Skip to main content

Hoofd, hart en handen

Waarom doen we wat we doen en waarom doen we het zoals we het doen? 

Jaren geleden schreef ik een blog met als titel 'Overwegend bezwaar. En dan...'
Deze week kreeg ik ineens een nieuwe reactie in mijn mailbox onder dit blog. Het zette me meteen aan het denken en ik bladerde terug in mijn herinneringen.

Het blog gaat over de besluitvorming. We doen dan hele ronde als er een voorstel op tafel ligt en vragen elke aanwezige in de kring naar consent, of niet-consent. 

De reactie die ik deze week kreeg, maakte voor mij weer eens het verschil duidelijk tussen hoofd, hart en handen. Want wat er gezegd werd in de reactie, klonk eigenlijk heel logisch. En als ik eerlijk ben, zou ik zelf zoiets opgemerkt kunnen hebben als het zou gaan over een onderwerp waar ik geen ervaring mee heb, maar wel eens van heb gehoord en er op basis daarvan al iets van vind. Ik kan dat heel goed bedenken met mijn hoofd. De logica klopt, de cijfertjes bevestigen dat, dus dan zal het wel zo werken ;-). 

Toch vergeet ik hier iets cruciaals. Wat mijn hoofd beredeneert klopt, maar ik heb ook hart en handen. Ofwel zelfs als de cijfertjes kloppen en de redenering lijkt sluitend, dan kan het zijn dat een andere uitkomst meer waarde heeft, vollediger is. Want we bestaan niet alleen uit ons hoofd. Hart en handen horen daar bij. Hoe voelt het voorstel dat op tafel ligt, klopt het gevoelsmatig met wat we besproken hebben? Hebben we het alleen bedacht met ons hoofd, of zijn we het gaan ervaren, gaan doen (handen dus).

Mariken Althuizen deed onlangs in een podcast van de Consentvrouwe twee mooie uitspraken, die passen in dit kader: 

‘Ik probeer te leven vanuit mijn buik en mijn hart, maar mijn hoofd neemt het heel vaak over’ 

en 

‘Inmiddels heb ik geleerd dat mijn hart het beter weet en dat ik mijn hoofd kan gebruiken om dat voor elkaar te krijgen’

De reactie op het genoemde blog maakte mij opnieuw duidelijk hoe groot het belang van ervaren is. Het gaan doen, de theorie in de praktijk toetsen en dan de combinatie maken vanuit je hart, richting hoofd. Je hoofd als hulpmiddel om dromen, ideeën, noodzakelijke stappen te realiseren.

Dit is exact wat we doen als we mensen leren hoe de CONSENT-methode werkt. We laten het ervaren, we gaan het doen!

En we stimuleren onze deelnemers dit ook zelf te gaan doen. Neem niets van ons aan, maar duik met ons in de eerste ervaring hoe wij het uitgevogeld hebben om vervolgens in je eigen groep te toetsen hoe het voor jullie is. Bijvoorbeeld door op de agenda te zetten om het eens met elkaar te hebben over of je wel of niet de hele ronde langsgaat om consent te vragen. Wel met de juiste basiskennis in je rugzak om op die manier tot een optimale beleving te komen. 

Elke maand kun je 's avonds weer gratis aanschuiven bij een online kennismaking met onze methodiek. Vooral gaan ervaren dus in plaats van dat wij gaan uitleggen hoe het werkt. 

Kun je niet zolang wachten? Bestel dan vast een boek met wat achtergrondinformatie over de methode. 

Vervolgens doe je mee met een ervaringsbijeenkomst en dan heb je 'the best of both worlds'. Je doet de ervaring (handen), ontdekt hoe het voelt (hart) en je snapt waarom de methodiek is zoals die is (hoofd).

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?