fbpx

online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

English

English

Minder vergaderen, meer praten?

Het tweetal tegenover me in de drukke trein heeft een geanimeerd gesprek. Zo te horen zijn het oud-collega’s die elkaar een tijd niet gezien hebben. Eerst gaat het over vrijetijdsinvullingen (de ene grijze kop legt de andere uit hoe Netflix werkt), maar al snel komt het werk ter sprake. Ze kwamen elkaar blijkbaar voorheen tegen bij een grote organisatie (iets in de hulpverlening zo te horen). De een is intussen al een tijdje met pensioen en vraagt of de ander het nog een beetje volhoud.

“Ach, ja, al die heftige casussen dat is één ding. Daar heb ik mee leren omgaan. Wat me bij vlagen nekt, is het gedoe tussen of met collega’s. Je zou samen sterk moeten staan, maar soms is de dynamiek in het team zo …[gefrustreerd geluid] … En dan maar vergaderen op niks af....”

De dame naast me - met haar neus in een boek - zit instemmend te knikken. Ik staar verder uit het raam en overdenk de flarden van dit gesprek.

Een paar avonden eerder liep ik rond op de school van mijn oudste om de presentatie van alle profielwerkstukken te bekijken. Een van de leerlingen heeft een onderzoek gedaan naar de werkdruk onder de leerkrachten bij haar op school. Ze presenteert een heel rijtje conclusies, dingen zoals “leerkrachten willen meer autonomie”. Voor mij springen er twee punten van deze lijst uit: “ze willen minder vergaderen” en een paar punten verder “ze willen meer met elkaar praten”.

Zittend in de trein moet ik hieraan denken. Vat dat het niet mooi samen? “Minder vergaderen en meer met elkaar praten”?

Het is iets dat ik wel vaker tegenkom: werkdruk en werkrelaties en de invloed die deze twee dingen op elkaar hebben. Iedereen heeft het druk, vergaderingen kosten tijd, maar leveren niet op waar op gehoopt werd. Afspraken blijven onduidelijk, er wordt langs elkaar heen gepraat en na afloop haast iedereen zich weer verder... los van elkaar. (Werk)relaties opbouwen en onderhouden gaat niet vanzelf, terwijl goede (werk)relaties heel veel opleveren.

Het is dan ook niet toevallig dat we bij de CONSENT-methode “relaties” als thema voor 2020 gekozen hebben. Als je in een prettig afgestemd team werkt, waarin je je gehoord voelt en je binnen een heldere structuur veel vrijheid hebt, dan werk je lekkerder. Je bent creatiever en kunt ook werkdruk beter aan. Al was het maar omdat je bij misstanden samen sterker staat.

Communicatie – écht met elkaar praten - is essentieel voor goede relaties. Mooi punt om eens met elkaar over van gedachten te wisselen (hieronder in de reacties, bij de vrijdagmiddagborrel of tijdens een vergadering):

Wat is dat nou, dat verschil tussen vergaderen en met elkaar praten?

Ik houd erg van de helderheid van spijkers met koppen slaan, tegelijkertijd ervaar ik keer op keer ook de waarde van stilstaan bij het gesprek over het gesprek. "Alles kent haar tijd' zullen we maar zeggen. Balans is de beweging tussen die twee en de CONSENT-methode biedt ruimte aan beide kanten.

1200 Resterende tekens


Karel
Relaties ga je aan in informeel contact. Dan bespreek je eerder wie je bent en wat je drijft dan welke afspraken en actiepunten we verzamelen. Vergaderen gaat daar juist niet over.
Misschien denken jullie daar heel anders over. Hoe dan?

Wat is consent?
Wat levert werken met consent je op?

Besluit met CONSENT

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek de antwoorden op deze vragen!

Geschreven door:

Rachel Kruk

Rachel Kruk

onderzoekend & alert

e-mail  website linkedin

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!