Skip to main content

Laten we stoppen met elkaar dom te noemen

Onlangs las ik een artikel over dat het zo gemakkelijk is om de ander dom te noemen.
Ben je het niet eens met wat de ander zegt? Noem haar dom.
Geeft hetgeen iemand zegt je een ongemakkelijk gevoel? Noem die ander dom.
Weet je eigenlijk zelf ook niet wat je ervan vindt? Noem de ander dom.

En je bent overal vanaf…
Want ik ken geen grotere dooddoener dan de ander dom te noemen. Het haalt alle respect weg, het is ongelijkwaardig, het dooft de intentie om samen wijzer te worden en is per definitie het einde van het gesprek.

Gelukkig kan het ook anders. Een ander is namelijk niet dom. Zij heeft misschien andere kennis, andere achtergrondinformatie of misschien nog geen enkel zicht op wat iets betekent. Daarmee ben je niet dom. Daarmee wordt wel een mogelijkheid gecreëerd om samen te leren, verder te groeien en wijsheid te vergaren.

Wat zou er gebeuren als we weer bewust gaan luisteren naar elkaars meningen, ideeën, gezichtspunten. En ze ook zo zien. Als een GEZICHTSPUNT. Als EEN gezichtspunt. Niet meer en niet minder.

Juist al deze verschillende gezichtspunten brengen wijsheid. Diverse perspectieven geven een groter plaatje en door heel tegenstrijdige meningen te horen ontstaat een zo compleet mogelijk plaatje. Op basis daarvan neem je (gezamenlijk) besluiten. Ook als je nog niet alles weet, maar er toch actie nodig is. Dan doe je het met wat je tot dat moment weet. En zodra er nieuwe informatie is of er zijn nieuwe inzichten ontstaan, heb je de mogelijkheid om anders te besluiten. Ook als dat haaks lijkt te staan op eerder gemaakt beleid.

Voortschrijdend inzicht wordt dat wel genoemd. Was je dan eerst dom, omdat je een ander besluit nam? Of ben je tot andere conclusies gekomen, omdat je geluisterd hebt naar de verschillende gezichtspunten, de nieuwe inzichten toepast en de boodschap achter wat gezegd werd intussen duidelijk is geworden?

Laten we stoppen met elkaar dom te noemen en inzien dat voortschrijdend inzicht tot verrassende uitkomsten kan leiden.
En ook dit is maar EEN gezichtspunt ;-)

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?