aandacht naar hem, naar zijn gemopper en vroeg hem uiteindelijk: En daarom ben je heel erg boos op de bomen hè? Dat bevestigde hij. En toen ik vroeg waarom hij zo boos op de bomen was, zei hij dat ze niet aardig gedaan hadden. Toen gaf ik terug dat hij het volgens mij heel vervelend vond dat de bomen niet aardig tegen hem gedaan hadden. Dat beaamde hij volledig en ik voelde zijn boosheid wegebben. Ik erkende volledig zijn gevoel, zonder daar iets van te vinden of mee te hoeven. Na dit gesprekje rende hij blij verder.

Inlevend luisteren houdt in dat je meegaat met wat de ander zegt, er dus niet tegenin gaat.
Benoemen wat je denkt te zien. Als iemand heel boos is, de boosheid erkennen en benoemen, zonder je mening te geven. Door de erkenning creëer je ruimte voor de ander waardoor die vaak makkelijker uit dat gevoel kan shiften.

Een dag later sprak ik telefonisch met een volwassen man. Deze was ergens heel gelukkig over, over iets waarvan ik me eigenlijk helemaal niet kon voorstellen dat iemand daar gelukkig over zou worden. Ook hier bedacht ik dat ik inlevend kon luisteren om te zien of me dat meer inzicht zou geven in wat er leefde bij deze man. Het had weer een verrassend effect. Hij ging erop door, voelde zich gezien en gehoord en was blij met mijn aandacht.

Ik was het nog steeds helemaal niet eens met het gezichtspunt van deze man, maar merkte dat ik door inlevende vragen te stellen en begrip en belangstelling te hebben voor zijn gezichtspunt, we in verbinding konden blijven. Het gesprek verliep soort van prettig, terwijl het ook heel gemakkelijk een heel ander verloop had kunnen hebben. Wanneer we met elkaar in discussie gegaan waren, dan was het gesprek waarschijnlijk uitgemond in een vervelend afbreken van het gesprek en zou het de volgende keer moeilijker zijn om weer ontspannen met elkaar te kunnen bellen.

Inlevend luisteren verbindt en dat is juist nu zo belangrijk! Nu polarisatie op de loer ligt, laten we vooral naar elkaar blijven luisteren, inlevend blijven luisteren om begrip te ontwikkelen voor elkaars gezichtspunt. Het levert verbinding op en je word er zelf wijzer van. Want je krijgt informatie die je gemist zou hebben als je geprobeerd had je gelijk te halen. Ik ben de afgelopen tijd weer erg bevestigd in het belang van inlevend luisteren en zo in verbinding te blijven met de ander.

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?