Skip to main content

Hoe neem je een goed besluit? 4 tips

Wat is er nodig voor het nemen van een goed besluit?

1 - Bepaal wat een goed besluit is

Een goed besluit, wat is dat? Een besluit waarbij je rekening houdt met anderen? Welke anderen?
Het doel van je kring zegt veel over wat jij een goed besluit vindt. Stel dat je doel is “Zoveel mogelijk winst behalen.” Dan houden je besluiten vooral rekening met het groepje “anderen” dat de winst opstrijkt... Je doel is niet voor niets het begin van je kringwerkwijzer*.

2 - Schep ruimte voor een bredere context

Achteraf valt vaak prima te beoordelen of iets een goed besluit was of niet. Maar hoe voorkom je - vooraf dus - het nemen van slechte besluiten? Allereerst is het goed om je te realiseren dat het zelden die ene rotte appel in je organisatie is die zorgt voor foute besluiten. Het is veel meer de grotere context die leidt tot dramatische besluiten.
Tijdsdruk, groepsdruk, rol-druk (alleen vanuit je rol mogen bijdragen), autoriteits-druk (wel graag allemaal braaf doen wat er gezegd wordt) creëren angst. Kringleden die bang zijn (om afgerekend te worden, om buiten de groep te vallen etc.) houden hun mening voor zich in. Daarmee blijven hun gezichtspunten en dus waardevolle informatie buiten beeld.

Door de CONSENT-gespreksetiquette te gebruiken schep je ruimte voor verschillende gezichtspunten:

  • Iedereen komt aan de beurt
    Ongeacht je rol, ongeacht je functie. Zit je bij de kring, dan kom je aan de beurt. Ja, óók de stagiaire. De frisse blik is onbetaalbaar, zie tip 3.
  • Val elkaar niet in de rede
    Laat elkaar rustig uitpraten. Haal de haast eruit, dan komt de vaart erin.
  • Alleen vragen ter verduidelijking
    Niet braaf mee knikken, stel vragen als je het niet begrijpt!
  • Geen discussie
    Je hoeft jouw gezichtspunt niet te verdedigen. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, maar het gaat erom zo veel mogelijk informatie boven tafel te krijgen.
  • Ga door met rondes tot alles gezegd is
    Werk samen toe naar een breed plaatje van alle consequenties, opties en mogelijkheden.
  • Luister goed naar elkaar
    Luisteren om te begrijpen. Hoor alle gezichtspunten, verzamel deze informatie en schep zo samen een brede context. Zo kom je tot het beste besluit.

3 - Richt ook aandacht op routines en gewoontes

Sommige besluiten neem je bewust, van groot (koop nieuwe locatie, vakantie, solliciteren, trouwen) tot kleiner (wat eten we vanavond, hoe laat sta ik morgen op, vakantierooster maken). Bij andere besluiten sta je niet of nauwelijks stil (waar laat ik mijn autosleutels, welke boterham eet ik het eerst op). Je zou horendol worden als je al je besluiten elke keer bewust neemt. Het voordeel van routines en gewoonten is dus dat ze veel tijd en energie besparen. Toch is het goed om met enige regelmaat te reflecteren. De context staat immers niet stil, dus op gezette tijden toetsen of het besluit nog klopt is verstandig.
Simpel hulpmiddel: Geef genomen besluiten meteen een reflectietermijn mee. Kom je routines tegen waarover nooit een besluit genomen is? Zet ze op de agenda!

4 - Oefen

Oefening baart kunst. Daag jezelf en je kring uit om onderwerpen breed te bekijken. Heeft iemand anders een (volgens jou) onbenullig onderwerp op de agenda gezet? Ga je dan niet zitten ergeren, maar grijp deze kans aan om te oefenen. Helemaal leuk: zet bewust een keer een maf onderwerp op de agenda om te oefenen. Een gezonde dosis humor helpt altijd om je comfortzone eens wat te verbreden.

Extra tip:

Eens per maand kun je aanhaken bij onze online kennismaking. Onder begeleiding van een ervaren gespreksleider loodsen we je dan ook door een heel - kuch - uitdagend onderwerp heen.

 

* De kringwerkwijzer is het document dat de basis is van elke kring. Deel 3 van het boek Besluit met CONSENT gaat hier volledig over.

Dit artikel is geschreven door

Rachel Kruk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?