Skip to main content

Het is klaar als het tijd is of het is tijd als het klaar is.

Tijd
Naast het verschijnsel van de lineaire, kwantitatieve en meetbare (klok)tijd, is tijd ook een ervaring van elk subject die op een unieke eigen kwalitatieve wijze beleefd wordt.Tijdsperceptie is een begrip uit de psychologie dat betrekking heeft op de manier waarop mensen tijd waarnemen. De uitdrukking tijdsperceptie roept vragen op. Tijd als zodanig kunnen wij immers niet waarnemen, maar alleen afleiden uit veranderingen van bepaalde gebeurtenissen. (Bron: Wikipedia)

Tijd is een regelmatig terugkerend thema binnen de CONSENT-methode.
In de afgelopen week maakte ik dat weer eens mee. Ik mocht op twee heel diverse plaatsen gespreksleider zijn in een bijeenkomst. Op beide plekken stond één thema centraal. Waar in de ene bijeenkomst een uitkomst was waarbij ik dacht: ‘Tjonge, wat hebben we veel bereikt in deze bijeenkomst, er is hard gewerkt en wat knap van ons dat we tot dit resultaat zijn gekomen in deze korte tijd’ dacht ik bij de andere bijeenkomst: ‘Mooi resultaat, maar misschien hadden we dit ook in veel kortere tijd kunnen bereiken’. De bijeenkomsten duurden ongeveer even lang, de groep was ongeveer even groot en toch had ik een compleet andere tijdsbeleving.

Wij krijgen vrijwel dagelijks de vraag: ‘Duurt het niet lang, die CONSENT-methode?’
Het blijft een dankbaar onderwerp om met elkaar over te spreken. Want kost iets veel tijd als we ruimte nemen om de diepte in te gaan over een onderwerp, met als gevolg dat er een duurzaam besluit genomen wordt dat voor veel flow in de organisatie zorgt en waardoor besluiten over aangrenzende thema’s vaak heel snel genomen kunnen worden?

Kost iets weinig tijd als er snel een besluit ligt, maar achteraf blijkt dat er onvoldoende aandacht aan het onderwerp is besteed en het opnieuw op de agenda komt omdat er nog veel onduidelijk was? Kost het dan twee keer weinig tijd, maar per saldo meer tijd? Durven we tijd te nemen, ook als we eigenlijk vinden dat we geen of weinig tijd hebben?

Of ligt de waarheid ergens in het midden?

Want wat is tijd eigenlijk? Zitten we in een goede flow, dan vliegt de tijd en ‘schrikken’ we als we op de klok kijken en zien hoe snel de tijd voorbijgegaan is.
Andere momenten lijkt de tijd niet vooruit te branden en blijf je maar op de klok kijken en hopen dat de tijd sneller gaat.

Wat is tijd voor jou? Waar kies jij voor als het gaat om tijd? Hou je van snelheid, zodat jij veel dingen kunt doen, wil je snel en doortastend? Hou je van vertragen, in alle rust onderwerpen van verschillende kanten bekijken en zo tot besluiten komen?

Wil je eens ervaren hoe wij met tijd omgaan als we met de CONSENT-methode werken, sluit je dan aan bij de komende gratis online spelbijeenkomst. Hoef je de deur niet voor uit (scheelt reistijd;))

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?