Skip to main content

Hoe ga je om met bezwaren en dwarsliggers?

“Wij maken allerlei beleid over bermen later maaien, meer bomen planten en bijen borders aanleggen. Tegelijkertijd betegelen steeds meer mensen hun volledige tuin…” De ambtenaar in kwestie komt over als een positief en proactief persoon, maar op dit stuk sijpelt er toch een beetje moedeloosheid door.

Hoe krijg je mensen mee? Hoe creëer je draagvlak?

Hoe bouw je met een groep mensen aan de toekomst? Hoe zorg je dat dingen lukken en niet verzanden in “Ja, máár..” en allerlei andere bezwaren en de tegenwerpingen die alles vertragen?

Bovenstaand voorbeeld is zó herkenbaar. Of we nu aan het werk zijn bij gemeenten, in het onderwijs, in een woongemeenschap of in de zorg… overal kom je dit tegen: de wrijving tussen enthousiaste mensen met een idee en de bedachtzame mensen die beren op de weg zien of andere belangen hebben.

“Breed gedragen besluiten nemen die als mooie basis dienen voor een constructieve samenwerking”; vat de wens waarmee organisaties bij ons binnenkomen mooi samen. Hobbels – dwarsliggers, bezwaren, weerstand – wegnemen en dóór! Daar snakken velen naar. “Vertel eens, hoe doen jullie dat?” is de vraag dan. #hoedan?

In een recent Zoom-gesprek demonstreerde een van de deelnemers onbewust de strategie hiervoor. Op haar desktop had ze goed beeld, maar geen geluid. Op haar mobiel had ze geluid, maar kreeg ze de 25 deelnemers niet prettig in beeld. In plaats van te focussen op de hobbels, omarmde ze die zoals ze waren zonder concessies te doen. Ze besloot deel te nemen via twee kanalen. Op het ene kanaal zette ze het geluid uit en op het andere kanaal het beeld. Zo kon ze betrokken deelnemen én konden wij haar goed verstaan.

Met een team of groep werk dat in feite net zo. Omarm de bezwaren, dwarsliggers en tegenwerpingen. Luister naar ze, er schuilt vaak heel veel informatie in! Geef ze ruimte zodat onderliggende behoeften en verlangens zichtbaar worden en je samen mogelijkheden gaat zien. Want om op het eerste voorbeeld terug te komen: achter het beleid rondom bermen maaien, bomen planten en bijen borders aanleggen, schuilt het gevoel van urgentie allerlei klimaat-zaken beter te regelen. Het bestraten van grote stukken tuin is in veel gevallen geen actieve tegenwerking van dit beleid, maar ook hier schuilt een behoefte achter: de wens gemakkelijk met een groep te kunnen BBQ-en en/of om minder tijd kwijt te zijn aan onderhoud van je tuin bijvoorbeeld.

Vanuit de diverse behoeften valt een veel constructiever gesprek te voeren dan vanuit weerstand. Zorg dus dat je in je gesprek ruimte geeft aan alle gezichtspunten, dan komen deze behoeften en onderliggende wensen aan het licht. Verdeel al die behoeften vervolgens niet in voor & tegen, maar zie het als één hele grote bron van informatie. Dat geeft je de ruimte om samen tot gedragen besluiten te komen die voldoende tegemoet komen aan ieders behoeften. Zeker als je iedereen om consent vraagt. Wie consent geeft heeft namelijk geen onoverkomelijk bezwaren meer.

Wat als een gemeente samen met een groen-expert, een stratenmaker en de bewoners tot een plan komt om het beschikbare budget niet in één stuk openbaar groen te stoppen, maar in een deal waarmee het goedkoper wordt een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen? Ik noem maar wat ;-), want de ervaring leert dat als je verschillende gezichtspunten bij elkaar brengt en ruimte geeft, er dan verrassende, creatieve dingen gebeuren. 

Dit artikel is geschreven door

Rachel Kruk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?